Bitcoin tracker om in te spelen op de bitcoinprijs

Bitcoin Thumbnail

Investeren in bitcoins kan ook door middel van een bitcoin tracker. De interesse in bitcoins is de laatste jaren steeds groter geworden. Daarbij speelt de ontwikkeling van de koers ook een grote rol. Des te hoger de koers gaat des te meer media er aandacht aan geeft en meer mensen interesse krijgen. De koers is de laatste jaren enorm gestegen en dit spreekt tot de verbeelding voor gelukszoekers. Echter de koers is ook erg volatiel, zo zijn maanden van tientallen procenten winst en verlies geen uitzondering. De onderstaande grafiek laat de koers over de laatste 5 jaar zien. Investeren in de bitcoin, eventueel via een bitcoin tracker, is niet zonder risico gezien de grote volatiliteit. Andere risico’s komen later aan bod.

Koers bitcoin grafiek bitcoin tracker
De bitcoinkoers over de laatste 5 jaar (bron: Google Finance)

Bitcoin tracker

Trackers zijn populair bij veel beleggers, het zijn producten die een onderliggende waarde volgen. Denk hierbij aan een sector, index, valuta, grondstof, etc. Een andere naam voor een tracker is een ETF. In het geval van deze bitcoin tracker betreft het een ETN. Het gaat hier om bitcoin XBTE, bitcoin tracker EUR XBT provider met ISIN-code SE0007525332. Er is een notering aan de beurs in Stockholm in zowel Zweedse kroon als euro. Voor geïnteresseerden is de notering in euro interessanter om in ieder geval al het valutarisico te verkleinen. Er is een kostenratio van 2,5% per jaar en dividend… dat is er niet omdat dit niet van toepassing is bij bitcoins.

Vervolg na advertentie

Bezoek het brokeroverzicht

De waardebepaling van deze bitcoin tracker is afhankelijk van bitcoinprijs in dollars, wisselkoers EUR/USD en een ratio van 20. Er is een ratio van 20 waarmee een positie van elke 20 stuks in de bitcoin tracker overeenkomt met (bijna) de waarde van de bitcoin.

Wilt u de waarde van de bitcoin tracker bepalen dan kunt u onderstaande formule toepassen:

Waarde bitcoin tracker* = bitcoinprijs in $ / ratio van 20 / wisselkoers EUR/USD

Is de bitcoinprijs $2.400 en de wisselkoers 1,20 dan komt dit neer op: $2.400 / 20 / 1,20 = €100.

* = In praktijk is de waarde van de bitcoin tracker een fractie lager vanwege de kostenratio van 2,5% op jaarbasis.

Verschil tussen ETF en ETN

ETF’s zijn populair onder beleggers en dit komt doordat het doorgaans veiliger is dan een enkel aandeel. Een ETF (Exchange Traded Fund) volgt bijvoorbeeld een sector of een index en doet dit met een (virtueel) mandje aandelen. Zo is er dus spreiding waarbij risico’s worden beperkt. ETF’s kunnen diverse beleggingsproducten volgen zoals aandelen, obligaties, etc.

Een ETN (Exchange Traded Note) daarentegen volgt niet perse de onderliggende waarde maar is vooral ook afhankelijk van de kredietwaardigheid van de uitgevende partij. Dit is vaak een bank. ETN’s geven geen dividend maar keren wel het rendement uit. Het is verstandig om op de hoogte te zijn van de financiële situatie van de uitgevende partij.

Volatiliteit en andere risico’s

De bitcoin tracker heeft een aantal voordelen ten opzichte van rechtstreeks bitcoins kopen. Misschien wel de belangrijkste is de kwetsbaarheid van verlies of een hack van uw opgeslagen bitcoins. Bitcoins kunt u bewaren in een wallet en deze kunnen kwetsbaar zijn voor hacks. Een ander risico is wanneer u het wachtwoord van uw wachtwoord vergeet dan zijn de bitcoins onbereikbaar.

Een risico van de bitcoin tracker ten opzichte van de bitcoin zelf is de uitgever van de tracker. Hier heeft de bitcoin geen last van aangezien het decentraal is en niet is uitgegeven door een financiële instelling/centrale bank.

Wat de bitcoin tracker en bitcoin wel gemeen hebben is de sterke volatiliteit. In feite beweegt de bitcoin tracker mee met de bitcoinkoers en slecht nieuws zal dus bij beiden veel invloed kunnen hebben. De Nederlandse Autoriteit Financiële Markten (AFM) waarschuwde recent nog voor de risico’s bij het investeren in virtuele valuta.

Conclusie

De bitcoin tracker kan een goed alternatief zijn voor wie niet bitcoins wil kopen en opslaan met eventuele bijbehorende risico’s. Het is in ieder geval een beter alternatief dan investeren in bitcoins via een CFD broker. De vaste hefboom werkt vaak in uw nadeel en u kunt bij sterke bewegingen van de koers uitgestopt worden. Daarbij kunt u uw gehele investering verliezen. Al met al volgen wij de AFM in het advies:

“Wees je bewust van de risico’s en de kosten, spreid je investeringen en investeer nooit meer geld te investeren dan je kunt missen”.

Onderwerpen op het forum over virtuele valuta >>>