Zijn aandelen AMD en Intel nog steeds interessant?

aandelen AMD en Intel thumbnail

In het land van de microprocessors zijn de ontwikkelingen op zijn zachts gezegd interessant te noemen. De concurrentie tussen de twee marktleiders Advanced Micro Devices (AMD) en Intel wordt sterk opgevoerd, en consumenten kunnen hier de vruchten van plukken. Maar zijn aandelen AMD en Intel ook nog steeds interessant voor beleggers?

Aandelen AMD schieten als een raket omhoog

AMD had in de voorgaande jaren veel moeite om chipmaker Intel en GPU-producent Nvidia (Graphics Processing Unit) bij te houden. Begin 2016 gaf het bedrijf in zijn jaarlijkse bedrijfsresultaten aan het jaar daarvoor een nettoverlies van $660 miljoen te hebben geïncasseerd, met een omzet van $3,99 miljard. In 2016 veranderde dit echter, en het aandeel schoot omhoog. De prijs per aandeel is sinds het begin van het afgelopen jaar bijna 350% gestegen. Daar waar de prijs per aandeel op 4 januari 2016 nog op $2,77 stond, is deze nu gestegen tot maar liefst $12,37.

De prijsstijging van AMD in 2016 was voornamelijk te danken aan de algemene verwachting dat het bedrijf in de toekomst beter zou gaan presteren. Eerder dat jaar werden een reeks nieuwe grafische kaarten gelanceerd, welke de naam ‘Polaris’ kregen. Ook sloot het bedrijf diverse deals, waaronder een grote overeenkomst om vanuit een gezamenlijke onderneming serverchipontwerpen te licentiëren. Deze chips zouden vervolgens door een Chinese partner, Tianjin Haiguang Advanced Technology Investment, gefabriceerd en verkocht worden.

Al deze ontwikkelingen hebben erin geresulteerd dat AMD weer een positieve vrije kasstroom kreeg en dat het bedrijf in staat zou zijn het verlies van de voorgaande jaren uit de weg te werken. Om dit in perspectief te zetten; de laatste keer dat AMD hiervoor niet in het rood stond, was in 2011.

aandelen AMD en Intel sinds begin 2016
Aandelen AMD en Intel vanaf 1 januari 2016

Intel-aandeel blijft neutraal

Het Intel-aandeel is in dezelfde periode neutraal gebleven. Aan het begin van 2016 stond de prijs per aandeel nog op $33,99 en staat deze op het moment van schrijven, nadat de prijs op 11 februari 2016 een dieptepunt bereikte van $28,22, op $35,01. Dit is een groei van zo’n 3% sinds afgelopen jaar.

De Amerikaanse processorfabrikant heeft eerder deze maand aangegeven de achtste generatie van zijn Core-processors deze maand aan te zullen kondigen. Het bedrijf claimt dat deze tot 30% sneller berekeningen zou kunnen maken dan de vorige generatie processors, welke de naam ‘Kaby Lake’ draagt. Dit vertaalt zich in een product dat een grotere technologische stap vooruit doet dan de voorgaande producten van Intel in de afgelopen jaren deden. Een hoge vraag naar de nieuwe Coffee Lake-processors zal zich ongetwijfeld in een hogere marktwaarde vertalen.


Instappen in aandelen AMD, Intel of toch afwachten?

De markt voor microprocessors bevindt zich momenteel in een turbulente periode. Technologische vooruitgangen nemen de overhand en de concurrentie tussen Intel en AMD blijft maar toenemen. Beide bedrijven ontwikkelen zich vlot, iets dat alleen maar goed is voor consumenten. Als deze groei blijft aanhouden en de technologische groei niet stagneert, kan het een interessante keuze zijn voor beleggers.

Bezoek het beursforum >>>

Zijn aandelen AMD en Intel nog steeds interessant?Auteur:
Jeffrey van Leeuwen heeft jarenlang ervaring in de technologiemarkt en houdt zich hier nog altijd op dagelijkse basis mee bezig. Zijn persoonlijke hobbies zijn gaming, webdesign en schrijven.

Wilt u beter beleggen? 
Gratis beleggingsinspiratie (1 x per week)


Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.