Virtual reality bedrijven die interessant zijn voor beleggers

virtual reality aandelen

Bijna dagelijks kunnen we over de nieuwe ontwikkelingen van Virtual Reality binnen de technologiewereld lezen. Of het nu gaat over nieuwe headsets, innovatieve software of interessante games, de ontwikkelingen van het platform lijken niet af te remmen. Het is daarom een goed idee om enkele relevante bedrijven onder de loep te nemen, zeker als je erbij stil staat dat Virtual Reality een opkomende markt met een hoop potentie is. Hieronder volgen drie ‘virtual reality aandelen’ welke kort zijn uitgelicht.

Alphabet (Google)

Alphabet is een speler die zich al langer in de Virtual Reality-wereld bevindt. Het Amerikaanse technologiebedrijf is verantwoordelijk voor onder meer de Google Cardboard. Dit is een kleine kartonnen doos met twee lenzen, dat in combinatie met een passende telefoon in staat is om de gebruiker een relatief eenvoudige VR-ervaring te geven. Ook is het bedrijf verantwoordelijk voor Earth VR, een VR-variant van de populaire Google Earth-applicatie.

Een andere grote speler in de huidige Virtual Reality-markt is het Taiwanese technologiebedrijf HTC. Dit bedrijf bevindt zich echter al een langere tijd in moeilijk vaarwater, dat zich heeft vertaald in de huidige vraagprijs van het aandeel. Momenteel wordt het aandeel van HTC voor slechts €67,40 verhandeld. Dit is bijna 80% minder dan de koers van begin 2013, toen het aandeel nog voor €291,50 werd verhandeld. Om deze reden heeft de hardwarefabrikant aangegeven strategische opties te overwegen om het bedrijf er weer bovenop te helpen. Het verkopen van de Virtual Reality-tak zou hierbij ook worden overwegen, en Alphabet zou een van de geïnteresseerde partijen zijn, zo meldt Bloomberg op basis van bronnen die liever anoniem willen blijven. Mocht Alphabet deze stap (kunnen) maken, dan staat het bedrijf direct in het middelpunt van de VR-wereld. Van de drie uitgelichte virtual reality aandelen is dit degene met verreweg de grootste beurswaarde.


Goed(-koop) beleggen? Lees hier verder


 

Facebook

Facebook heeft flink ingezet op Virtual Reality met zijn overname van Oculus, de fabrikant die onder meer verantwoordelijk is voor de Rift. Deze high-end headset is in staat om de gebruiker een realistische VR-ervaring te bieden door middel van zijn hoge resolutie. Wel is het apparaat afhankelijk van een externe computer, die krachtig genoeg moet zijn om games in hoge resolutie met 90 beelden per seconden te laten zien.

De Rift werd voornamelijk op de markt gebracht voor gamers, maar kan ook goed voor educatieve en medische toepassingen worden gebruikt. Echter is er nog een lange weg te gaan voordat de headset mainstream wordt. Dit omdat het apparaat een flink kostenplaatje met zich meebrengt en ook afhankelijk is van een krachtige computer, waar ook minimaal zo’n €700 tot €800 voor neergelegd moet worden. Wel heeft Oculus aangegeven dat het aan in 2018 een zelfstandige VR-headset op de markt wil brengen die niet afhankelijk is van een externe krachtige computer. Met deze stap zou Facebook een veel breder publiek aan kunnen spreken.

Sony

Met de Playstation VR-headset richt Sony zich voornamelijk op zijn Playstation 4-spelplatform. Doordat deze console inmiddels door miljoenen spelers wereldwijd is aangeschaft, neemt dit een hoop potentie met zich mee voor de Japanse hardwarefabrikant. Op dit moment laat de beschikbare software nog te wensen over, maar als Sony het voor elkaar weet te krijgen om interessante content voor zijn VR-platform aan te bieden, dan kan het zeker een langetermijninvestering worden voor het bedrijf. Gelukkig hoeft niet alleen Sony deze strijd te voeren, een hoop game- en applicatieontwikkelaars werken al aan software voor de Playstation 4 met VR-ondersteuning.

Bezoek het beursforum >>>

Auteur:
Jeffrey van Leeuwen heeft jarenlang ervaring in de technologiemarkt en houdt zich hier nog altijd op dagelijkse basis mee bezig. Zijn persoonlijke hobbies zijn gaming, webdesign en schrijven.

Laatste beursnieuws


TIP: Volg direct het laatste beursnieuws: