Europese aandelen kunnen nog 30 procent stijgen

Europese aandelen

Veel beurzen noteren momenteel aan recordniveaus of in ieder geval op meerjarige records. Volgens Schroders kunnen de beurzen nog hoger en met name de Europese aandelen. Hoofd  van Europese aandelen bij Schroders, Rory Bateman, voorziet nog een stijgingspotentieel van 30 procent. De belangrijkste redenen hiervoor zijn de rentetarieven welke waarschijnlijk gaan normaliseren op een laag niveau maar ook verbeterende winstmarges.

Europese aandelen nog niet aan hun top

Ondanks dat beleggers worden verwend met een lange bullmarket ziet Schroders kansen. Onderstaande afbeelding laat zien dat de huidige bullmarkt de op één na langste is sinds WOII. Diverse indicatoren zoals de Shiller PE geven aan dat aandelen momenteel duur zijn. Ondanks dat denkt zelfs de bedenker van de Shiller PE dat beurskoersen nog meer kunnen stijgen. Bateman sluit zich hier ook bij aan en dan specifiek voor Europese aandelen. Voor de komende drie jaar verwacht hij nog een stijging van 30 procent. De belangrijkste katalysatoren zijn hiervoor de lage rente en toename van de winstmarges.

Rente blijft nog laag

De Europese economie staat er volgens Bateman goed bij en hij voorziet nog verdere verbetering. Schroder verwacht ook nog niet dat de rente (drastisch) gaat stijgen. Dit komt omdat een stijgende rente inflatie en lonen zal aanwakkeren en dit kan de economische groei afremmen. De Europese Centrale Bank (ECB) zal dan waarschijnlijk op korte termijn de rente nog niet verhogen. Schroders verwacht dan ook een stabilisatie op het huidige historische lage niveau.

ADVERTENTIE - LEES HIERONDER VERDER
 

Relatie tussen rente en waarderingen

De waarderingen van de aandelenbeurzen hebben een historische correlatie met elkaar. Zo zal bij een lage rente de waardering van de aandelenbeurzen hoger worden. Wanneer de rente stijgt neemt deze waardering echter af. Bij een rente welke langere tijd op een laag niveau blijft zal de waardering voor de aandelenbeurzen toenemen. De Europese aandelen zijn dan ook aantrekkelijk wanneer de rente nog langer op een laag niveau blijft.

Verbetering van winstmarges

De lage rente is slechts een deel van wat een stijging van 30 procent voor Europese aandelen kan veroorzaken. Naast de rente voorziet Schroders ook winstmarges die zullen toenemen. Zo verwacht men voor 2017 een toename van de winstmarge met 12 procent. Uiteindelijk zullen de winstmarges in Europa die van bedrijven uit de VS gaan benaderen. Dit kan echter een langdurig proces zijn. De combinatie van betere winstmarges en nog langer een lage rente is de voornaamste reden om aan te nemen dat Europese aandelen nog meer kunnen stijgen.

Bezoek het beursforum >>>

Wilt u beter beleggen? 
Gratis beleggingsinspiratie (1 x per week)


Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.