Dividendaandelen uit Nederland worden nog aantrekkelijker

dividendaandelen

Begin oktober kwam het nieuwe kabinet Rutte III met de verrassing om de dividendbelasting te gaan schrappen vanaf 2019. Deze dividendbelasting bedraagt nu nog 15 procent. Voor aandeelhouders van dividendaandelen is dit positief nieuws. Doordat er 15 procent belasting wordt geheven op het dividend ontvangen aandeelhouders maar 85 procent van het dividend. Wie in Nederland inkomstenbelasting afdraagt kan dit nu nog hiervan aftrekken. Buitenlandse beleggers zoals uit België hoeven dan niet meer een dubbele roerende voorheffing te betalen. Hiermee worden Nederlandse dividendaandelen aantrekkelijker voor buitenlandse beleggers.

Nederlandse dividendaandelen

Om een indruk te krijgen van Nederlandse dividendaandelen is onderstaand overzicht gemaakt. Let op dit is op basis van de slotkoersen van 24 oktober 2017. Ondanks het zorgvuldig samenstellen zijn fouten niet uit te sluiten. Het overzicht met de top 15 dividendaandelen is beperkt tot aandelen met een notering in de AEX of AMX. Hierin noteren de aandelen met de grootste beurswaarde welke zijn vertegenwoordigd op de Nederlandse beurs. U kunt zelf nog sorteren op naam, dividendrendement, hoe vaak een aandeelhouder dividend ontvangt en de sector.

Vervolg na advertentie

Bezoek het brokeroverzicht

 

 Bedrijf / AandeelDividendrendementPeriodeSector
1Royal Dutch Shell6,5%KwartaalOlie industrie
2Aegon5,4%HalfjaarlijksVerzekeraars
3Unibail-Rodamco4,9%HalfjaarlijksVastgoed
4NN Group NV4,3%HalfjaarlijksVerzekeraars
5ING Groep4,2%HalfjaarlijksBanken
6KPN3,7%HalfjaarlijksTelecom
7Ahold Delhaize3,7%JaarlijksRetail
8Randstad3,6%JaarlijksUitzendbureaus
9Boskalis Westminster3,3%JaarlijksMaritieme dienstverlening
10ABN AMRO3,2%HalfjaarlijksBanken
11Akzo Nobel3,2%HalfjaarlijksChemie
12Vopak2,9%JaarlijksTankopslag (vloeibaar)
13Unilever2,9%KwartaalConsumentengoederen
14DSM2,5%HalfjaarlijksChemie
15RELX2,3%HalfjaarlijksUitgevers

Voor Belgische beleggers blijft er een roerende voorheffing van 30 procent in eigen land. Toch is er een voordeel omdat de keuze uit dividendaandelen met ‘slechts’ 30 procent dividendbelasting vergroot wordt. Voorheen was dit dubbel, namelijk eerst 15 procent in Nederland, gevolgd door 30 procent in België. Er komt dus een groter aanbod van aantrekkelijke dividendaandelen. Denk hierbij aan onder andere Royal Dutch Shell, Aegon, Unibail-Rodamco en Nationale Nederlanden Group.

Aantrekkelijker voor buitenlandse investeerders

Multinationals en fiscalisten hadden al langer de wens op het afschaffen van de dividendbelasting. Nederland is door deze belasting minder aantrekkelijk voor multinationals om zich in Nederland te vestigen. Het verdwijnen van de dividendbelasting kan dus een positieve impuls zijn om voor buitenlandse partijen te investeren in Nederland. Naast de wens voor afschaffing van de belasting op dividendaandelen loopt er ook een zaak hierover. Het Europese Hof van Justitie zou nog het hoofd gaan buigen over de huidige dividendbelasting. Dit kan dus van de baan gaan wanneer deze wordt geschrapt. In 2006 werd de dividendbelasting al verlaagd vanwege kritiek, van 25 naar 15 procent.

Discussieer mee op het beursforum (klik hier).