Amazon zorgt voor schok bij traditionele supermarkten

Online winkelen Amazon thumbnail

Amazon verraste vriend en vijand met de overname van Whole Foods. De beurskoersen van supermarkten daalden als reactie hierop. Het nieuws kwam als een schok aan bij veel beleggers want de techreus lijkt een serieuze bedreiging te kunnen worden voor de traditionelere retailers. Waar andere supermarkten nogal beperkt zijn in diversiteit van inkomstenstromen is dat bij Amazon niet. Met name de al behoorlijk dominante rol wat betreft internetverkopen maar ook de technologische kennis is een grote plus. Veelzeggend is bijvoorbeeld dat van alle online aankopen in Amerika maar liefst 45,5% via de techreus gaat. Onderstaande afbeelding laat de grootste overnames van Amazon zien voordat Whole Foods voor 13,7 miljard dollar werd overgenomen.

Grootste overnames Amazon
Grootste overnames van Amazon voor de overname van Whole Foods

Enkele kleine weetjes…

  • De glimlach in het logo is de verbinding van A tot Z. Hiermee geeft het bedrijf aan dat het (bijna) alles kan leveren aan iedereen, waar ook ter wereld.
  • Het bedrijf heeft ruim 340.000 werknemers in dienst, zowel fulltime als parttime.
  • Elke werknemer (inclusief de CEO) moet jaarlijks minimaal 2 dagen bij de klantenservice werken.
  • Naast menselijke werknemers zijn er ook robots ‘in dienst’, maar liefst ruim 15.000.
  • Jaarlijks is er 5,25 miljard dollar aan inkomsten uit boeken, dit is slechts 7% van alle inkomsten.
  • Elke halve minuut verscheept Amazon een order voor een klant.
  • 65% van de bestellingen komt van vrouwen af.
  • Er zijn wereldwijd ruim 300 miljoen actieve klanten.

Amazon is een geduchte concurrent

In een wereld die al erg verschoven is naar digitaal heeft Amazon een grote voorsprong op traditionele supermarkten. Amazon heeft veel kennis van hun klanten en dat ontbreekt nogal bij de meeste supermarkten. Kenners zeggen zelfs dat de supermarktdivisie niet eens winstgevend hoeft te worden. Klantenbinding en een nog groter bereik krijgen is minstens zo belangrijk. Andere diensten kunnen zo bij de klant binnenshuis komen die wel winstgevend zijn. Denk bijvoorbeeld aan de online verkopen of clouddiensten.

Whole-Foods staat bekend om prijzig te zijn en daarom is de doorsnee klant ook kapitaalkrachtiger dan bij de meeste andere supermarkten. Dit is ook een ideale doelgroep voor Amazon. Naast deze geduchte concurrent gaat Lidl ook proberen om marktaandeel in Amerika voor zich te winnen. Aan beide zijden van de markt neemt de concurrentie toe en een bedrijf als Ahold Delhaize kan dit gaan voelen.

Jeff Bezos Amazon
Amazon baas Jeff Bazos

Relatief kleine overname, wel grote reactie

Het aandeel Ahold Delhaize verloor dan ook bijna 10% nadat de overname van Whole Foods door Amazon werd aangekondigd. Aandelen van Amerikaanse supermarktketens zoals Wal-Mart, Costco, Target en Dollar General verloren ongeveer 20 miljard dollar aan beurswaarde. Vanzelfsprekend steeg het aandeel Whole Foods wel, met bijna 30%. Whole Foods is nog maar een kleine speler in de wereld van supermarkten maar het kan snel marktaandeel winnen en groeien door deze overname. Het onderdeel AmazonFresh kan hierdoor ook verder doorgroeien. Dit is de bezorgdienst van Amazon maar de populariteit is nog beperkt.

Met 460 Whole Foods winkels zet Amazon in ieder geval een voet binnen deze sector en vooralsnog alleen in Amerika. Momenteel is Wal-Mart gemeten in omzet nog dertig maal groter dan Whole Foods en Kroger is een factor zeven keer zo groot.

Het klinkt nu nog als toekomstmuziek maar misschien bestelt men in de toekomst naast een product ook direct de avondmaaltijd via Amazon. Bent u benieuwd naar een sterkte/zwakte analyse lees dan hier verder.

Bezoek het onderwerp op het forum >>>

Bezoek het beursforum >>>

Wilt u beter beleggen? 
Gratis beleggingsinspiratie (1 x per week)


Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.