Amerikaanse technologie aandelen overgewaardeerd of niet?

beleggen in FANG aandelen thumbnail

Amerikaanse technologie aandelen stonden vrijdag onder druk nadat Goldman Sachs zijn zorgen uitte over de sector. Het is ook de sector met de grootste winsten dit jaar dus beleggers aarzelden niet en namen deels winst. De vorige opvallende daling binnen deze sector was kort na de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Toen vielen onder andere de FANG aandelen op met behoorlijke verliezen tot zelfs -5,5%.

FANG is de afkorting voor Facebook, Amazon, Netflix en Google. Laatst genoemde noteert nu onder de naam van het moederbedrijf Alphabet. Deze aandelen hebben een grote weging in de Nasdaq-100. Onderstaand overzicht laat de weging van de diverse aandelen in de Nasdaq-100 zien.

  • Facebook: 5,37%
  • Amazon: 7,11%
  • Netflix: 1,05%
  • Google (Alphabet, noteringen van de tickers GOOG en GOOGL): 11,99%

technologie aandelen FANG Nasdaq grafiek

Technologie aandelen in de verkoop

Niet alleen de bovenstaande 4 technologie aandelen gingen in de verkoop, over een breed front verloren technologie aandelen aan beurswaarde. Zo verloren ook Apple en Microsoft respectievelijk -3,9% en -2,3%. De reden was dat zakenbank Goldman Sachs met een rapport naar buiten kwam. Hierin werd de sector vergeleken met de tijd van de dotcom-bubble (1999-2000). Er zijn voor- en nadelen in vergelijking met de techreuzen van toen. Het rapport leek een reden te zijn om beleggers te laten winstnemen. Ondanks dat de Nasdaq vrijdag bijna -2% verloor steeg het dit jaar maar liefst +15,3%. In tegenstelling tot lagere +7,6% voor de Dow Jones en +8,6% voor de S&P500. Sommige beleggers vreesden al voor een komende nieuwe bubble.

Het rapport van Goldman Sachs wees vooral op de gevaren van overwaardering en de ongewoon lage volatiliteit. Doordat de volatiliteit, ook wel beweeglijkheid genoemd, laag is zouden beleggers de risico’s kunnen negeren. Er werden ook positieve kanttekeningen genoemd zoals de kasstromen, waarderingen en cash op de balans. Dit in tegenstelling tot de grote technologie aandelen tijdens de dotcom bubble. De huidige techbedrijven zijn wel minder winstgevend dan de techbedrijven in 1999-2000.

Vervolg na advertentie
Positieve kant

De positieve kant voor veel technologie aandelen blijft onveranderd. Zo blijft de voorspelde winstgroei voor de lange termijn positief. De maatschappij is met name het laatste decennium ook sterk veranderd. Bedrijven die diensten of technologie aanbieden zijn niet meer weg te denken uit ons leven. Denk hierbij aan Google, Facebook, Netflix of extremer met bijvoorbeeld Uber. Veel techbedrijven springen tussen bedrijven en consumenten in als een tussenpartij. Uber is daar een voorbeeld van net als Priceline Group (bekend van Bookings.com). Als de techbedrijven worden vergeleken met de groten uit 1999-2000 is er nog wat opwaartse ruimte. De koers winst verhouding lag rond de millenniumwisseling doorgaans nog hoger. Met name Apple lijkt in dit onderstaande overzicht op basis van de koers winst verhouding nog ‘goedkoop’ in vergelijking met de anderen. Amazon en Netflix zijn extreme uitschieters.

Huidige grote techbedrijven (kw-verhouding, data uit Google Finance d.d. 9-6-2017):

Grote techbedrijven in 1999-2000 (data van Goldman Sachs):

  • Cisco Systems: 116,8
  • Intel: 39,3
  • Lucent: 35,9
  • Microsoft: 55,1
  • Oracle: 103,6

Bezoek het beursforum >>>

Wilt u beter beleggen? 
Gratis beleggingsinspiratie (1 x per week)


Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.