Tarwe kopen tegen hogere prijzen, hoe kunt u erin beleggen?

Tarwe kopen beleggen in tarwe

Begin juli bereikte de tarweprijs het hoogste niveau in ruim een jaar. Tarwe kopen wordt vooral gedaan door hedgefondsen die speculeren op een verdere stijging van de tarweprijs. Door droogte werd tarwe kopen al weken duurder, zie ook onderstaande grafiek. Droogte was er met name in grote producerende landen zoals Amerika, Canada, Australië, Frankrijk en Spanje. De prijsstijging is de sterkste in ruim 10 jaar, 2006 om precies te zijn.
Long-posities werden voor diverse landbouwproducten sterk verhoogd en daaronder viel ook tarwe. Deze posities werden bekendgemaakt door de Amerikaanse toezichthouder voor de futureshandel. Door de recente stijging van ongeveer 30% bereikte de tarweprijs het hoogste niveau in 2 jaar.

De grootste producenten ter wereld (bron: Wikipedia)

  • China: 112 miljoen ton
  • India: 79 miljoen ton
  • Verenigde Staten: 68 miljoen ton
  • Rusland: 64 miljoen ton
  • Frankrijk: 39 miljoen ton
  • Canada: 29 miljoen ton
  • Duitsland: 26 miljoen ton
  • Oekraïne: 26 miljoen ton
  • Australië: 21 miljoen ton
  • Pakistan: 21 miljoen ton
Tarwe kopen Wheat Full0917 Future
Tarweprijs volgens de Wheat Full0917 Future

Opleving van tarweprijs

De afgelopen jaren lag de tarweprijs laag vanwege een overschot ten opzichte van de vraag voor consumptie. Dit zorgde er ook voor dat landbouwgrond een andere bestemming kreeg dan om tarwe te verbouwen. Andere gewassen met een hogere opbrengst per hectare kregen de voorkeur van boeren. Het Amerikaanse ministerie van landbouw gaat uit van 9% minder gezaaide tarwe in vergelijking met 2016.

De combinatie van droogte en een afname van de landbouwgrond drijven nu de prijs op. Na de scherpe prijsstijging waren er inmiddels weer wat winstnemingen maar volgens kenners zal dit tijdelijk zijn. Een ander punt van zorg is de afname van de kwaliteit. Zo maakt de Amerikaanse overheid zich zorgen om het lage proteïne-gehalte.

Tarwe kopen als belegger

Als belegger kunt u ook ‘tarwe kopen’ en inspelen op een eventuele stijging van de tarweprijs. Zo heeft Goldman Sachs momenteel twee turbo’s long met hefbomen van iets meer dan 3 en 4. Andere derivaten met vaste hefbomen variërend van 4, 8 en 12 zijn ook beschikbaar maar deze achten wij te risicovol. Mocht u willen inspelen op de tarweprijs dan is de ETF The Teucrium Wheat Fund met het symbool WEAT een mogelijkheid. Let op want dit product is niet geschikt voor alle beleggers. Zo is de ETF WEAT afhankelijk van future contracten in combinatie met grondstoffen. Dit kan van tijd tot tijd zeer volatiel zijn.

Bezoek het beursforum >>>


Direct het laatste beursnieuws: