Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.

Penny stocks kopen, risico’s en aandachtspunten

aandelenpositie

Penny stocks spreken bij een groep beleggers tot de verbeelding terwijl een nog grotere groep er met een boog omheen loopt. Penny stocks zijn aandelen met een lage koers, doorgaans wordt deze groep zo genoemd wanneer ze noteren onder 1 euro, dollar, pond, etc. In Amerika hanteert de SEC (Securities and Exchange Commission) de naam voor aandelen met een waarde minder dan $5.

Doorgaans zijn het beginnende beleggers die interesse hebben in penny stocks kopen en zich niet bewust zijn van de risico’s. De aantrekkingskracht komt waarschijnlijk doordat er met relatief weinig geld veel aandelen gekocht kunnen worden. Daarnaast zorgen enkele centen stijging al voor grote stijgingen in procenten. Het is natuurlijk een misvatting of er veel of weinig aandelen voor bijvoorbeeld €2.000 gekocht kunnen worden. Een stijging van 5% heeft in beide gevallen hetzelfde effect. Daarnaast is het niet zonder reden dat penny stocks een lage koers hebben.

Vervolg na advertentie
Risico’s bij penny stocks

Penny stocks kopen is niet zonder risico’s. Natuurlijk zijn er altijd risico’s met beleggen maar bij penny stocks zijn deze risico’s vrijwel altijd groter. Vaak gaat het met het bedrijf niet goed, zo kunnen de vooruitzichten somber zijn of is een faillissement zelfs mogelijk. Wanneer uitstel van betaling wordt aangevraagd zal de beurskoers in veel gevallen onder €1 duiken als het nog niet zo ver was. Het kan ook zijn dat een bedrijf al jaren verlies maakt en het niet zelf het hoofd boven water kan houden. Geld ophalen bij aandeelhouders door middel van een emissie is dan een optie. Echter door nieuwe aandelen uit te geven zal de toekomstige winst verwateren en daalt doorgaans de beurskoers.

De lage koers gaat vaak samen met een lage beurswaarde. Zo zijn beurswaardes van 10 miljoen euro of lager geen uitzondering. Dit is op de beurs een schijntje. Door de lage beurswaarde zijn sterke schommelingen eerder regel dan uitzondering. Door de beperkte liquiditeit kan de koers heftig reageren op (klein) nieuws maar koersmanipulatie is er ook makkelijk. Een misleidend bericht kan dan ook snel voor een stijging van 10% of meer zorgen. De combinatie van risico op bijvoorbeeld een faillissement en de soms heftige koersschommelingen zijn redenen voor veel beleggers om deze aandelen te vermijden. Die zien dit niet als beleggen maar speculeren.

penny stocks kopen Tigenix Pharming Option
Koersverloop Tigenix, Option en Pharming in 2017

Penny stocks in België en Nederland

Vanzelfsprekend zijn er ook penny stocks met een notering op de Brusselse en Amsterdamse beurs. Een handjevol krijgt veel aandacht op het beursforum, waaronder Tigenix, Option en Pharming. Niet alle pennystocks zijn bij voorbaat kansloos of perse te vermijden. Zo zijn de aandelen Pharming en Tigenix de laatste maanden aan een mooie opmars bezig, zie ook bovenstaande grafiek. Het zijn beiden pharma/biotech bedrijven en voor een penny stock hebben ze toch nog een redelijke beurswaarde van boven de 200 miljoen euro.

Een overzicht van de Belgische en Nederlandse penny stocks:

Penny stocks op de Belgische beurs:

 • MediVision
 • OIM
 • Option
 • Team Kalorik
 • Pharco
 • Tigenix
 • NR21
 • KKO International

Penny stocks op de Nederlandse beurs:

 • Tiscali
 • Kardan
 • Thunderbird
 • Nedsense
 • New Sources Energy
 • RoodMicrotec
 • Pharming
 • Esperite
 • Docdata
 • Telecom Italia
 • Accsys

Bovenstaande overzichten van aandelen kunnen door koersschommelingen ondertussen zijn veranderd.

Bezoek het beursforum >>>Broker
Omschrijving
DEGIRO beleggingsfondsenZeer lage tarieven bij DEGIRO. Bespaar tot honderden euro's per jaar aan transactiekosten.

Info of klant worden >

Lynx beleggen

Zeer lage tarieven, tot 80% goedkoper dan andere brokers. Beste Broker 2018 volgens Beleggersbelangen.

Info of klant worden >