DNB waarschuwt voor omslag sentiment en BlackRock zwakt dit af

DNB risico's beleggen

De Nederlandse Bank (DNB) waarschuwde in het onlangs verschenen rapport over de financiële stabiliteit door de ogenschijnlijk kalme periode op de beurzen. Momenteel is het beurssentiment positief en sinds begin 2009 zitten de beurzen in een bullmarkt. Kenmerkend voor een bullmarkt zijn veel opvolgende jaren van stijgende koersen. De tegenhanger van de bullmarkt is een bearmarkt. In de onderstaande grafiek is te zien hoe de bullmart verloopt voor de Dow Jones index.

bullmarkt bullmarket Dow Jones index
De bullmarkt voor de Dow Jones (en andere indexen) welke in 2009 begon

De DNB waarschuwde in het rapport dat er een scherpe correctie kan komen wanneer het huidige positieve sentiment omslaat. Zo zijn onder meer obligaties en Amerikaanse aandelen ver boven de fundamentele waarde gestegen, aldus de DNB. Dat niet iedereen hiermee eens is zult u later in dit artikel lezen.

Bezoek het brokeroverzicht

 

DNB geeft mogelijke triggers aan

De DNB gaf in het rapport ook mogelijke triggers aan die het sentiment kunnen keren. Zo kunnen beleggers worden verrast wanneer de Amerikaanse centrale bank (FED) de rente sneller gaat verhogen dan is verwacht. Een aantal FED bestuurders willen de rente naar een normaler niveau brengen in plaats van het huidige lage niveau. Uit de laatste notulen van de FED bleek dat de kans op nog één renteverhoging in 2017 groot is. Daarnaast wil de FED waarschijnlijk in 2018 nog driemaal de rente verhogen. Mogelijke andere triggers zijn een escalatie van het conflict tussen Noord-Korea en de VS of tegenvallend economisch nieuws.

Beleggers kunnen de risico’s van beleggen gaan onderschatten aangezien grote correcties al lang niet meer zijn hebben plaatsgevonden. De scherpe daling na de uitslag van het Brexit referendum werd bijvoorbeeld snel gepareerd. Ondanks dat de kortstondige verliezen snel werden weggepoetst kan er nog een nasleep van de Brexit plaatsvinden.

Ondanks de lage volatiliteit houden diverse financiële partijen rekening met een grote correctie. Mocht er een correctie of crash plaatsvinden dan zijn verzekeraars en pensioenfondsen het meest kwetsbaar. Banken lopen ook een groot risico omdat dan de financiering op de kapitaalmarkten oploopt.

De laatste grote crisis op de financiële markten was de Europese schuldencrisis. De gevaren zijn volgens de DNB nog aanwezig. Zo blijven de staatsschulden van onder andere Italië, Portugal en Griekenland hoog. Al snel worden deze landen gevolgd door Spanje, Frankrijk en België. Al deze landen hebben de staatsschulden de laatste jaren niet of nauwelijks laten afnemen.

Grafiek uit het rapport van de DNB Shiller PE
Grafiek uit het rapport van de DNB

BlackRock zwakt risico’s af

Hoewel de DNB voorzichtig is zwakt BlackRock de risico’s wat af. De grootste vermogensbeheerder ter wereld, met een beheerd vermogen van 5.700 miljard dollar, stelt dat het verleden niet te vergelijken is met nu. De kans op een nieuwe beurscrash lijkt volgens hun beperkt en zeker de omvang zal wel eens mee kunnen vallen. De DNB haalde in het rapport bovenstaande grafiek aan van de Shiller PE. Het historisch gemiddelde is momenteel ongeveer de helft van het huidige niveau. Echter BlackRock haalt aan dat het verleden niet is te vergelijken met de huidige tijd met (bijna) historisch lage rentes.

Wellicht heeft BlackRock hier een punt. Het is inmiddels ook een aantal decennia geleden dat de Shiller PE langdurig onder dit gemiddelde zat. De zwakke periodes halen het gemiddelde omlaag en dat geeft een vertekend beeld.

Bezoek het beursforum >>>