Aandeel Pharming steeg al 500% dit jaar, wat gaat 2018 brengen? (+poll)

aandeel Pharming koers logo

Voor veel aandeelhouders van het aandeel Pharming was 1 november 2017 een gedenkwaardige dag. Jarenlang kon het aandeel op weinig interesse rekenen van beleggers maar 2017 lijkt de ommekeer te worden. Begin 2017 was het biotechaandeel nog een pennystock met een koers van iets minder dan €0,22. Inmiddels is de grens van de euro gepasseerd en is het voorlopig pennystock af. De grens van €1,00 werd op woensdag 1 november gepasseerd. Inmiddels steeg het aandeel al door tot maar liefst (intraday) €1,38. Onderstaande grafiek laat het doorbreken van de 1-euro-grens en het doorbreken van +500% zien (dinsdag 7 november). Van het verdomhoekje naar een geliefd aandeel, in de biotech is alles in een korte tijd mogelijk.

aandeel Pharming grafiek november 2017
Het andeel Pharming begin november 2017

Meesterzet positief voor aandeel Pharming

In augustus 2016 werd de basis van het huidige succes gelegd. Toen maakte Pharming Group bekend dat het van Valeant alle Noord-Amerikaanse commerciële rechten terugkocht voor Ruconest. Ruconest is door Pharming ontwikkeld en in de VS en de EU goedgekeurd. Het is een recombinant C1 esterase-remmer tegen de zeldzame aandoening erfelijk angio oedeem. In 2016 liet Pharming al in een persbericht het volgende weten:

De transactie, die naar verwachting in het vierde kwartaal van 2016 zal worden afgerond, zal belangrijk bijdragen aan de transformatie van Pharming in een gespecialiseerde biofarmaceutische onderneming met een eigen onafhankelijke commerciële infrastructuur, en legt het fundament voor toekomstige groei.

Vervolg onder de advertentie
Het terugkopen van de commerciële rechten blijkt een meesterzet. Zo zag het bedrijf de omzet sterk stijgen terwijl de operationele winst flink steeg. 26 oktober jongstleden presenteerde Pharming de resultaten over de eerste 9 maanden van 2017. Dat beleggers enthousiast waren en de koers van het aandeel Pharming verder steeg was een logische reactie. De hoofdpunten waren:

  • Omzet over de eerste negen maanden neemt toe tot €56,7 miljoen (2016: €8,7 miljoen)
  • Omzet in Q3 2017 stijgt naar €25,9 miljoen ($30,5 miljoen), een toename met 73% vergeleken met Q2 van 2017, dankzij een forse groei van de verkopen in de VS en Europa
  • Operationele winst stijgt naar €8,5 miljoen, vergeleken met een verlies van €3,2 miljoen in Q3 2016
  • Het Q3 nettoresultaat verbeterde tot een verlies van €7,5 miljoen vergeleken met een verlies van €24,5 miljoen in Q2 van dit jaar
  • Als gevolg van positieve cashflows in Q3, nam de kaspositie toe tot €38,6 miljoen, vergeleken met €25,6 miljoen op 30 juni 2017 (en €17 miljoen per 30 september 2016)
Koersverloop van Pharming in 2017 (tot begin november)
Koersverloop van het aandeel Pharming in 2017 (tot begin november)

Problemen bij de concurrent

Een grote concurrent van Pharming is Shire dat met de middelen Cinryze en Fyrazir een dominante positie in handen heeft. Echter kelderde de omzet van Shire met 66% door leveringsproblemen. Een bijkomend voordeel is dat dit invloed kan hebben op de beslissing van de FDA of Ruconest ook preventief toegepast mag worden. De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) zou hierover in het huidige kwartaal uitspraak over doen. Dit kan ook van invloed zijn op de omzet en winst in het vierde kwartaal.

Bij een koers van €1,25 (slotkoers 7 november) komt de beurswaarde uit op 650 miljoen euro. Bij een koers-winstverhouding van 20 zou Pharming komend jaar 32,5 miljoen euro winst moeten maken om de beurswaarde van 650 miljoen te ‘rechtvaardigen’.  Een koers-winstverhouding van 20 is nog redelijk behoudend in de biotechsector. Bij een k-w/verhouding van 30 zou de beurswaarde 975 miljoen bedragen, omgerekend bijna €1,90 per aandeel.

Wat gaat 2018 brengen?

Eerst zal Pharming de lijn moeten doortrekken die is ingezet. Weinig sectoren zijn zo volatiel als die van de biotech. Zo daalde het aandeel van concurrent Shire dit jaar al ruim 20 procent. Er is een gevaar dat beleggers nu te hard van stapel lopen en dat een correctie op de loer ligt. Een correctie kan gezond zijn na een stijging van honderden procenten. In ieder geval is Pharming onder leiding van CEO Sijmen de Vries de goede weg ingeslagen.

De vraag is nu wat 2018 gaat brengen en hier mag u als lezer onderstaande poll voor gebruiken. Zal het succes van het aandeel Pharming doorzetten in 2018? Stem en zie wat andere beleggers verwachten.

Praat mee op het Pharming forum

Wat verwacht u dat het aandeel Pharming in 2018 zal doen?

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...

Wilt u beter beleggen? 
Gratis beleggingsinspiratie (1 x per week)


Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.