Elektrische wagens bieden kansen voor beleggers

eletrische auto wagen opladen

De komende jaren staat de autosector voor een grote omschakeling naar elektrische wagens. Vooral gedreven door strengere emissie-eisen van overheden en een milieubewustere consument moet de hele autosector mee. Er is al een sterke opkomst van Tesla maar de traditionele fabrikanten zullen niet achterblijven. De komende jaren kan er veel gaan veranderen in deze sector. Als belegger kunt u hier op in spelen.
Invloed van overheden

Vorige week kwam het nieuws dat de Franse overheid rond 2040 de verkoop van auto’s die rijden op fossiele brandstof wil gaan verbieden. De Franse minister van milieu liet dit weten en voegde toe dat dit veel invloed kan hebben op de Franse autofabrikanten. Frankrijk is hier geen uitzondering in met regeringen die zich willen binden aan het terugdringen van diesel- en benzineauto’s. Emissie-eisen worden strenger en fabrikanten moeten dus blijven vernieuwen.

Of het Franse verbod ook gaat gelden voor hybride auto’s is nog niet duidelijk. Dit zijn auto’s die gebruik maken van zowel een elektrische motor als een verbrandingsmotor. Opvallend genoeg gelden deze vooruitzichten waarschijnlijk niet voor Amerika waar president Trump zijn steun voor het klimaatakkoord van Parijs introk.

Grote omschakeling naar elektrische wagens

Niet alleen overheden willen zich binden aan een toekomst met minder of geen auto’s die rijden op fossiele brandstof. Natuurlijk is iedereen bekend met de opkomst van Tesla maar de traditionele autofabrikanten gaan ook de stap maken naar hybride of volledig elektrisch aangedreven. Zo liet Volvo weten vanaf 2019 geen wagens meer te willen produceren die alleen op diesel of benzine rijden. Volvo gaat de omschakeling maken naar alleen nog produceren van hybride of elektrische wagens. Hiermee is het de eerste grote autofabrikant die deze omschakeling heeft aangekondigd. Zie ook onderstaande video.

In Amerika rolt inmiddels de Tesla 3 van de band, zie onderstaande afbeelding. Dit is een volledig elektrisch aangedreven auto. De prijs is met $35.000 ook nog eens toegankelijk voor veel consumenten. General Motors heeft inmiddels ook een volledig elektrische auto die enigszins betaalbaar is, de Chevy Bolt. Luxe automerken zoals Audi en Mercedes-Benz zijn inmiddels ook volop bezig met hybride wagens.

Kansen voor beleggers

Naast risico’s zijn er ook kansen voor autofabrikanten. Het grootste risico is natuurlijk de slag missen op de markt van elektrische wagens. Het is dan vanzelfsprekend dat alle grote autofabrikanten hier op inspelen. Naast de autosector kan ook worden gekeken naar grondstoffen die worden toegepast in accu’s van elektrische wagens. Twee grondstoffen die hier al eerder werden uitgelicht zijn lithium en kobalt, lees ook:

Beleggen in kobalt, prijsstijging en aandelen in de sector

Beleggen in lithium met het oog op een duurzame toekomst

landen en verkopen van elektrische wagens
Geografische verdeling van jaarlijkse verkopen van elektrische wagens

Naast grondstoffen en specifieke autofabrikanten is het ook interessant om te volgen waar de markt voor elektrische wagens interessant is. Zo geeft de bovenstaande diagram aan waar geografisch gezien de meeste verkopen zijn en hoe verkopen de afgelopen jaren verliepen. Vooral China en West Europa vallen op met een sterke groei en in Amerika valt dat mee. In China speelt natuurlijk de luchtvervuiling een grote rol waar de overheid maatregelen tegen wil nemen.

De grootste uitdaging kan er de komende jaren zijn voor Tesla wanneer de traditionele autofabrikanten de markt van elektrische wagens gaan betreden. Het marktaandeel van Tesla zal onder druk komen te staan en hier ligt ook een risico gezien de grote cashburn van het bedrijf.

Bezoek het beursforum >>>


Direct het laatste beursnieuws: