Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.

Verwachtingen voor BRIC landen omlaag op China na

BRIC landen Brazilië Rusland India China economie

Schroders verlaagde eerder deze maand de groeiverwachtingen voor een aantal BRIC landen. De BRIC landen zijn grote opkomende economieën, namelijk Brazilië, Rusland, India en China. Schroders blijft echter wel positief over China vanwege de economische groei die daar nog gaande is. De groeiverwachtingen voor Brazilië, Rusland en India worden neerwaarts bijgesteld. Naast de groei zijn er per land ook specifieke redenen waarom Schroders somberder is voor de (nabije) toekomst.

Braziliaanse politiek

Wat betreft Brazilië spelen er al langere tijden problemen met onder andere corruptie. Zo werd in 2016 de eerste vrouwelijke Braziliaanse president (Rousseff) afgezet wegens verdenking van corruptie. De huidige president Temer lijkt inmiddels ook verwikkeld in een corruptieschandaal. Hierdoor kunnen hervormingen vertraging oplopen en de hervormingen zijn belangrijk voor de Braziliaanse economie. Investeerders willen vertrouwen kunnen putten uit nieuwe plannen en een stabiele outlook. Nu het vertrouwen weer een deuk op loopt bestaat de kans er dat investeerders terughoudend worden.

Vervolg na advertentie
Rusland en de olieprijs

In een recent artikel op Beursig.com werd het sterke verband tussen de Russische roebel en economie met de olieprijs aangegeven. Van de BRIC landen is Rusland het meest afhankelijk van de olieprijs. Sinds de hoogste olieprijs eerder dit jaar daalde de waarde van het zwarte goud met ongeveer 20%. Het is dus vanzelfsprekend dat dit ook invloed heeft op de Russische economie. Investeringen en consumptie staan onder druk en dit zorgt waarschijnlijk voor een afname in economische groei. De onderstaande grafiek laat de relatie tussen de olieprijs en de Russische roebel zien.

Olieprijs in relatie tot de Russische roebel
Olieprijs in relatie tot de Russische roebel

Indiase belastinghervorming

In India is er op niet al te lange termijn een belastinghervorming te verwachten. Er zal belasting worden ingevoerd op diensten en goederen. Op korte termijn kan dit de economische groei afzwakken. Echter voor de lange termijn zien veel economen dit als een positieve ontwikkeling. Het kan ook een stimulans geven aan de inflatie die achterblijft bij de doelstellingen bij de Indiase centrale bank.

China is positieve uitzondering binnen de BRIC landen

Uit recente data bleek dat de Chinese economie in het eerste kwartaal van 2017 een goede economische groei doormaakte. De cijfers waren zelfs beter dan economen hadden verwacht. Een klein puntje van zorg is de sterke toename van kredieten in vergelijking met het bruto binnenlands product. De toename van kredieten zal beperkt worden wanneer de rente omhoog gaat en de regulering van kredieten verder toeneemt.

‘Kans van het decennium’

Begin 2016 werden 3 ETF’s uitgelicht op Beursig.com. Hiermee kan worden ingespeeld op de BRIC landen en deze ETF’s bereikten inmiddels een rendement van +33% tot +37%. Wilt u weten welke ETF’s dit waren en hoe u eventueel kunt inspelen op een verdere stijging van deze ETF’s lees dan ‘Opkomende markten zijn de kans van het decennium‘.

Bezoek het beursforum >>>Broker
Omschrijving
DEGIRO beleggingsfondsenZeer lage tarieven bij DEGIRO. Bespaar tot honderden euro's per jaar aan transactiekosten.

Info of klant worden >

Lynx beleggen

Zeer lage tarieven, tot 80% goedkoper dan andere brokers. Beste Broker 2018 volgens Beleggersbelangen.

Info of klant worden >