Ook Buffett ziet mooie toekomst voor luchtvaartmaatschappijen (+ETF’s)

luchtvaartmaatschappijen reizen passagiers

De International Air Transport Association (IATA) verwacht een sterke groei in het aantal passagiers voor luchtvaartmaatschappijen. In de komende 20 jaar zal er waarschijnlijk een verdubbeling plaatsvinden. Van nu ongeveer 4 miljard naar bijna 8 miljard in 2036. De jaarlijkse groei zal volgens het model van IATA 3,6 procent bedragen.

De voorspellingen zijn wel sterk afhankelijk van ontwikkelingen van vrije wereldhandel en geopolitiek zoals reisbeperkingen. In het meest ongunstige scenario zal het aantal passagiers niet verdubbelen in 20 jaar maar ‘slechts’ met 75 procent stijgen. In het meest gunstige scenario is zelfs een verdrievoudiging mogelijk van het huidige aantal.

Vooral veel groei uit Azië

Volgens IATA wijzen alle indicatoren op een sterke groei. Deze groei komt vooral door een toename van welvaart en met name vanuit Azië. Naar verwachting komt over 20 jaar de helft van de passagiers voor luchtvaartmaatschappijen uit Azië. Rond 2022 zal bijvoorbeeld China de Verenigde Staten passeren als grootste luchtvaartmarkt. Dit is gemeten op basis van zowel binnenlandse als buitenlandse vluchten. India zal ook snel stijgen in de top 10 van grootste luchtvaartmarkten. Zo zal het rond 2025 het Verenigd Koninkrijk passeren naar de vijfde plaats. Thailand en Turkije zullen in de top 10 komen ten koste van Italië en Frankrijk.

De drie snelst groeiende markten in de komende 20 jaar zijn:

  • China, een stijging met 921 miljoen passagiers tot 1,5 miljard
  • Verenigde Staten, een stijging van 401 miljoen passagiers tot 1,1 miljard
  • India, een stijging van 337 miljoen passagiers tot 478 miljoen

-vervolg onder advertentie-


Goed(-koop) beleggen? (klik voor info)

Buffett en luchtvaartmaatschappijen

Eerder dit jaar verhoogde Berkshire Hathaway zijn posities in luchtvaartmaatschappijen. De investeringsmaatschappij van superbelegger Warren Buffett ziet blijkbaar ook een zonnige toekomst voor deze sector. Het belang in American Airlines Group werd verdubbeld. Het belang in United Continental Holdings steeg met maar liefst 600 procent. De positie in Delta Airlines steeg zelfs met bijna 1.500%. Er werden miljarden geïnvesteerd door het bedrijf van de succesvolle belegger.

De voornaamste reden buiten de toekomstige groei is meer efficiëntie. De gemiddelde capaciteit per vliegtuig neemt toe door de komst van grotere passagiersvliegtuigen. Hierdoor stijgen ook de inkomsten per zitplaats. Er zijn natuurlijk ook uitdagingen voor de sector. Zo waren aandelen van luchtvaartmaatschappijen uit de gratie na de aanslagen van ’11 september’. Terreur is dan ook een grote vrees van beleggers in de luchtvaartsector. Een probleem waar de sector altijd al mee te kampen had zijn de wisselende brandstofprijzen. Mochten overheden strenger worden op bijvoorbeeld het beperken van de CO2 uitstoot dan ligt hier nog een uitdaging.

Luchtvaart ETF’s

Beleggen in trackers neemt al jaren in populariteit toe. Het is ook niet voor niks dat hier regelmatig ETF’s worden uitgelicht. Met een ETF investeert u in één beleggingsproduct dat een hele index of sector volgt. De uitgever van de ETF stelt een virtueel mandje aandelen samen en in dit geval die van luchtvaartmaatschappijen. Onderstaande ETF’s dienen ter inspiratie mocht u als belegger overwegen in deze sector te willen beleggen. Let op, alleen de eerste is puur gericht op de luchtvaartsector. De andere twee hebben een grote weging in de luchtvaartsector.

  • US Global Jets ETF met de ticker JETS en uitgever US Global Investors. Dit is momenteel de enige ETF die gericht is op luchtvaartmaatschappijen. Het beperkt zich niet alleen tot luchtvaartmaatschappijen maar ook tot bedrijven met een direct band. Denk hierbij aan vliegvelden en vliegtuigfabrikanten.
  • iShares Transportation Average ETF met de ticker IYT en uitgever BlackRock Inc. Deze ETF is gericht op transportbedrijven in de Verenigde Staten, waaronder de luchtvaart.
  • SPDR S&P Transportation ETF met ticker XTN en uitgever SPDR. Ook deze ETF richt zich op de Verenigde Staten. Transport over grond is goed voor ongeveer 50 procent van de blootstelling van de ETF. De luchtvaart is goed voor ruim een kwart van de blootstelling.

Bezoek het beursforum >>>


Direct het laatste beursnieuws: