Wat zijn de verschillen tussen pharma en biotech aandelen?

pharma en biotech aandelen

Pharma en biotech aandelen zijn erg populair bij veel beleggers maar wat zijn de verschillen? De op één na grootste verschillen zijn de volatiliteit en de risico’s. De volatiliteit en het risico van pharma aandelen is doorgaans veel lager dan die van biotech aandelen. De eventuele rendementen kunnen bij biotech aandelen hoger liggen dan die bij pharma aandelen. De risico’s zijn ook groter en dus ook een grotere kans op verliezen. Risico en rendement gaan immers gelijk op.

De grootste overeenkomst is natuurlijk dat beiden medicijnen produceren of in ieder geval willen ontwikkelen. Echter het belangrijkste verschil is dat pharma (farmaceutische) bedrijven medicijnen ontwikkelen op chemische basis en biotech bedrijven ontwikkelen op basis van biologische wijze. Pharma bedrijven gebruiken chemische danwel kunstmatige middelen om medicijnen te ontwikkelen. Biotech bedrijven gebruiken levende organismen zoals bacteriën en enzymen om de medicijnen te vervaardigen.




Biotech is diverser

De toepasbaarheid van biotech reikt ook veel verder dan die van pharma. Er zijn tussen biotech en pharma bedrijven grote overeenkomsten in termen. Denk hierbij aan onderzoeken, het produceren en distribueren. Een verschil tussen biotech en pharma zijn de toepassingen op het gebied van gewassen. Biotech is ook veel terug te vinden in het ‘verbeteren’ van gewassen. Deze gewassen zijn bijvoorbeeld beter opgewassen tegen droogte of juist erg natte omstandigheden. Andere toepassingen zijn het minder hoeven gebruiken van bestrijdingsmiddelen of gewassen zonder bepaalde allergenen.

Invloed op kosten

Het verschil in operationele kosten tussen pharma en biotech bedrijven is ook groot. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de kosten voor onderzoek en ontwikkeling. Doorgaans zijn de kosten bij biotech voor onderzoek en ontwikkeling hoger dan die bij pharma bedrijven. Daarnaast is de tijd en moeilijkheid van de onderzoeken bij biotech vaak ongunstiger dan bij pharma.

Het feit dat de kosten en tijd meer zijn om een product op de markt te kunnen brengen zorgt voor een groot verschil in de duur van de patenten. Biotech bedrijven hebben veelal ruim 10 à 12 jaar lang recht op een patent tegen circa 5 jaar bij pharma bedrijven. Hier is ook de oorzaak te vinden waarom biotech aandelen vaak volatieler en ook risicovoller zijn dan die van pharma aandelen.

In de biotech zijn grote investeringen nodig en duren onderzoeken vaak erg lang. Dit geeft onzekerheid maar eens een product op de markt komt kan de winst ook sterk oplopen. De onzekerheid maar ook mogelijke extreme winsten zijn er bij pharma bedrijven minder. Dit zorgt ook voor stabielere koersen voor pharma aandelen.

Pharma / biotech aandelen of ETF’s?

Menig belegger die actief is in de biotech sector is bekend met de risico’s. Ook het jaren lang kunnen wachten totdat er een product uit de pipeline komt zal ook niet onbekend zijn. Om de risico’s toch enigszins te beperken kan de voorkeur worden gegevens voor een pharma of biotech ETF boven een aandeel uit deze sectoren. Het voordeel is dat het koersverloop minder volatiel is en een grote misser van een bedrijf niet direct grote impact heeft op uw investering. Een nadeel is dat een ETF minder rendement opbrengt bij het succes van één van de opgenomen bedrijven. Een ETF is namelijk samengesteld uit een verzameling bedrijven waarin wordt geïnvesteerd.

pharma en biotech ETF's
Prestaties van diverse pharma en biotech ETF’s over de laatste 5 jaar

Voor zowel de pharma als biotech sector zetten wij de 3 grootste ETF’s op een rij. In de bovenstaande grafiek zijn de prestaties te zien van de 6 ETF’s. In onderstaand overzicht ziet u de ticker en achter de naam de kleur en stijging die overeenkomt met de grafiek.

Pharma ETF’s

  • PJP PowerShares Dynamic Pharmaceuticals Portfolio ETF (donkerblauw / +98%)
  • IHE iShares U.S. Pharmaceuticals ETF (lichtblauw / +92%)
  • XPH SPDR S&P Pharmaceuticals ETF (paars / +56%)

Biotech ETF’s

  • IBB iShares Nasdaq Biotechnology ETF (oranje / +148%)
  • XBI SPDR S&P Biotech ETF (groen / +172%)
  • FBT First Trust NYSE Arca Biotechnology Index Fund (rood / +164%)

De verschillen over de laatste 5 jaar spreken voor zich. De biotech aandelen / ETF’s presteerden over een breed front beter. Pharma bedrijven keren in tegenstelling tot biotech bedrijven vaker en over het algemeen meer dividend uit. Echter dit dividend maakt het verschil in prestatie maar iets kleiner.

Bezoek het beursforum >>>

Disclaimer: bovenstaand artikel is informatief en is geen beleggingsadvies in de zin van kopen, houden of verkopen. In het verleden behaalde resultaten bieden echter geen garantie voor de toekomst.

brokers vergelijken meisje