Beleggen in goud, is het een veilige haven en welke manieren zijn er?

goud aandelen goudreserves van het IMF internationaal monetair fonds

Met de stijging in de afgelopen maanden wint beleggen in goud weer aan interesse. Met de mooie opmars kwam zelfs de top van de laatste vier jaar weer in zicht. In de zomer van 2013 werd nog bijna $1.400 per troy ounce bereikt en begin juli 2016 bereikte de koers nog bijna $1.357. De meest recente stijging kwam mede door de opgelopen spanningen tussen Noord-Korea en de Verenigde Staten. Omdat goud door veel beleggers als veilige haven wordt gezien is dit een geliefd toevluchtsoord bij oplopende geopolitieke spanningen. Maar is goud wel een veilige haven?

Voordelen en nadelen van goud

Dat goud ook geliefd is buiten spanningen om komt doordat het zeldzaam is, redelijk waarde vast en het niet eindeloos bijgedrukt kan worden zoals bij geld. Hoewel het als betaalmiddel steeds minder is toegepast stijgt de vraag wel. Niet alleen Centrale Banken kopen doorgaans goud ook consumenten in met name Azië kopen graag goud. Deze consumenten gebruiken het als bijvoorbeeld bruidsschat of als belegging.
Er zijn ook nadelen aan beleggen in goud, zo is miljardair en topinvesteerder Buffett erg kritisch over het edelmetaal. Lees hier meer waarom Warren Buffett niet warm loopt voor goud. Hij ziet goud vooral als iets om in te spelen op angst en dan hopen dat er mensen nog angstiger worden zodat de prijs zal stijgen. Ook genereert het geen inkomen en zal het evenmin dividend uitkeren, wat grote voordelen zijn van aandelen. Een quote van Warren Buffett over goud:

“Gold is a way of going long on fear, and it has been a pretty good way of going long on fear from time to time. But you really have to hope people become more afraid in a year or two years than they are now. And if they become more afraid you make money, if they become less afraid you lose money, but the gold itself doesn’t produce anything.”

Beleggen in goud

Beleggen in goud kan op diverse manieren, er is een groot onderscheid tussen bijvoorbeeld fysiek of op papier. Fysiek wil zeggen dat u daadwerkelijk een hoeveelheid goud tastbaar in bezit heeft. Op papier is vanzelfsprekend niet tastbaar en slechts zichtbaar op bijvoorbeeld een computerscherm.

Fysiek

In de fysieke vorm kan dat in goudstaven of munten. Populaire gouden munten zijn Canadese gouden Maple Leaf munten of de bekende Zuid Afrikaanse Krugerrand. Goud thuis bewaren is niet zo verstandig en bij een bank in een kluis bewaren brengt weer extra kosten met zich mee.

ETF’s / trackers

Populaire beleggingsproducten welke de goudprijs (enigszins) kunnen volgen zijn ETF’s, ook wel trackers genoemd. Een ETF volgt niet specifiek de goudprijs maar volgt bijvoorbeeld een bepaalde index, sector of een grondstof zoals goud. Zelfs met het volgen van de goudprijs zijn er diverse mogelijkheden. Zo kunnen junior miners worden gevolgd, de grotere goudbedrijven of simpelweg alleen de goudprijs. Er zijn ETF’s met een vaste hefboom, deze zijn risicovol en vaak op termijn verliesgevend.

Hefboomproducten

Hefboomproducten volgen een onderliggende waarde en bewegen mee met deze waarde. Zoals de naam het al aangeeft is er een hefboom bij dit beleggingsproduct. Hefboomproducten worden vaak gecommercialiseerd onder de naam turbo of sprinter. De hefboom kan oplopen tot wel meer dan een factor 10. Koopt u bijvoorbeeld een turbo long met een hefboom van 10 dan zal deze 10 procent stijgen als de onderliggende waarde 1 procent stijgt. Andersom gaat hetzelfde op, daalt de onderliggende waarde 1 procent dan verliest u 10 procent. De risico’s zijn dan ook groot bij dit beleggingsproduct. Wilt u meer weten over het beleggen met turbo’s lees hier dan meer.

Sector gerelateerde aandelen

Een andere manier om (indirect) te beleggen in goud is door aandelen te kopen die gerelateerd zijn aan goud. Het meest voor de hand liggend zijn zogenoemde ‘miners’ (mijnbouwaandelen). Dit zijn bedrijven welke het goud delven. Dit kan ook gespreid door een keuze te maken binnen de eerder genoemde ETF’s. Mijnbouwaandelen hebben wel een aantal risico’s extra bovenop de fluctuaties van de goudprijs en de dollarprijs. Zo zijn ze afhankelijk van het beurssentiment maar ook van de bedrijfsvoering. Is er een slecht management of raakt het bedrijf in problemen dan kan dit de beurskoers beïnvloeden.

Beleggen in goud grafiek euro dollar Ounce Gold USD
Index goudprijs in euro en dollar, 2 januari 2017 = 100

Is goud een veilige haven?

Goud beweegt vaak als er belangrijke ontwikkelingen zijn die ook van invloed zijn op de aandelenbeurzen. Denk bijvoorbeeld aan de Amerikaanse presidentsverkiezingen van eind 2016 toen de goudprijs behoorlijk daalde. Of de recente stijging toen de spanningen tussen Noord-Korea en de Verenigde Staten opliepen. Bovenstaande grafiek laat duidelijk zien dat er meer is om rekening mee te houden. Net als andere grondstoffen is de reguliere notering van de goudprijs in dollars. Er is dus naast de schommelingen van de goudprijs ook een valutarisico. Bovenstaande grafiek laat zien dat de goudprijs in dollars sinds begin 2017 met ruim 15 procent is gestegen. In euro’s was het slechts een schamele 1 procent. Van een veilige haven zou men minder volatiliteit en blootstelling aan diverse factoren verwachten.

Bezoek het goud forum (klik hier)

Wilt u beter beleggen? 
Gratis beleggingsinspiratie (1 x per week)


Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.