Bitcoins kopen of niet, bubble of sky is the limit?

bitcoins kopen forum

Sinds eind 2015 bereikte de Bitcoin vrijwel maandelijks een nieuw record. Met de enorme stijging achter de rug is het nu de vraag bitcoins kopen of niet? In 2013 besteden wij al aandacht aan deze populaire cryptocurrency toen de Bitcoin een serieuze crash meemaakte. De koers daalde toen in korte tijd van ruim $1.200 naar ongeveer $600. Na een jaar daalde de koers zelfs verder naar $200. De angst zat er goed in al was het ook het moment voor velen om de winst te verzilveren. Inmiddels zijn wij enkele jaren verder en is de $3.000 al aangeraakt, zie ook de onderstaande grafiek.

Nu enkele dagen na het bereiken van de $3.000 deed de koers weer een stapje terug naar $2.700. Volgens kenners was de prijs teveel opgelopen en weerspiegeld de waarde nu niet de fundamentele waarde.

bitcoins kopen grafiek forum

Bitcoins kopen

Bitcoin en andere cryptocurrency zijn digitale valuta. In tegenstelling tot cash geld in de vorm van munten of biljetten of een tegoed op een bankrekening is een cryptocurrency een stukje digitale code. Een groot voordeel is dat er zonder tussenkomst van een (commerciële) partij zoals een bank geld kan worden overgemaakt naar een ander. De andere gebruiker moet wel de benodigde software, een Bitcoinadres en een wallet (digitale portefeuille) hebben.
Ondanks dat het voor het eerst in 1998 werd beschreven werd de Bitcoin voor het eerst gebruikt in 2009. De cryptocoin werd geïmplementeerd door Satoshi Nakamoto, dit is de naam van een nog onbekende groep of persoon. Na Bitcoins kopen kunnen ze worden opgeslagen op de computer of een wallet bestand. Dit is een digitale portemonnee die bijvoorbeeld op een smartphone geïnstalleerd kan worden. Door cryptografie worden transacties beveiligd.

De populaire cryptocurrency zijn echter niet onomstreden aangezien er ook criminele activiteiten mee kunnen worden gefinancierd. Denk bijvoorbeeld aan het betalen voor wapens of drugs. Aangezien veel transacties anoniem worden uitgevoerd zijn betalingen niet te achterhalen. Hierin schuilt ook een groot risico wanneer overheden de digitale munten gaan verbieden.

Overige cryptocurrency

De Bitcoin is de bekendste cryptocoin maar andere cryptocoins nemen snel toe in populariteit. In onderstaande diagram is een overzicht te zien van de 10 grootste cryptocoins gemeten in totale marktwaarde. Met name Ethereum wint snel aan populariteit en is nog maar ‘slechts’ 20% minder marktwaarde dan grote broer Bitcoin. Sinds begin dit jaar steeg Ethereum al bijna een duizelingwekkende 5.000%. Het lijkt nu een kwestie van tijd totdat ‘ the flippening’ gaat plaatsvinden. Dit is het moment dat een andere cryptocoin de marktwaarde van de Bitcoin passeert.

ethereum ripple NEM ethereum classic IOTA litecoin dash bitshares stratis bitcoins kopen

Bubble in het kwadraat?

Zo euforisch de believers van cryptocurrency zijn zo sceptisch zijn veel investeerders die bijvoorbeeld bekend zijn met de beurs. In het verleden zijn al veel vergelijkbare stijgingen geweest en vrijwel elke liep af met ellende. Misschien wel het bekendste voorbeeld is die van de tulpen bubble.

Tegenover het aantal voordelen staan minstens zoveel nadelen. Enerzijds is er geen regulering wat als een voordeel gezien kan worden maar dit kan ook voor instabiliteit zorgen. Een ander positief punt is dat bijvoorbeeld een land als Japan de Bitcoin legaliseerde als betaalmiddel. Cryptomunten raken zo bekender bij een breed publiek. Een groot risico zijn ook hacks, deze kunnen het vertrouwen sterk beïnvloeden. De waarde van de munten wordt momenteel vooral gedreven door wat de gek er voor geeft. Er staat geen intrinsieke waarde tegenover. Bij een aandeel staat er nog een intrinsieke waarde tegenover, bitcoins kopen (of andere cryptocurrency) is vooral veel gedreven door speculatie. Wanneer wereldwijde acceptatie volgt voor cryptocurrency dan is er een mooie toekomst weggelegd. Zo niet dan is er een reële kans dat onderstaande grafieken worden aangevuld door deze digitale valuta.

Discussieer mee over Bitcoin, Ethereum en andere cryptocurrency op het forum >>>

Bekende bubbels aandelen bubbel tulpen bubbel south sea company
Bekende bubbels uit het verleden

Laatste beursnieuws


TIP: Volg direct het laatste beursnieuws: