Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.

Valutahandel in de meest verhandelde valutaparen

valutahandel

Valutahandel wordt ook wel forex genoemd wat staat voor foreign exchange. Deze handel is gebaseerd op het kopen van een bepaalde valuta in ruil voor een andere valuta. Dagelijks is er een omzet van meer dan 3 biljoen dollar in de valutahandel. Hiermee is deze markt groter dan bijvoorbeeld de obligatie- of aandelenhandel. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er veel geld is te verdienen in deze handel. De keerzijde is natuurlijk dat rendement en risico met elkaar samengaan. Veel geld verliezen (in een korte tijd) is dus ook mogelijk. Handelaren spelen zowel in op de korte als lange termijn.

Handelstijden en ogenschijnlijk weinig volatiliteit

De volatiliteit lijkt beperkt maar de handel in valuta is vaak gecombineerd met een hoge hefboom. Deze hefboom kan voor sterke schommelingen zorgen. De valutahandel vindt digitaal plaats en duurt van zondagavond 23:00 tot vrijdagavond 23:00. Dit zijn de tijdstippen wanneer de beurs in Sydney opent en de beurs in New York sluit.

De majors van de valutahandel

De meest verhandelde valuta worden ‘majors’ genoemd. Er zijn slechts 7 ‘majors’ welke goed zijn voor ongeveer 85 procent van alle handel in valuta. Vanzelfsprekend staat de Amerikaanse dollar bovenaan in de meest verhandelde valuta ter wereld. Het overzicht van de meest verhandelde valuta is als volgt:

 1. USD – Amerikaanse dollar
 2. EUR – Euro
 3. JPY – Japanse Yen
 4. GBP – Britse pond
 5. AUD – Australische dollar
 6. CHF – Zwitserse frank
 7. CAD – Canadese dollar

Worden bovenstaande valuta gecombineerd tot valutaparen dan zijn de meest verhandelde combinaties als volgt:

 1. Euro / Amerikaanse dollar
 2. Amerikaanse dollar / Japanse Yen
 3. Britse pond / Amerikaanse dollar
 4. Australische dollar / Amerikaanse dollar
 5. Amerkaanse dollar / Canadese dollar

Beleggen met zeer lage tarieven?
Goedkoopste in België, scherp in Nederland

 

Basisvaluta, tegenvaluta en pip

Buiten dat de valutahandel verbintenis heeft met obligatiehandel en aandelenhandel zijn er ook overeenkomsten. Zo is er bij handelen in valuta ook een bied- en laatprijs. Tegen de biedprijs kan verkocht worden en de laatprijs is de prijs waarvoor gekocht kan worden. Het verschil tussen de biedprijs en laatprijs noemt men de spread.

De eerst genoemde valuta in een valutapaar is de basisvaluta of ook wel base currency genoemd. De tweede valuta is de tegenvaluta en dit heet ook wel counter of quote. In de valutahandel komt men vaak de term ‘pip’ tegen. Dit staat voor percentage in point, één pip staat gelijk aan een verschil in de koers van 0,01 of 0,0001. Wanneer de Japanse Yen de tegenvaluta is dan past men de 0,01 per pip toe. In andere gevallen de 0,0001.

Handel in valuta

Beleggers kunnen op verschillende manieren handelen in valuta. Vrijwel altijd is er een hefboom van toepassing, denk dan aan CFD’s via CFD brokers of beleggen met turbo’s. Turbo’s en varianten zoals sprinters of boosters zijn bij vrijwel elke broker te koop. De populariteit in valutahandel is de laatste jaren sterk toegenomen en dit zorgt voor gunstigere tarieven. Echter zijn er ook veel partijen die bijvoorbeeld uit landen opereren waar consumenten niet goed worden beschermd. Denk bijvoorbeeld aan het depositogarantiestelsel binnen de EU of wel of geen vergunning hebben van de AFM of FSMA.

De term hefboom werd al enkele malen aangehaald en dit vergroot de risico’s aanzienlijk. De hefboom zorgt voor een grotere beweging dan de onderliggende waarde. Stijgt of daalt de onderliggende waarde 1 procent en is de hefboom 10 dan zal uw beleggingsproduct 10 procent stijgen of dalen. U zult begrijpen dat hefbomen van 100 dus erg risicovol zijn. Beweegt de onderliggende waarde 1 procent de verkeerde richting uit dan bent u uw investering kwijt. Heeft u geen tot weinig ervaring met valutahandel probeer dan de investering en hefboom zoveel als mogelijk te beperken.

Bezoek het beursforum >>>Beter Beleggen?
Krijg eenmaal per week inspiratie over aandelen,
technische analyse, ETF's, edelmetalen, grondstoffen, etc.
Ruim 5.200 beleggers gingen u voor