Optie expiratie voor aandelen en indexen (dagen en tijden)

optie expiratie

De optie expiratie is een belangrijk moment voor wie opties bezit. Niet elke belegger wacht met zijn of haar opties tot deze optie expiratie. Voor wie niet bekend is met opties volgt hier een zeer beknopte uitleg. Een optie is een derivaat en is een recht om binnen een bepaalde periode een goed te kopen of verkopen. In veel gevallen is de prijs (strike) ook vastgesteld. Een optie is een afgeleid product met een onderliggende waarde. Zo is er onder andere keuze uit opties op aandelen, indexen, valuta en futures. Net als andere derivaten zijn opties niet voor beginnende beleggers vanwege de complexiteit en risico’s. Een aantal factoren die van invloed zijn op de waarde van de optie zijn:

  • De waarde van het onderliggende product
  • De looptijd van de optie
  • De volatiliteit van de onderliggende waarde
  • De rente

Optie expiratie voor aandelen en indexen

Oorspronkelijk waren er voornamelijk maandopties waar beleggers zich mee bezig konden houden. Inmiddels zijn er naast de maandopties ook weekopties en dagopties. Deze beleggingsinstrumenten hebben een zeer korte looptijd en zijn doorgaans nog volatieler dan maandopties. De optie expiratie is het moment dat de looptijd van het optiecontract afloopt. Deze dagen en tijdstippen zijn er volgens een vast afgesproken patroon. Voor Belgische, Nederlandse en Amerikaanse opties is dit de derde vrijdag van de maand. Indexopties in België en Nederland expireren om 16:00. Hier is wel een klein aandachtspunt om rekening mee te houden. De Amerikaanse optie expiratie is om 22:00 (Belgische/Nederlandse tijd, dus niet lokaal in de VS!). Voor beleggers uit België en Nederland volgt hier een kort overzicht van de meest toepasselijke expiraties:

Belgische en Nederlandse opties op aandelen:

  • Expiratie om 17:30 op de derde vrijdag van de maand

Belgische en Nederlandse indexopties:

  • Expiratie om 16:00 op de derde vrijdag van de maand

Amerikaanse opties:

  • Om 22:00 (Belgische/Nederlandse tijd) op de derde vrijdag van de maand

Vervolg na advertentie

Bezoek het brokeroverzicht

Optie expiratie voo Belgische of Nederlandse aandelen

Zoals al aangegeven expireren aandelenopties in België en Nederland op de derde vrijdag van de maand om 17:30. Na dit tijdstip is er geen handel meer mogelijk in de opties. De meeste banken/brokers oefenen kosteloos de opties uit als deze in the money noteren. Op een aantal aandelen zijn ook weekopties beschikbaar, deze expireren eveneens om 17:30 maar dan elke vrijdag.

Optie expiratie voor indexopties

Het aanbod van opties op indexen is wat ruimer dan bij die van aandelen. Zo zijn er naast de maand- en weekopties ook dagopties. In alle gevallen expireren de opties om 16:00 maar begint de berekening vanaf 15:30. Vanaf 15:30 tot 16:00 wordt de stand van de index elke minuut bijgehouden. Van deze 30 gegevens wordt het gemiddelde genomen om hiermee de expiratiekoers te bepalen.

Optie expiratie voor Amerikaanse opties

Net als de bovengenoemde opties expireren opties op Amerikaanse aandelen ook op de derde vrijdag van de maand. Hier is echter de expiratie om 22:00 onze tijd, dus niet te verwarren met een lokale tijd in de VS. Voor de S&P500 (SPX) is er een uitzondering, de driemaandse opties hierop expireren bij aanvang van de beurs dus om 15:30.

Waardeloos expireren van opties

Zoals al aangegeven is een optie op een aandeel een recht om een aandeel binnen een vooraf bepaalde tijd te kopen (in het geval van een call-optie) of te verkopen (in het geval van een put-optie). De prijs is ook van te voren vastgesteld. Bij opties op indexen is de afwikkeling enkel in geld aangezien een index is opgebouwd uit diverse koersen van aandelen.

Wanneer de koers van een onderliggende waarde op het moment van expireren onder de afgesproken uitoefenprijs ligt dan is een call-optie waardeloos. Bij een put-optie zal de optie waardeloos worden als de koers van de onderliggende waarde boven de afgesproken uitoefenprijs expireert. De optie expiratie is dus een belangrijk moment voor wie opties in bezit heeft.

Bezoek het beursforum >>>

Disclaimer: ondanks bovenstaande tekst met zorg is samengesteld kan deze fouten bevatten. Beursig.com is niet aansprakelijk voor eventuele fouten en wij worden graag op de hoogte gebracht bij onjuistheden.

 

Kosten besparen en brokers vergelijken? Selecteer uw broker:

Brokers Belgie Populair in BelgiëBrokers Nederland Populair in Nederland
DEGIRO beleggingsfondsen
DEGIRO staat bekend om de zeer lage tarieven. Hierbij besparen beleggers tot honderden euro's per jaar aan transactiekosten. DEGIRO heeft al ruim 250.000 tevreden klanten.
Informatiepakket aanvragen
DEGIRO beleggingsfondsen
DEGIRO staat bekend om de zeer lage tarieven. Hierbij besparen beleggers tot honderden euro's per jaar aan transactiekosten. DEGIRO heeft al ruim 250.000 tevreden klanten.
Informatiepakket aanvragen
Lynx beleggen
LYNX (België) biedt u toegang tot meer dan 100 beurzen in 19 verschillende landen en geeft gratis beleggingstips. Beleg met één simpele muisklik in aandelen, opties of futures. Zeer lage tarieven.
Informatiepakket aanvragen
Broker Binck
Binck (Nederland) is al jarenlang één van de meest populaire brokers van Nederland. Start met zelf beleggen bij Binck en ervaar een website met veel mogelijkheden en een goede service.
Informatiepakket aanvragen

Bekijk het complete brokeroverzicht >