BUX review, gevaarlijk speelgoed in een mooi jasje

Verbod op CFD's

BUX is een app die beleggen voor iedereen toegankelijk moet maken. In deze BUX review leest u niet alleen over de mooie app maar ook over de risico’s. BUX is opgericht door voormalig Binck bestuurder Nick Bortot. De doelgroep is al snel duidelijk na het downloaden en openen van de app:

BUX Let’s rock the world of finance

Jeugdige doelgroep

De doelgroep is jong en nog niet echt de doelgroep die veel te besteden heeft om te beleggen. Wat betreft vormgeving en invulling van de app zit het prima in elkaar. Overzichtelijk, geen overbodige informatie en een ‘hip’ uiterlijk. Er komen regelmatig kreten voorbij tijdens het handelen met de funBUX of de seriousBUX die passen bij de doelgroep. Een voorbeeld staat hierboven maar ook de omschrijvingen bij de bedrijven zijn toegespitst op de jonge belegger. Zie een aantal voorbeelden op de onderstaande printscreens.

BUX review voorbeelden

In de financiële wereld is taalgebruik vaker formeel dan zo informeel als in de app. Een term als ‘olieknakkers’ bij Shell of een zinspeling op WOII bij Adidas is dan ook wat ongebruikelijk. Voor de jeugdige beleggers dus wel iets dat kan aanspreken maar menig belegger zal even de wenkbrauwen fronsen. Om het de beginnende en jeugdige belegger niet te moeilijk te maken is het aanbod niet zo groot als bij een doorsnee broker.

Vervolg na advertentie

Bezoek het brokeroverzicht

Beperkte keuze en geen aandelen?!

De keuze om te kunnen beleggen is wat beperkt en is vooral gericht op bekende bedrijven uit de beurswereld. Denk dan aan bedrijven als Apple, Facebook, Heineken, Royal Dutch Shell en ING. Een zoektocht naar een bedrijf als Galapagos zal op niks uitkomen, net zoals bij BAM, Arcadis, PostNL, etc. De hoofdfondsen uit de AEX zijn wel terug te vinden.

De termen funBUX en seriousBUX kwamen eerder in deze BUX review al voorbij. Iemand die net start met de app krijgt funBUX om de app te verkennen en te handelen. Wilt u overschakelen naar het echte geld dan zijn het seriousBUX.

Wie dacht aandeelhouder te worden door aandelen te kopen die komt bedrogen uit. Het zijn namelijk CFD’s die men koopt, een uiterst gevaarlijk financieel instrument waarmee de meeste speculanten hun geld verliezen. De AFM gaf al eerder aan dat dit niet overdreven is:

De Franse toezichthouder, de Autorité des Marchés Financiers (AMF) heeft recent nog gewaarschuwd dat meer dan 89% van de beleggers in CfD’s aanzienlijke geldbedragen verliest. Omdat de producten in Frankrijk niet verschillen van de producten die in Nederland worden aangeboden, is er geen reden om aan te nemen dat in Nederland de situatie anders is.

Wat zijn CFD’s?

De Nederlandse beurswaakhond AFM waarschuwde al en de Belgische collega’s van de FSMA gingen een stap verder. In België is het commercialiseren van dit product verboden. CFD is de afkorting van Contract For Difference. Het is een hefboomproduct waarbij onder andere de vaste hefboom vaak zorgt voor een verlies. Een hefboom van 5 zorgt bij een daling van de onderliggende waarde van 5 procent voor een verlies van de CFD van 5 maal 5 procent = 25 procent. In een markt waarbij een index of aandeel zijwaarts beweegt zal de waarde van de CFD bijna altijd afnemen.

Al eerder beschreven wij wat CFD’s zijn en dat de aanbieders hiervan steeds meer onder de loep worden genomen. Met CFD’s kunnen speculanten (de benaming beleggers past niet bij dit beleggingsproduct) geld verdienen. Dit kan met onderliggende waarden zoals aandelen, valuta of grondstoffen. Een CFD is een afgeleid product en een contract tussen de koper en verkoper. De verkoper betaalt uit wanneer de waarde van het contract positief is, de waarde is hoger dan het moment van aankoop. Wanneer de waarde van het contract lager is dan bij aankoop zal de koper aan de verkoper moeten betalen. Bij BUX koopt u dus geen aandelen maar gaat u een contract met de uitgevende partij aan.

Conclusie BUX review

De app is goed en duidelijk vormgegeven, zonder twijfel kunnen veel brokers hier wat van leren. Het slaagt vooral in het inspelen op de jongere belegger (of speculant). Er schuilt wel een gevaar in de mooi en spelachtig vormgegeven app. Beleggen is een serieuze aangelegenheid, emoties moeten geen rol spelen en daar speelt BUX wel wat op in. Eerlijk is eerlijk, de meeste aanbieders van CFD’s hebben geen ingebouwde beveiliging. BUX echter wel, wie meer dan 500 euro wil investeren zal dat moeten spreiden. Daarnaast kan er niet meer worden verloren dan de inleg. Tot slot zijn de hefbomen behoorlijk beperkt in vergelijking met andere aanbieders.

Wilt u echt goedkoop beleggen? Dan is DEGIRO aan te raden met altijd scherpe tarieven.

De conclusie van deze BUX review is dat het het vooral speculeren is met behoorlijke risico’s. Die risico’s worden weggestopt in een mooi jasje. Voor de jong volwassenen met interesse in de beurs kan het aantrekkelijk ogen. Het is mogelijk om met kleine bedragen te handelen en de kosten zijn (procentueel) ook laag. Echter zijn er tegenwoordig ook veel goedkope brokers waarbij men wel aandelen kan kopen, zie dit brokeroverzicht.

Bezoek het beursforum >>>