Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.

Dow Jones transport index als indicator voor de economie

Dow Jones transport

De Dow Jones transport index is een Amerikaanse index en een goede graadmeter voor de Amerikaanse transportsector. Het is de oudste nog in gebruik zijnde index en zelfs ouder dan de bekende Dow Jones Industrial Average. De index ontstond op 3 juli in 1884 en was afgeleid van de aandelen van 11 transportbedrijven. Inmiddels is de index samengesteld uit 20 bedrijven. Dit zijn voornamelijk vervoerders door de lucht, over het spoor, de weg en het water. Daarnaast zijn er ook bezorgdiensten en verhuur-/leasebedrijven in opgenomen.

Samenstelling

De index is samengesteld uit 20 verschillende bedrijven. Voor de meeste Belgische en Nederlandse beleggers zijn het vooral onbekende namen op een enkeling na. Onderstaande tabel geeft de samenstelling weer zoals deze op 15 november 2017 was.

BedrijfTickerSector
Alaska Air Group, Inc.ALKluchtvaart
American Airlines Group Inc.AALluchtvaart
Avis Budget Group, Inc.CARverhuur- en leasebedrijf
C.H. Robinson Worldwide, Inc.CHRWvrachtwagenvervoer
CSX Corp.CSXspoorwegbedrijf
Delta Air LinesDALluchtvaart
Expeditors InternationalEXPDbezorgdienst
FedEx CorporationFDXbezorgdienst
JB Hunt Transport Services, Inc.JBHTvrachtwagenvervoer
JetBlue Airways Corp.JBLUluchtvaart
Kansas City SouthernKSUspoorwegbedrijf
Kirby Corp.KEXscheepsvervoer
Landstar System, Inc.LSTRvrachtwagenvervoer
Matson, Inc.MATXscheepsvervoer
Norfolk Southern Corp.NSCspoorwegbedrijf
Ryder System, Inc.Rtransportdiensten
Southwest Airlines, Inc.LUVluchtvaart
Union Pacific Corp.UNPspoorwegbedrijf
United Continental HoldingsUALluchtvaart
United Parcel Service, Inc.UPSbezorgdienst

Dow Jones transport als indicator

De Dow Jones transport index kan worden gebruikt als een indicator voor de Amerikaanse economie. Dit is ook logisch uit te leggen. Bij minder vervoer van goederen zullen de bedrijven in de index dat merken aan omzet- en winstcijfers. Dit is dan ook een sector waarbij economische veranderingen snel naar boven komen. Het ‘Bureau of Transportation Statistics’ deed onderzoek naar de Freight Transportation Services Index over de laatste 3 decennia. Een afname van de index werd vaak gevolgd door een vertraging van de economie vier à vijf maanden later.
Onderstaande grafiek laat zien dat de Dow Jones Transport index (rood) dit jaar al mager presteerde. Waar de bekende Dow Jones index al rond de 18 procent steeg bleef de transport index achter met 5 procent. Een verder oplopend verschil tussen beide indexen kan aangeven dat de Dow Jones index overgewaardeerd is. De Dow Jones index weet al langere tijd telkens nieuwe toppen te bereiken. De Dow Jones Transport index bereikte tot op heden een top op 12 oktober jongstleden. Er werd toen een slotkoers van 10.038,13 punten bereikt. Eind december 2014 werd 9.200 bereikt, sindsdien stagneert de index.

Bezoek het beursforum >>>

Dow Jones Transport index Dow Jones industrial average index
Dow Jones Transport Index (rood) en Dow Jones Ind. Av. (blauw)Broker
Omschrijving
DEGIRO beleggingsfondsenZeer lage tarieven bij DEGIRO. Bespaar tot honderden euro's per jaar aan transactiekosten.

Info of klant worden >

Lynx beleggen

Zeer lage tarieven, tot 80% goedkoper dan andere brokers. Beste Broker 2018 volgens Beleggersbelangen.

Info of klant worden >