Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.

Meer rust voor beleggers nu deadline schuldenplafond VS is uitgesteld

Amerikaanse schuldenplafond Donald Trump

De stemming over het Amerikaanse schuldenplafond is met een aantal maanden uitgesteld. President Trump heeft hiervoor een akkoord gesloten met de Democratische en Republikeinse partijtoppen. Het bereiken van het schuldenplafond was erg actueel geworden en investeerders leken het vertrouwen langzaamaan wat te verliezen. Door het uitstel van de stemming over het schuldenplafond kan er geld worden vrijgemaakt voor noodhulp aan de staten Louisiana en Texas. Deze staten zijn erg getroffen door de orkaan Harvey.

Wat is het schuldenplafond?

Het Amerikaanse schuldenplafond staat regelmatig op de agenda. Naarmate de deadline in zicht komt brengt dat vaak ook onrust met zich mee op de beurzen. De gevolgen kunnen groot zijn waardoor bijvoorbeeld pensioenen en salarissen van ambtenaren niet meer betaald kunnen worden. Internationaal gezien zou Amerika niet meer de rente en aflossingen op de staatsschulden (obligaties) kunnen betalen. Dit kan voor onrust zorgen op de financiële aangezien Amerikaanse staatsleningen tot de veiligste ter wereld behoren.
 

Het Schuldenplafond van de Verenigde Staten (ook wel aangeduid als de debt ceiling) is het wettelijke plafond voor de toegestane hoogte van de Amerikaanse staatsschuld. Zodra dit bedrag wordt bereikt dienen alle niet-essentiële activiteiten direct gestaakt te worden. Bron: Wikipedia

Kredietwaardigheid staat op het spel

In augustus waarschuwde kredietbeoordelaar Fitch al dat de VS de ‘triple-A’ rating kan verliezen als er niet snel een oplossing komt voor het schuldenplafond. Fitch behoort samen met Moody’s en Standard & Poor’s tot de grootste kredietbeoordelaars ter wereld. Standard & Poor’s hanteert een AA+ rating voor de VS sinds 2011.

De onrust rondom het in zicht komen van het schuldenplafond brengt al jaren lang onrust met zich mee. Het is ook geen wonder dat de Amerikaanse dollar verzwakt zolang er geen verhoging van het schuldenplafond is. Onderstaande grafiek laat ook zien dat de zorgen vanwege het schuldenplafond nu groter zijn dan bij de voorgaande momenten.

Het tijdelijke uitstel geeft beleggers wat meer rust maar de kans op een verder verzwakkende dollar richting het najaar is reëel. President Trump heeft wat tijd gewonnen door het akkoord te sluiten. De financiële markten kunnen nu uit kijken tot de deadline van 15 december.

Bezoek het beursforum >>>Broker
Omschrijving
DEGIRO beleggingsfondsenZeer lage tarieven bij DEGIRO. Bespaar tot honderden euro's per jaar aan transactiekosten.

Info of klant worden >

Lynx beleggen

Zeer lage tarieven, tot 80% goedkoper dan andere brokers. Beste Broker 2018 volgens Beleggersbelangen.

Info of klant worden >


Bekijk hier het complete overzicht >