Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.

Contrair beleggen, durf tegen de stroom in te gaan

Contrair beleggen

Beleggers gaan graag met de kudde mee en tegen de stroom in gaan is gedurfd. Contrair beleggen is gedurfd en contrair staat voor tegengesteld, contrair beleggen is tegen de stroom in gaan. Contrair beleggen staat niet gelijk aan roekeloos of ondoordacht handelen. De kunst is om niet met de kudde mee te gaan, zeker wanneer er een hype of grote paniek is. Enkele voorbeelden zijn de Dot-com bubble of recent de koersval van het aandeel Gemalto (en daarna het herstel).

Voorbeelden van contrair beleggen

De Dot-com bubble is misschien wel het meest bekend van de afgelopen decennia. Rond de millenniumwisseling kochten beleggers voornamelijk internetaandelen, simpelweg omdat (bijna) iedereen dat deed. De kudde zag alleen nog gouden bergen en realisme werd uit het oog verloren. Onderstaande grafiek laat de koersontwikkeling zien van de Nasdaq. De gestreepte lijn ‘mean’ geeft aan wat normaal is maar koersen gingen van enthousiasme naar hebzucht. Zelfs na hebzucht was er nog een ‘overshoot’ en de contraire belegger kan bij (extreme) overwaardering profiteren. Speel dan in op een correctie van een index of de koers van een aandeel.

Contrair beleggen, durf tegen de stroom in te gaan

Gemalto was recent een tegengesteld voorbeeld. Hier kon met contrair beleggen snel een mooi rendement worden behaald. Op 22 maart werd het aandeel afgestraft na een winstalarm. Het aandeel sloot een dag eerder op €63,20 en kelderde de dag erna naar €48,585 met slot op €52,40. Kort na opening van de beurs werd het aandeel door belegger in blinde paniek verkocht. Dit zorgt voor een sneeuwbaleffect en dan ontstaat er een overreactie, zie onderstaande grafiek. Niet alleen op de dag zelf kon met contrair beleggen geprofiteerd worden van de paniek. Wie nog enkele weken geduld had kon circa 10% rendement behalen.

Contrair beleggen Gemalto

Contrair beleggen maar niet onnodig risico nemen

Meegaan met de kudde is makkelijk en wanneer het mis gaat verzacht het misschien het verlies dat geleden is. Toch kan het lonen om afwijkend te zijn of in ieder geval soms. Aangezien het rendement bij contrair beleggen doorgaans hoger is mag er wel eens een misstap worden gemaakt. Met deze kennis en het feit dat contrair beleggen normaal gesproken niet voor de lange termijn is kan er misschien worden gesproken van contrair speculeren. Let wel op, een bedrijf in ernstige financiële problemen is niet het moment om contrair te gaan beleggen.

Vreemd genoeg gaan ook meer mensen beleggen wanneer de beurs al jaren achtereen goed presteert. Is er in de nabije geschiedenis een crash geweest dan moeten veel mensen niks hebben van beleggen. Juist wanneer niemand het meer ziet zitten dan zou u moeten kopen. Wanneer juist iedereen gaat beleggen of een bepaald aandeel gaat kopen is het tijd om voorzichtig te worden. Denk ook aan de bekende quote van Warren Buffett:

“Be Fearful When Others Are Greedy and Greedy When Others Are Fearful”

De massa is vaak te laat voor de mooie winsten op de beurs. Toch is het verstandig om waakzaam te zijn en beslissingen te baseren op fundamentele en/of technische gegevens. In een slecht beursklimaat is het ook oppassen want een een bearmarket kan in het slechtste geval jaren duren. Wacht geduldig af en spreek uw reserves aan als bij wijze van spreke de gewone man de beurs verlaat.

Boek voor de contraire belegger

David Dreman schreef het boek Contrarian Investment Strategies. Hierin legt hij uit dat veel toegepaste strategieën uiteindelijk verkeerd uitpakken of teleurstellen qua rendement. Het gevoelige punt dat hij aan haalt is dat de markt doorgaans overdrijft, in zowel positieve als negatieve zin. Reacties op nieuws hebben dan ook vaak meer impact dan logisch zou zijn (zie ook het voorbeeld van Gemalto hierboven). Een korte Engelse samenvatting van Contrarian Investment Strategies:

In this major revision of his investment classic, one of the premier investment managers introduces vitally important new findings in psychology that show why most investment strategies are fatally flawed and his contrarian strategies are the best way to beat the market.

De contraire belegger moet wat eigenwijs zijn maar ook moeite willen doen om te zoeken naar aandelen die over- of ondergewaardeerd zijn. In het boek komen een aantal criteria voor welke David Breman gebruikt in zijn zoektocht naar aandelen. Contrair beleggen gaat een stapje verder dan simpelweg “buy low and sell high”.

Contrarian Investment Strategies is te koop bij Bol.com

Bezoek het beursforum >>>Broker
Omschrijving
DEGIRO beleggingsfondsenZeer lage tarieven bij DEGIRO. Bespaar tot honderden euro's per jaar aan transactiekosten.

Info of klant worden >

Lynx beleggen

Zeer lage tarieven, tot 80% goedkoper dan andere brokers. Beste Broker 2018 volgens Beleggersbelangen.

Info of klant worden >