Meer vrouwen beleggen en ze zijn beter dan mannen

vrouwen beleggen beter dan mannen

Al eerder gaven wij in enkele artikelen aan dat beleggen aan populariteit wint. Zie ook “Beginnen met beleggen als alternatief voor sparen” en “Zelf beleggen neemt in populariteit toe“. Vrouwen beleggen vanzelfsprekend ook steeds meer en dit blijkt ook uit een onderzoek dat BinckBank heeft gedaan. Binck deed onderzoek onder ruim 200.000 beleggingsrekeningen en hieruit bleek een toename van 40% vrouwelijk beleggers in de laatste 5 jaar. Ronald Veerman van BinckBank liet weten “uit het onderzoek komt tevens naar voren dat vrouwen veel rustiger beleggen dan mannen. Niet alleen plaatsen ze minder orders, maar ook beleggen ze minder risicovol”.

Vrouwen beleggen voorzichtiger

Vijf jaar geleden was 1 op de 8 beleggers een vrouw en dat is inmiddels 1 op de 7. Vrouwen beleggen wel duidelijk anders dan mannen. Ze zijn minder actief en dan in de zin van het aantal geplaatste transacties. Mannen plaatsen jaarlijks gemiddeld 27% meer orders dan vrouwen. Vrouwen beleggen ook voorzichtiger. Als de beleggingsprofielen van mannen en vrouwen worden vergeleken komt dat duidelijk naar voren. Zo heeft 70% van de mannen een (zeer) speculatief profiel tegen 62% van de vrouwen. Vrouwen houden het liever ook simpel in de zin van vooral bij de basis te blijven. Zo zijn de meer risicovolle producten zoals derivaten geliefder bij mannen. Vrouwen beleggen bijvoorbeeld meer in aandelen dan mannen, 47% tegen respectievelijk 44%. Zie onderstaande staafdiagram voor een compleet overzicht.

vrouwen beleggen beter en voorzichtiger
Bron: BinckBank onderzoek m.b.t. steeds meer vrouwen beleggen

Populariteit van beleggen

Dat de populariteit van beleggen toeneemt is niet vreemd gezien de lage rentes op spaarrekeningen. Daarnaast is de beurs historisch gezien wellicht de plek voor het beste rendement. Onderstaande afbeelding laat de evolutie en het rendement zien van bijvoorbeeld huizenprijzen, spaarrente en de beurs (in dit geval de Dow Jones index). Volgens BinckBank zijn er inmiddels 1,2 miljoen huishoudens in Nederland die beleggen.

ADVERTENTIE - LEES HIERONDER VERDER
BinckBank probeerde ook te verklaren waarom het aantal vrouwelijke beleggers toeneemt. Steeds meer vrouwen zijn financieel en/of economisch onderlegd en ze zijn meer bewust van de financiën binnen het huishouden. Daarnaast zijn zowel mannen als vrouwen bewuster van zelf een bijdrage doen aan de pensioenopbouw. Overigens concludeerde BinckBank ook dat vrouwen een kleine omvang van beleggingsportefeuille hebben. Dit komt volgens de broker doordat vrouwen doorgaans minder verdienen en minder vermogen hebben.

beginnen met beleggen sparen vastgoed huizenprijzen

Vrouwen beleggen beter dan mannen

Uit het onderzoek van BinckBank blijkt niet dat zij uit hun data concludeerden dat vrouwen beter beleggen dan mannen. Er werd wel verwezen naar diverse onderzoeken. Dat vrouwen betere rendementen behalen is deels te herleiden naar de risico aversie en het aantal transacties beperken. Transacties kosten geld, ware het niet beperkt, maar vrouwen reageren minder overhaast of overmoedig. Uit diverse studies is gebleken dat vrouwen 0,2 tot 0,3 procent per jaar beter scoorden dan mannen. Op de lange termijn weegt dit aanzienlijk mee.

Bron: Onderzoek van BinckBank

Deel kennis en discussieer mee op ons beursforum >>>

Wilt u beter beleggen? 
Gratis beleggingsinspiratie (1 x per week)


Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.