Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com Chinese aandelen om in het vizier te houden (+ETF)


Uw advertentie hier?


Chinese aandelen om in het vizier te houden (+ETF)

Chinese aandelen

Veel beleggers zoeken het dicht bij huis maar kijken ze wat verder dan zijn er genoeg interessante aandelen te vinden. Amerikaanse technologiebedrijven zijn bekend bij beleggers maar Chinese aandelen uit deze sector zijn vaak onbekend. Zo zijn Alibaba, Tencent en Baidu tech-giganten waar wij zeker meer over gaan horen.

Alibaba

Alibaba is het moederbedrijf van een aantal webwinkels en digitale marktplaatsen. Het bedrijf is bekend van onder meer TaoBao Marketplace, Tmall en AliExpress. Laatst genoemde is waarschijnlijk het bekendste bij het grote publiek. Via AliExpress kunnen consumenten van over de hele wereld voornamelijk uit China producten bestellen. De dienst is razend populair vanwege de lage kosten en het enorme aanbod van goederen. In 2014 zorgde Alibaba voor de grootste beursgang tot op heden.

Tencent

Tencent vond in juni 2004 de weg naar de beurs in Hong Kong voor 3,70 Hong Kong dollar. Inmiddels noteert het aandeel op bijna 340 Hong Kong dollar. Het bedrijf richt zich met name op drie onderdelen. Zo is er het onderdeel dat zich richt op online en mobiele games. Een ander onderdeel is de online advertentiemarkt zoals display advertenties. Tot slot is er nog het onderdeel dat zich met name toespitst op clouddiensten. Tencent is ook het bedrijf achter de chatdienst WeChat met ongeveer 900 miljoen gebruikers.

Vervolg na de advertentie

ADVERTENTIE - LEES HIERONDER VERDER
Baidu

Baidu is simpelweg de Chinese variant van Google. De Chinese zoekmachine is in China net zo dominant als dat Google in de rest van de wereld is. De koers van Baidu is pas de laatste maanden aan een opmars bezig nadat het in een schandaal verwikkeld raakte. Reden hiervoor was de dood van een student. Deze kwam via Baidu uit op een advertentie voor een controversiële behandeling tegen kanker. Aangezien medische advertentie-inkomsten goed zijn voor ongeveer een derde van alle inkomsten drukte dit de koers enige tijd.

Indrukwekkend jaar voor Chinese aandelen

De drie Chinese aandelen hebben ieder al een goed jaar achter de rug. Met stijgingen van 40 tot 70 procent zijn beleggers al goed beloond. Maken we een simpele vergelijking met de Amerikaanse tegenhangers zoals Alphabet (voorheen Google) +22%, Amazon +28% en Facebook 47% dan presteren de Chinese aandelen beter. Onderstaande grafiek laat het koersverloop van de drie aandelen zien in 2017. Waarbij opgemerkt moet worden dat Tencent in Hong Kong een notering heeft in Hong Kong dollar. Baidu en Alibaba hebben ieder een notering op de Amerikaanse beurs onder de tickers BIDU en BABA.

Chinese aandelen Baidu Tencent Alibaba
Chinese aandelen Baidu (rood), Tencent (blauw) en Alibaba (geel) in 2017

Spreiding met zwaartepunt in Chinese aandelen

In plaats van een investering te doen in een enkel aandeel is spreiden minder risicovol. Dit kan met behulp van beleggen in trackers. Een tracker bestaat uit een mandje aandelen uit een specifieke sector of index. In het artikel over beleggen in online winkelen werd al een tracker uitgelicht welke goed aansluit bij de Chinese tech-giganten. De Emerging Markets Internet and Ecommerce ETF met ticker EMQQ richt zich op internetbedrijven en online winkelen in opkomende markten. De tracker presteerde tot op heden uitstekend in 2017, het steeg maar liefst ruim 60 procent(!). De grootste posities zijn die van de bovengenoemde drie Chinese aandelen:

  • Alibaba Group 9,20%
  • Tencent 8,77%
  • Baidu 7,43%

Gezamenlijk wegen de drie Chinese aandelen voor meer dan een kwart door in deze tracker. Het voordeel van deze spreiding is dat u niet de pech zult hebben om te investeren in het bedrijf dat dan net slecht gaat presteren.

Bezoek het beursforum >>>

Wilt u beter beleggen? 
Gratis beleggingsinspiratie (1 x per week)Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.