Oliehandel in teken van opleving, olie aandelen stijgen mee

olieprijs vandaag thumbnail

De oliehandel staat inmiddels al maanden in het teken van stijgende prijzen. Zowel Brent Oil als Crude Oil zijn aan een stevige opmars bezig. Dit ziet men ook terug in de oplopende aandelenkoersen voor aandelen uit deze sector. Onderstaande grafiek laat zien dat Crude Oil de toppen van de afgelopen 2 jaar bereikt. Brent Oil staat inmiddels op het hoogste niveau sinds begin juli 2015. De Europese Brent Oil en het Amerikaanse Western Texas Intermediate Oil verschillen altijd een beetje in prijs. Dit komt door de locatie waar de olie wordt gewonnen maar ook de kwaliteit is niet gelijk. De geografische ligging is waarschijnlijk de grootste factor waarom de koersen vrijwel nooit 1 op 1 hetzelfde zijn.

Oliehandel brent crude oil
Brent Crude oil over de afgelopen jaren

Shortsqueeze voor de oliehandel in 2018?

Als we Citigroup mogen geloven komen er nog betere tijden aan voor beleggers die actief zijn in de oliesector. De Amerikaanse zakenbank liet weten dat er in 2018 een te kort kan optreden wat een verdere stijging kan veroorzaken. Een aantal OPEC landen, zoals Libië, Nigeria, Venezuela, Iran en Irak, zitten waarschijnlijk dit jaar al op hun maximum capaciteit. De capaciteit zal dan niet snel kunnen stijgen en dit komt ook door desinvesteringen in de afgelopen jaren. Deze desinvesteringen volgden na een sterk gedaalde olieprijs waardoor investeringen vaak niet meer rendabel waren.

Een bijeenkomst van de OPEC landen in Wenen vorige week leverde geen overeenkomst op hoe de productiebeperking tot en met het eerste kwartaal van 2018 vervolgd gaat worden. De oplopende spanning tussen de VS en Iran kan er ook nog voor zorgen dat sancties tegen Iran worden verscherpt. Mogelijk ook met betrekking tot olie-export.

Grondstoffenhandelaar Trafigura liet inmiddels ook weten dat de tijd van lage olieprijzen wel eens ten einde kan komen. Net als Citigroup verwachten zij een toenemende vraag terwijl het aanbod beperkt zal zijn. Met name de sterke vraag vanuit India kan parten spelen in het beperkte aanbod.


Goed(-koop) beleggen? (klik voor info)

 

Olie aandelen profiteren

Dat de oliehandel weer een positieve trend laat zien is ook terug te zien aan de koersen van de olie aandelen. Grote namen zoals Shell, Chevron, Exxon en BP zagen de aandelen in de laatste maand 5 tot ruim 10 procent meer waard worden. Onderstaande grafiek laat de aandelenkoersen van de vier bedrijven over de afgelopen 5 weken zien.

Oliehandel grafieken voor Exxon, Chevron, Shell en BP
Diverse olie aandelen presteerden goed tussen 22 augustus en 26 september

In plaats van te beleggen in een enkel aandeel kan er ook worden gekozen te beleggen in trackers. Hiermee investeert u in een virtueel mandje van diverse aandelen uit een bepaalde index of sector. In dit geval de olie sector. Enkele voorbeelden staan hieronder genoemd. Beginnend met de ticker en gevolgd door de naam en prestatie over de laatste 3 maanden:

  • XOP – SPDR S&P Oil & Gas Exploration & Production ETF – +9,7%
  • USO – United States Oil Fund LP – +17,5%
  • OIL – iPath S&P GSCI Crude Oil Total Return ETN – +19,3%
  • UCO – ProShares Ultra Bloomberg Crude Oil – +36,7%

Bezoek het beursforum >>>


Direct het laatste beursnieuws: