>>> Uw advertentie hier? <<<

Technische analyse met RSI, hoe en wat?

RSI relative strength index

Vrijwel elke belegger zal wel eens de term RSI hebben gezien in verband met technische analyse. Wat is de RSI en hoe kan deze gebruikt worden als indicator met technische analyse? RSI staat voor Relative Strength Index, in het Nederlands de Relatieve Sterkte Index. De RSI geeft aan of er veel kopers of verkopers zijn. Voor elke koper een verkoper en vice versa maar de RSI volgt de trend van de koers. Bij het toepassen van de relative strenght index gaat men er vooral uit dat er contrair gehandeld wordt. Wanneer de euforie groot is verkoopt men en wanneer men sceptisch is wordt juist gekocht. De RSI past men niet alleen toe bij aandelen, dit kan onder andere ook bij grondstoffen, valuta of edelmetalen.

Wat geeft de RSI aan?

De RSI (relative strenght index) kan een indicatie geven voor overkocht (overbought) of oververkocht (oversold). Een RSI-grafiek bestaat uit de x-as voor de tijd en de Y-as is op schaal van 0 tot 100. Hoe dichter bij 0 hoe meer de waarde oververkocht is, hoe meer bij 100 des te meer het overkocht is. Doorgaans worden 3 zones gebruikt binnen de schaal van 0 tot 100. De oversold zone van 0 tot 30 kan aangeven dat het moment daar is om te kopen. Tussen 30 en 70 is de neutrale zone, dit is ook de zone waar bijvoorbeeld de meeste aandelen binnen bewegen. De zone van 70 tot 100 is overbought en kan een indicatie zijn om te verkopen.

RSI relative strength index relatieve sterkte index
Zones voor overbought en oversold

Met technische analyse kan ook een stap verder worden gekeken dan alleen de zones. Als er in de overbought/verkoopzone een dubbele top gevormd is met een lagere tweede top dan is er sprake van een verkoopsignaal. Als er in de oversold/koopzone een dubbele bodem gevormd is met een hogere tweede bodem dan is er sprake van een koopsignaal.

Relative strength index in de praktijk

Met software en tools kan de relative strength index worden uitgezet onder de grafiek van de onderliggende waarde. De meest toegepaste waarde voor het aantal dagen is 14, dit is dan aangegeven tussen de haakjes: RSI(14). Het is niet verstandig om een aandeel te verkopen wanneer deze in de overbought zone komt. Net zo min is het verstandig om direct te kopen wanneer een aandeel in de oversold zone komt. In beide zones kan een lange tijd worden gebleven, zeker wanneer er een trend is. De volgende vuistregels zijn doorgaans succesvoller:

  • Koopsignaal wanneer de RSI de grens van oversold opwaarts wordt doorbroken
  • Verkoopsignaal wanneer de RSI de grens van overbought neerwaarts wordt doorbroken

In de twee onderstaande voorbeelden worden deze signalen aangegeven en de koers daarna is af te lezen. Het eerste voorbeeld is voor Galapagos dat een fantastische rit doormaakt(-e?). Op 12 februari 2016 doorbrak de RSI de oversold grens opwaarts, dit was een koopsignaal. Sindsdien is de koers van het aandeel niet meer zwak geweest en dus ook niet in de oversold zone gekomen. Op 6 juni en 26 september 2016 waren er verkoopsignalen net als op 11 januari en 18 april 2017. Let op, dit is een voorbeeld waarbij de koers niet meer veel terugviel mede door positief nieuws. Bedrijfscijfers en macrocijfers kunnen technische analyses verstoren. Het meest recente signaal was op 18 april want met het verlaten van de overbought zone ontstond er een verkoopsignaal.

Technische analyse Galapagos RSI relative strength index

Het tweede voorbeeld is Ablynx waarbij koop- en verkoopsignalen elkaar regelmatig afwisselden in de afgelopen 15 maanden. Het eerste koopsignaal was te zien op 10 februari 2016 gevolgd door een verkoopsignaal op 12 april 2016. Op 17 juni 2016 volgde weer een koopsignaal maar er volgde geen positieve trend en ook geen RSI meer in de overbought zone. De koers zwakte af en op 7 november volgde wederom een koopsignaal. Begin 2017 volgden twee verkoopsignalen. Vanaf het koopsignaal op 7 november was dit een mooi rendement geweest. Inmiddels is de koers weer afgezwakt en neigt de koers nu naar een opwaartse doorbraak boven de oversold lijn wat een koopsignaal zou zijn.

Technische analyse Ablynx RSI relative strength index

Conclusie

De relative strength index is een nuttige indicator om koop- en verkoopsignalen te bepalen. Er zijn wel twee belangrijke kanttekeningen:

  • Bedrijfscijfers en macrocijfers kunnen veel invloed hebben op technische analyse waardoor deze mogelijk verstoord kan raken.
  • Hoewel de indicaties vaak goed zijn geeft het geen garantie voor succes bij volgende indicaties.

Een belangrijk gegeven is dat het bereiken van de oversold of overbought zone niet direct tot kopen of verkopen moet leiden. Met name in de grafiek van Galapagos is te zien dat er een langere tijd in de overbought zone kan worden gebleven. De RSI kan net zo goed lang in de oversold zone blijven. Pas bij het verlaten van de zone is het signaal nauwkeuriger.

Bezoek het beursforum >>>

 

Disclaimer: bovenstaand artikel is informatief en de aangegeven voorbeelden zijn geen beleggingsadviezen in de zin van kopen, houden of verkopen.

Wilt u beter beleggen? 
Gratis beleggingsinspiratie (1 x per week)Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.