Indexbeleggen voor de beginnende en ervaren belegger

aandelenpositie

De populariteit van indexbeleggen is ongekend groot en er zijn genoeg redenen dat ervaren en zeker ook beginnende beleggers dit zouden moeten doen. De populariteit is vooral te danken aan het laagdrempelige, lage kosten en het eenvoudig kunnen spreiden van het geïnvesteerde bedrag. Wereldwijd is er al jaren een grote instroom van kapitaal naar deze beleggingscategorie. Dit komt vooral door het toenemend gebruik van ETF’s, zie onderstaande grafiek. In het artikel beleggen in trackers / ETF’s werd al eerder stilgestaan bij deze manier van beleggen.

indexbeleggen grafiek ETF wereldwijd
De sterke groei in ETF’s, waaronder indexbeleggen

Voordelen van indexbeleggen

Een groot voordeel van indexbeleggen is dat het redelijk passief kan. Men hoeft niet dagelijks koersen of nieuws te volgen en al helemaal niet van een groot aantal verschillende aandelen. Het is ook eenvoudig want er zijn tal van verschillende indexen om in te beleggen. Dit zijn niet alleen de bekende indexen zoals de AEX, BEL20, Dow Jones, etc. Een index kan bijvoorbeeld ook een selectie zijn van opkomende landen of een specifieke regio. Omdat een index is samengesteld uit diverse waarden (bijvoorbeeld aandelen) is het risico op een misstap maken klein. Natuurlijk kan indexbeleggen ook verlies opleveren maar zeer waarschijnlijk minder dan net dat ene aandeel dat slechte cijfers bekendmaakt.


Ga beleggen met een goede broker >


De lage kosten zijn ook een voordeel waardoor veel beleggers indexbeleggen met een deel van hun portefeuille. De lage kosten zijn er met name omdat er geen dure fondsbeheerder is of dat er veel transacties worden uitgevoerd in het fonds. Er zijn wel kosten maar deze zijn vaak beperkt tot enkele tienden van een procent op jaarbasis.

Sommige brokers hanteren zeer lage kosten of rekenen zelfs geen kosten door. Bij DEGIRO zijn honderden ETF’s te verhandelen zonder aankoop of verkoopkosten. Lees wel de fair use policy voor de kleine lettertjes. Door het maandelijks kosteloos kunnen kopen kunt u dus ook eenvoudig en goedkoop periodiek beleggen. U hoeft dus niet een juiste timing te kiezen voor het indexbeleggen. Dit is voor veel beleggers al een alternatief voor sparen aangezien spaarproducten vrijwel niks meer opbrengen.

Van exotisch tot zeer specifiek

Door het indexbeleggen gaat er een wereld voor u open. Exotische markten zijn te betreden maar u kunt ook gaan beleggen in specifieke sectoren uit bepaalde regio’s. Hieronder volgt een kort overzicht van diverse ETF’s die hier werden uitgelicht:

Zoals u kunt zien is de keuze divers en is bovenstaand overzicht slechts een kleine selectie van de mogelijkheden. U moet er wel rekening mee houden dat spreiden over diverse aandelenindexen vaak zinloos is. Zo volgen beurzen in eenzelfde continent doorgaans dezelfde trend. Denk hierbij aan de DAX, BEL20 en AEX index.

Goedkoop beleggen in ETF’s / trackers? Start met De Giro >>>

Meer over ETF’s en indextrackers op het forum >>>