Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com Beleggen in cacao met aandelen, turbo's of ETF's


Uw advertentie hier?


Beleggen in cacao met aandelen, turbo’s of ETF’s

beleggen in cacao beleggen

De cacaoprijs staat op ongeveer het laagste niveau in 10 jaar, geeft dit kansen om te beleggen in cacao? Die vraag is moeilijk te beantwoorden aangezien er veel factoren zijn die de prijs bepalen. In 2016 presteerde de cacaoprijs slecht en beleggen in cacao was toen één van de slechtste keuzes in de grondstoffensector. De prijs daalde maar liefst ruim 30% in een jaar tijd, zie ook de onderstaande grafieken.

Enkele factoren die de cacaoprijs tegen zitten zijn een overproductie door goede weersomstandigheden in West-Afrika en daarnaast een lage vraag. Verder werden shortposities weer opgebouwd ondanks een herstel in de laatste maand.

beleggen in cacao grafiek voor e cacaoprijs over de laatste 10 jaar
De cacaoprijs over de laatste 10 jaar
beleggen in cacao grafiek voor de cacaoprijs over het afgelopen jaar
De cacaoprijs over het afgelopen jaar

Wat is cacao?

Cacao wordt gewonnen uit de cacaoboon welke de belangrijkste grondstof is voor chocolade. De cacaobonen zijn de zaden van de vrucht van de cacaoboom. Na een proces van gisten, drogen, branden en malen ontstaat een cacaomassa. Deze massa kan worden uitgeperst waarna cacaoboter en cacaopoeder overblijven. Cacaobomen groeien vooral in landen die vlakbij of op de evenaar liggen. De wereldwijde productie is vooral toe te kennen aan 3 regio’s:

  • Afrika (met name West Afrika) 72%
  • Latijns en Zuid Amerika 16%
  • Zuid-Oost Azië en Oceanië 12%
beleggen in cacao cacaovrucht aan boom
Cacaovruchten aan een boom

Wat betreft landen steken er een aantal bovenuit qua productie: Ivoorkust (32%), Ghana (21%), Indonesië (13%), Kameroen en Nigeria (ieder 5%). Het valt u waarschijnlijk al op dat dit landen zijn waar regelmatig politieke onrust is. Dit is dan ook één van de sterke factoren die de cacaoprijs tot stand brengt.

Ups & downs

In 2011 was er nog een piek voor de cacaoprijs, dit kwam door een burgeroorlog in Ivoorkust. Aangezien Ivoorkust ongeveer één derde van de wereldwijde productie voor rekening neemt had dit een sterke invloed op de prijs van cacao. In 2014 was er ook een sterke stijging van de cacaoprijs. Dit was het gevolg van de ebola epidemie die toen met name West Afrikaanse landen teisterde.

Dat de huidige prijs zo laag is, ongeveer het laagste in 10 jaar, komt vooral door een overaanbod. Analisten hebben geschat dat dit overaanbod op ongeveer 400.000 ton uitkomt. Nog nooit waren voorraden zo groot geweest. Dat het overaanbod zo groot is komt door goede oogsten en een afname van de vraag naar cacao. De oogsten waren goed in West Afrika door gunstige weersomstandigheden. Daarnaast daalde de vraag tussen augustus 2016 en januari 2017 met -2,1%.

Beleggen in cacao

Het mag dus duidelijk zijn dat beleggen in cacao niet zonder risico’s zijn. Rendement gaat echter samen met risico en een mogelijk rendement kan dus ook hoog zijn bij de juiste timing. De eerdere grafieken lieten al veel volatiliteit zien. Daarbij zijn voorspellingen voor de toekomst moeilijk. In de komende 5 jaar verwacht men een toename van de vraag met bijna 10%. Echter als de productie onveranderd hoog blijft zal de prijs daar weinig positiefs van merken.
Posities in cacao en vooral shortposities hebben ongekende vormen aangenomen. Dit is met name door speculanten tot stand gekomen. Naast speculanten zijn er ook bedrijven met commerciële belangen actief op de termijnmarkten. Deze zorgen ervoor dat bedrijfsrisico’s worden gedekt door leveringen tegen bepaalde vastgestelde prijzen.

De algemene verwachting is dat bij een herstel producenten snel partijen verkopen waardoor dit de prijs weer drukt. Vanwege het speculatieve karakter van deze belegging geven wij geen prognose. Echter zoals eerder gezegd kan timing een mooi rendement opleveren. Gepaard met de volatiliteit kan de prijs in enkele weken al met vele procenten stijgen of dalen.

Aandelen, turbo’s of ETF’s

In de keuze om al dan niet rechtstreeks te beleggen in cacao zijn er diverse mogelijkheden. Het meest riskant is waarschijnlijk een hefboomproduct als een turbo. De combinatie van de volatiele prijsontwikkeling in combinatie met een hefboom kan er voor zorgen dat verliezen (maar mogelijk ook winsten) snel oplopen. Bij aandelen met een band met cacao komt men snel uit op bedrijven zoals Barry Callebaut (BARN), Nestlé (NESN) en in mindere mate Mondelez (MDLZ). Bedrijven als Barry Callebaut en Nestlé hebben echter niet te lijden onder de lage cacaoprijs. Aangezien de belangrijke grondstof goedkoper is geworden is dit positief voor deze bedrijven.

Wilt u directer inspelen op de prijs van cacao maar met minder risico’s dan met hefboomproducten dan zijn ETF’s aan te raden. Een ETF volgt een sector of index zo goed als mogelijk (lees hier meer). Wij zetten er 3 op een rij en deze lieten over de laatste 5 jaar vrijwel hetzelfde patroon zien, ook met de cacaoprijs.

  • iPath Bloomberg Cocoa Subindex Total Return ETN (ticker: NIB)
  • iPath Pure Beta Cocoa ETN (ticker: CHOC)
  • ETFS Cocoa ETC (ticker: COCO)

Laatst genoemde volgt de Bloomberg Cocoa Subindex maar heeft een notering in euro. De iPath ETF’s hebben een notering in de Amerikaanse dollar dus er is een valutarisico bij deze ETF’s.

Meer lezen of discussiëren over cacao? Bezoek het beursforum >>>

Wilt u beter beleggen? 
Gratis beleggingsinspiratie (1 x per week)Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.