Steeds meer huishoudens starten met beleggen

Starten met beleggen

Uit het jaarlijkse onderzoek ‘Retail Investor’ van Kantar TNS blijkt dat steeds meer huishoudens starten met beleggen. Vorig jaar was er al een stijging te zien ten opzichte van 2015 en deze stijging zet door. Inmiddels telt Nederland ongeveer 1.385.000 huishoudens die beleggen. Dit is een toename van 14 procent ten opzichte van 2016. In 2016 was er al een stijging van 9 procent in vergelijking met een jaar eerder. Het onderzoek werd uitgevoerd op basis van een steekproef onder 36.904 huishoudens.

meer huishoudens starten met beleggen
Meer huishoudens starten met beleggen

Versnellende groei beleggende huishoudens

Dat meer huishoudens de stap naar beleggen maken is niet onlogisch. Met rente op spaarrekeningen dicht bij het nulpunt zoeken veel mensen een manier om wel een rendement te behalen. De stap naar de beurs is natuurlijk niet zonder risico maar historisch gezien brengt de beurs meer op dan sparen. Bovenstaande grafiek laat laat het aantal beleggende huishoudens in Nederland zien. Hier is ook duidelijk te zien welke invloed de internetbubbel omstreeks 2000 had. De kredietcrisis van 2008 heeft ook zijn sporen nagelaten. Na de crisissen nam het aantal beleggende huishoudens af.

Dow Jones afgelopen 20 jaar
Dow Jones afgelopen 20 jaar

Opvallend genoeg liepen de toppen van het aantal beleggende huishoudens gelijk met de toppen van de beurzen. Dat er nu een versnelling van het aantal beleggende huishoudens is kan ook een signaal zijn. Als ‘Jan en alleman’ de stap naar de beurs maakt kan het wel eens het begin zijn van topvorming. Opvallend genoeg is het juist aantrekkelijk om te starten met beleggen wanneer er net een beurscrisis achter de rug is. Toch maken mensen sneller de stap naar de beurs als het al jaren goed gaat in plaats van slecht. Kantar TNS merkte in het persbericht van het onderzoek nog op dat de Nederlandse bevolking natuurlijk ook is gegroeid. Om het record van 1,9 miljoen in 2000 te evenaren zouden er nu 2,2 miljoen beleggende huishoudens moeten zijn.

ADVERTENTIE - LEES HIERONDER VERDER
Nooit te laat om te starten met beleggen

Onderstaande grafiek van inmiddels enkele jaren geleden laat zien dat beginnen met beleggen een goed alternatief is voor sparen. De spaarrente, de Dow Jones en Amerikaanse huizenprijzen zijn vanaf 1992 uitgezet, de index start op 100. Het rendement van de Dow Jones index was veel beter dan het rendement met sparen. Daarnaast is het herbeleggen van dividend niet eens meegerekend, wat zeker gezien de periode voor nog meer rendement zou zorgen.

beginnen met beleggen sparen vastgoed huizenprijzen

Bent u van plan te starten met beleggen dan kunnen onderstaande artikelen interessant zijn:

…of bezoek het beursforum

Wilt u beter beleggen? 
Gratis beleggingsinspiratie (1 x per week)


Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.