Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.

Beleggen in kobalt, prijsstijging en aandelen in de sector

beleggen in kobalt accu batterijen

De prijs van kobalt is in het laatste jaar fors gestegen en dat maakt beleggen in kobalt interessanter dan voorheen. Het is met name de toename van elektrische wagens die de vraag naar kobalt en dus de prijs sterk beïnvloed. Kobalt is een zilverkleurig metaal met het scheikundige symbool Co.

Toepassingen van kobalt

beleggen in kobalt
Een stukje kobalt

Kobalt heeft een aantal unieke eigenschappen welke beter zijn dan andere toepassingen. Legeringen met kobalt hebben bijvoorbeeld betere eigenschappen dan nikkelstaal legeringen. Het smeltpunt van kobalt ligt op 1.495 graden Celsius en elektrische ladingen worden beter vastgehouden dan bij andere metalen. Vooral dat laatste punt is interessant om de grondstof toe te passen. De volgende toepassingen voor kobalt zijn populair:

  • Grondstof voor sterke permanente magneten
  • Als katalysator in de olie- en chemische industrie
  • Grondstof voor verschillende legeringen
  • Onderdelen voor vliegtuigmotoren
  • Medische implantaten
  • Elektroden in batterijen

Door de sterke opkomst van elektrische wagens zijn er meer accu’s nodig en is er dus meer vraag naar kobalt. Per elektrische wagen kan er wel 5 tot 8 kilogram kobalt zijn gebruikt voor de accu’s. Verder zullen accu’s en batterijen voor thuis ook in opkomst raken. Zo heeft Tesla ook al de Powerwall ontwikkeld, hiermee kan bijvoorbeeld energie opgewekt met zonnepanelen worden opgewekt. Gezien de sterke groei van hernieuwbare energie is beleggen in kobalt iets dat de komende jaren lucratief kan zijn.

Vervolg na advertentie
Herkomst en prijs van kobalt

Kobalt wordt het meeste gedolven in onder andere Rusland, China, Turkije, Australië, Zambia en Congo. Het probleem ligt in Congo aangezien daar de grootste hoeveelheid kobalterts vandaan komt, ongeveer 60%. Congo staat niet bekend om politiek stabiel en ethisch gezien kunnen er vraagtekens gezet worden. Zo zijn er verhalen van kinderen die in kobaltmijnen werken voor hoogstens 2 dollar per dag. De politieke instabiliteit kan bijvoorbeeld bij escalatie voor druk zorgen op export en de kobaltprijs.

Doordat het aanbod beperkt is bij de sterke vraag is de prijs van kobalt het afgelopen jaar veel opgelopen. De onderstaande grafiek laat de sterke stijging zien. Er is ook een keerzijde aan de sterke stijging. Het is voor mijnbedrijven nu aantrekkelijker om te delven omdat de opbrengsten hoger zijn. Ook het aantal nieuwe mijnen zal naar verwachting toenemen door de stijging van e kobaltprijs.

beleggen in kobalt prijs grafiek

Beleggen in kobalt, enkele voorbeelden

Beleggen in kobalt is niet eenvoudig. Enerzijds door de diversiteit in beursgenoteerde bedrijven maar vooral ook door de relatief kleine spelers op deze markt. Onderstaand overzicht is willekeurig en geeft alleen inspiratie voor wie interesse heeft om in de sector van kobalt te beleggen.

Ecobalt Solutions heeft een beursnotering op de Toronto Stock Exchange onder de ticker ECS. De koers is het afgelopen jaar al sterk gestegen, in 1 jaar tijd steeg de koers bijna +160%. Het bedrijf exploiteert en bouwt zelf de mijnen. De geografische activiteiten beperken zich tot Canada, de VS en Mexico. De beurswaarde bedraagt 159 miljoen dollar.

LiCo Energy Metals (met de ticker LIC) is een relatief klein bedrijf met een beurswaarde van ruim 10 miljoen dollar. Het bedrijf is actief in het mijnen naar grondstoffen welke gebruikt worden in voornamelijk lithium-ion batterijen. Naast het mijnen naar kobalt zijn ze ook actief in het mijnen naar lithium. Dit is eveneens een belangrijke grondstof voor accu’s.

Cobaltech Mining (met de ticker CSK) is wederom een klein bedrijf met een beurswaarde van 12 miljoen dollar. Dit bedrijf kocht mijnen op welke niet meer rendabel waren toen de kobaltprijs jaren geleden daalde. Inmiddels worden de mijnen weer opgestart. Kanttekening is dat er financiële problemen kunnen ontstaan wanneer de prijs van kobalt onverhoopt toch weer daalt.

Een bedrijf met een iets grotere beurswaarde dan de twee voorgaande bedrijven is Ardea Resources. Dit bedrijf heeft een beursnotering op de Australische beurs onder de ticker ARL. De beurswaarde van deze ‘junior miner’ bedraagt 38 miljoen dollar. Volgens het bedrijf bezitten ze in West Australië één van de grootste kobaltvoorraden ter wereld.

Hype of veel potentieel?

Gezien de toepassingen en met name in de elektrische wagens lijkt er een mooie toekomst te zijn voor de kobaltprijs. De prijs kan sterk variëren door bijvoorbeeld politieke instabiliteit in Congo of sterke schommelingen in vraag en aanbod. Handelen in features is een mogelijkheid maar deze handel is met name gedreven door speculanten. Beleggen in een bedrijf dat mijnt naar kobalt maar daar niet alleen afhankelijk van is kan interessanter zijn. Deze grondstof is in ieder geval het volgen waard en dit gaan wij zeker ook doen.

Bespreek kobalt en andere grondstoffen op het beursforum >Broker
Omschrijving
DEGIRO beleggingsfondsenZeer lage tarieven bij DEGIRO. Bespaar tot honderden euro's per jaar aan transactiekosten.

Info of klant worden >

Lynx beleggen

Zeer lage tarieven, tot 80% goedkoper dan andere brokers. Beste Broker 2018 volgens Beleggersbelangen.

Info of klant worden >


Bekijk hier het complete overzicht >