Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.

Cyber security aandelen en ETF omhoog na grootschalige cyberaanval

Cyber security aandelen

Al eerder brachten wij cyber security aandelen en een ETF voor deze sector onder de aandacht. Na de grootschalige cyberaanval van afgelopen weekend stonden cyber security aandelen in de spotlights. Vanzelfsprekend deed de ETF met de naam HACK het ook goed. Met deze ETF kunnen beleggers in een mandje cyber security aandelen beleggen maar hier later meer over.

De grote cyberaanval werd uitgevoerd met zogenaamde ransomware. Hiermee kunnen systemen zoals computers worden geblokkeerd totdat er losgeld is betaald. In Nederland waren ook parkeermeters getroffen door de aanval. Computersystemen in tientallen landen werden getroffen, waaronder Rusland, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. Ziekenhuizen in het Verenigd Koninkrijk bleken ook getroffen. Getroffen bedrijven waren onder andere autofabrikant Renault, de Duitse spoorwegen en indirect ook Microsoft. Waarschijnlijk was een lek in het besturingssysteem Windows de aanleiding. Dit lek was bij de Amerikaanse inlichtingendienst NSA al langere tijd bekend.

Cyber security aandelen heatmap van aanvallen Norse
Een momentopname van cyberaanvallen volgens Norse

Weetjes op een rij

Om een indruk te krijgen hoe groot problemen zijn met cyber criminaliteit volgen hier een aantal cijfers.

  • Één op de drie computers is of was geïnfecteerd met een virus of is gebruikt voor phishing of spyware
  • Ongeveer 3% van de mensen uit de ‘westerse’ wereld heeft te maken gehad met identiteitsfraude
  • 1 miljoen mensen is dagelijks slachtoffer van een cyberaanval
  • Één op de twintig mails is geïnfecteerd, gelukkig onderscheppen providers al een deel
  • In de VS was de schade in 2016 door cyberaanvallen meer dan 1 miljard dollar, 10 jaar geleden was dit nog ‘slechts’ 200 miljoen dollarHet lijstje met weetjes kan nog verder worden aangevuld maar het mag duidelijk zijn dat de problemen groot zijn. Het hoeft dus niet te verbazen dat overheden en bedrijven steeds meer budget reserveren om cyberaanvallen tegen te gaan. In het artikel “Beleggen in aandelen cyber security” (28 maart 2016) spraken wij al over een interessante sector om in te beleggen.

Cyber security aandelen en ETF

In het artikel werden de aandelen Palo Alto Networks, FireEye en Symantec aangehaald. Om het risico te beperken door niet te ‘gokken’ op één paard werd ook de ETF met de ticker HACK uitgelicht. Onderstaande grafiek laat de koersontwikkeling van de 4 beleggingsproducten zien. Met name de grafieken van Palo Alto Networks (rood) en FirEye (geel) lieten een grillig verloop zien. Symantec (groen) presteerde uitstekend en de ETF HACK (blauw) was veel minder volatiel. Symantec blonk uit met een stijging van +91% in een jaar tijd en de ETF HACK volgde op afstand met +35%.

Cyber security aandelen en ETF

De maandag na het weekend van de grote cyberaanval stegen de aandelen en ETF met +2,7% tot +7,5%. Een toekomst zonder deze digitale overlast en misdaad lijkt uitgesloten. De sector kan voor beleggers veel potentieel bieden maar om risico’s te beperken heeft de ETF HACK de voorkeur boven een willekeurig aandeel. De ETF HACK heeft ook belangen in FireEye (4,91%), Symantec (4,06%) en Palo Alto Networks (2,87%) per 15 mei 2017.

Bezoek het forum >>>

Of lees meer over:

ETF HACK >>>

Palo Alto Networks >>>

Fire Eye >>>Broker
Omschrijving
DEGIRO beleggingsfondsenZeer lage tarieven bij DEGIRO. Bespaar tot honderden euro's per jaar aan transactiekosten.

Info of klant worden >

Lynx beleggen

Zeer lage tarieven, tot 80% goedkoper dan andere brokers. Beste Broker 2018 volgens Beleggersbelangen.

Info of klant worden >


Bekijk hier het complete overzicht >