Aandeel Balta krijgt notering op de Belgische beurs

aandeel Balta beurs kopen

Tapijtfabrikant Balta kondigde 17 mei aan dat het een beursnotering wil aan Euronext Brussel. Met de beursgang van het aandeel Balta wil het bedrijf de groeiambities kunnen steunen. Naast verder groeien wil het bedrijf ook schulden afbouwen. De eerste stap is het aanbieden van nieuwe aandelen aan particuliere en institutionele beleggers. De huidige aandelen worden mogelijk in de toekomst verhandeld. Deze zijn nu nog in bezit van eigenaar Lone Star. Afhankelijk van de goedkeuring van het prospectus en marktomstandigheden zal de beursgang op korte termijn plaatsvinden. Balta hoopt beleggers te verleiden door 30 tot 40 procent van de nettowinst aan dividend uit te keren.
Balta Group in het kort

In Europa is Balta de grootste producent van textiel vloerbedekking met een netto omzet van bijna 700 miljoen euro. Balta produceert diverse karpetten, tapijten, tapijttegels en onder andere naaldvilt voor zowel de consumenten- als de zakelijke markt. Balta verkoopt zijn producten in meer dan 100 landen. Bij Balta werken ongeveer 3.900 werknemers verdeeld over productievestigingen en distributiecentra wereldwijd. Denk hierbij aan landen als Amerika, Turkije en vanzelfsprekend België.

Sterke punten van de onderneming zijn naar eigen zeggen “Een unieke marktgerichte creativiteit, een sterk doorgedreven verticale integratie en ‘operationele uitmuntendheid’ op elk niveau…

Bekijk hieronder een kort filmpje over Balta Group:

Moody’s over Balta

Op de website van kredietbeoordelaar Moody’s staan een aantal documenten over Balta. Een kredietbeoordelaar beoordeelt de kredietwaardigheid van een bedrijf of land. In dit geval dus een lang en de kredietbeoordelaar geeft hier een rating aan. De rating geeft aan hoe kredietwaardig het bedrijf is en hoe groot de kans is dat een lening wordt terugbetaald. Het enige openbare document dateert van 10 augustus 2015. Moody’s gaf hier een B2 rating aan de uitgegeven obligaties. Een B2 rating staat voor zwak en hoog speculatief. Echter de komende beursgang wordt als krediet positief aangegeven.

  • 22 May 2017 – Issuer Comment – Balta’s Planned IPO Is Credit Positive
  • 17 May 2017 – Issuer Comment – LSF9 Balta Issuer S.A.: Balta’s planned IPO is Credit Positive
  • 14 Mar 2017 – Issuer Comment – LSF9 Balta Issuer S.A.: Balta’s debt funded acquisition of Bentley is credit negative but does not affect its B2 rating
  • 01 Jul 2016 – Credit Opinion – LSF9 Balta Issuer S.A.: Annual Credit Opinion update
  • 11 Jan 2016 – Covenant Quality Assessment – LSF9 Balta Issuer S.A.: Covenant Quality Post-Sale Snapshot: €290m 7.75% Senior Secured Notes due 2022
  • 10 Aug 2015 – LGD Assessment – Balta Group
  • 10 Aug 2015 – Rating Action – Moody’s assigns definitive B2 rating to notes issued by LSF9 Balta Issuer S.A. (Balta); stable outlook

Aandeel Balta koopwaardig?

Of het aandeel Balta interessant is om op in te tekenen of na beursgang te kopen laten wij in het midden. Het eerder genoemde uitkeren van dividend kan interessant zijn. Daarnaast is het bedrijf actief om verder door te groeien. Zo werd de Amerikaanse tapijtenproducent Bentley eerder dit jaar overgenomen. Dit bedrijf leverde onder andere het tapijt voor de inauguratie van de Amerikaanse president Trump. Zonder deze overname komt de geografische omzetverdeling uit op: 42% Europees vaste land, 28% Noord-Amerika, 22% voor het Verenigd Koninkrijk en Ierland en de rest van de wereld is goed voor de resterende 8% van de omzet.

Voor de Amerikaanse overname was de blootstelling aan het Verenigd Koninkrijk en Ierland 28 procent. Zeker met de onzekere tijd omtrent de Brexit is dit welkom voor de toekomstige aandeelhouders. In 2016 werd een omzet gerealiseerd van 668 miljoen euro en de EBITDA bedroeg 97,4 miljoen euro.

Een beursgang is echter geen garantie op succes. Doorgaans noteren jaren na een beursgang net zoveel aandelen onder als boven de introductieprijs. Gezien het huidige klimaat van weinig renderende spaarproducten is het niet ondenkbaar dat het aandeel met succes wordt ontvangen. Dit is echter geen koopadvies van onze zijde.

Lees meer en bespreek Balta op het beursforum >>>

Disclaimer: bovenstaand artikel is informatief en is niet een beleggingsadvies in de zin van kopen, verkopen of houden.