Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.

Cameco corp, een slapende uraniumreus!

Cameco logo

Korte beschrijving van het bedrijf

Cameco Corp is gespecialiseerd in het ontginnen van mijnen en het gebruiksklaar maken van uranium om te gebruiken in nucleaire reactoren in Canada en daarbuiten. Er zijn 3.580 werknemers die onder leiding staan van CEO Timothy S. Gitzel. Er zijn 395 miljoen aandelen in omloop, 100 % free float!

Waarom wordt uranium de volgende jaren erg belangrijk?

Kernenergie is nog steeds de meest gebruikte en efficiëntste groene energie ter wereld. Kerncentrales draaien op 90 % capaciteit, veel meer dan wind, water,… en maken 60 % uit van de totale groene energie! India en vooral China plannen de volgende jaren om zeer veel kernreactoren bij te bouwen, in China zijn er momenteel 20 nieuwe in aanbouw en er zijn plannen voor nog eens 177 nieuwe. Over de hele wereld zijn er trouwens nog 57 nieuwe in aanbouw. Momenteel kampt de sector met een tekort aan 200 lbs per jaar. 164 lbs komt uit bestaande voorraden maar deze nemen steeds meer en meer af. Uranium zit reeds zes jaar in een downtrend omwille van problemen in Japan (Fukushima).

Uranium koers sinds 1 januari 2014
Uranium koers sinds 1 januari 2014

Zoals we op deze grafiek zien is de uraniumspotprijs naar het niveau van 20-25 usd per pond. De prijs is volatiel en schommelt wel eens op en af maar vermoedelijk zitten we nu wel aan de bodem! Zeker wanneer de voorraden blijven afnemen, moet de prijs weer omhoog!

Vervolg na advertentie
Waarvoor staat Cameco?

Het vlaggenschip van Cameco is de 18 jaar oude Mc Arthur River Mine dewelke voor 60 % van het uranium instaat. Het werkt volgens een unieke methode. Mijnwerkers begeven zich in de gangen maar besturen enkel apparatuur die de uranium losmaakt en opschept. De substantie bevat liefst 23 % aan uranium. Vanaf Mc Arthur Lake gaat het uranium naar Key Lake alwaar het verwerkt wordt. Het eindproduct mag enkel voor energievoorziening gebruikt worden en nooit verwerkt worden in wapens. Dat is een voorwaarde die Canada stelt opdat Cameco het product mag exploreren. Cameco is werelds op een na grootste uraniumproducent met 16 % van het totaal.

Heeft Cameco perspectieven?

Er zijn nog wel wat uraniumvoorraden (mede door het beperktere gebruik van de grondstof de laatste jaren maar deze nemen dus af). Cameco heeft een contractprijs voor het leveren van uranium die rond de 50 usd per pond ligt. De kostprijs moet je rond de 35 usd per pond uranium nemen. Vele uraniumaanbieders hebben hun productie drastisch verminderd door de lage prijzen (of zelfs helemaal stopgezet) Cameco produceert ongeveer 28 miljoen pond uranium per jaar, wat minder is dan vroeger, de reden kent u. In 2017 gaat Cameco minder uitgaven doen, onder andere door verminderde exploratiekosten.

In het tweede kwartaal werd verlies geleden, mede door het verliezen van een contract met Tokyo Electric Power. Door kostenbesparingen moet er weer winst komen de volgende kwartalen!

Problemen met de belastingen

Cameco heeft/had zowel met de Canadese als de Amerikaanse Belastingen problemen. Beiden vorderen achterstallige belastingen over de periode 2009-2012. Met de Amerikanen is er al een overeenkomst en diende er slechts 122.000 dollar betaald te worden, daar waar er eerst 122 miljoen dollar geëist werd. Met de Canadezen volgt er in september een uitspraak. Er werd eerst uranium verkocht langs Zwitserland en zo verder naar de definitieve koper met de bedoeling zo minder Canadese taxen te betalen. Er werden al provisies aangemaakt die -hopelijk- kunnen teruggenomen worden.

Is Cameco een aankoop waard?

Cameco is een aankoop waard voor de geduldige belegger. Cameco is een erg grote uraniumspeler en is winstgevend. Per kwartaal krijgen de aandeelhouders 0,10 usd dividend. Dit is al jaren zo en blijft ongewijzigd. Cameco noteert lichtjes onder de boekwaarde en bezit nog enorme voorraden aan uranium. Daar tegenover staat ook een nettoschuldpositie. Haast om de aandelen te kopen is er niet bij maar Cameco is ideaal geplaatst om te profiteren van het herstel van de uraniumprijs! Een aandeel voor de geduldige belegger.

Auteur: Maartenverhoeve

Bespreek Cameco op het forum >>>

McArthur River Uranium Mine
McArthur River Uranium Mine