Veel gemaakte fouten met beleggen (met voorbeelden en tips)

veel gemaakte fouten met beleggen

Beleggers kunnen tegenwoordig op allerlei manieren hulp krijgen om beslissingen te maken voor hun beleggingen. Hierdoor ontstaan ook veel gemaakte fouten met beleggen. Het grote aanbod van software, technische analyses en adviezen maakt het beleggers niet makkelijker. Ze kunnen allen als hulpmiddel dienen maar er blind op vertrouwen is niet aan te raden. Probeer altijd de visie of gedachte achter bepaalde analyses te begrijpen. Een voorbeeld is wanneer u handelt op basis van technische analyse. Komt er onverwachts nieuws dan kan deze analyse om zeep worden geholpen en kost dit rendement.

Risk / reward ratio

De relatie tussen risico en rendement (risk / reward) mag eigenlijk nooit uit het oog worden verloren. Risico en rendement gaan altijd samen. Hoe groter het risico des te groter het mogelijke rendement… maar ook in negatieve zin. Vergeet niet dat een verlies van -20% gecompenseerd kan worden door daarna +25% rendement te behalen. Verliest u zelfs -50% dan moet u daarna +100% rendement behalen om het verlies weg te poetsen. Een bekende quote van één van ‘s werelds bekendste beleggers is:

“Rule number one: never lose money. Rule number two: never forget rule number one.”

Dit klinkt logisch en simpeler dan het lijkt. Een belegger moet vooral verliezen zien te beperken.

Veel gemaakte fouten met beleggen

Misschien weet u uit eigen ervaring al een aantal veelgemaakte fouten en zo niet dan volgen hier een aantal voorbeelden:

Verliefd worden op een aandeel kan een valkuil zijn omdat u sneller geneigd bent om slecht nieuws te negeren. Zo kan bijvoorbeeld de omzet en winstgevendheid van een bedrijf afnemen. Omdat u zo’n sterke band heeft opgebouwd met het aandeel wilt u de aandelen tegen beter weten in niet verkopen.

Vervolg na advertentie

Bezoek het brokeroverzicht

Bij een daling van één van uw aandelen is bijkopen vaak niet aan te raden. Overweeg eerst andere opties, zijn er bijvoorbeeld andere aandelen waarvan u verwacht dat ze beter zullen presteren? Te veel focus op één aandeel maakt uw portefeuille kwetsbaarder dan wanneer u zou spreiden.

Kuddegedrag zit in de mens maar op de beurs kan het gevaarlijk zijn. Stel er is een hype in een aandeel en u volgt ‘de kudde’. U kunt zomaar één van de laatste kopers zijn voordat de hype voorbij is. Neem altijd weloverwogen een keuze en bij voorkeur kunt u een fundamentele analyse maken van het bedrijf.

Verliesaversie is heel typisch bij beleggers. Één of meerdere aandelen met verlies verkopen is natuurlijk niet leuk maar het kan de schade beperken. In plaats van het eerder genoemde bijkopen kan het verstandiger zijn om afscheid te nemen van een slecht presterend aandeel. Het geld dat hiermee vrijkomt kan in een ander aandeel worden geïnvesteerd met betere vooruitzichten. In de praktijk is het vaak zo dat beleggers verliezen onnodig teveel laten oplopen. Daarentegen nemen zij wel snel winst wanneer een aandeel stijgt. Deze combinatie van verliezen onnodig laten oplopen en vroeg winst nemen drukken het rendement fors. Onderstaande quote is er dan ook eentje om te onthouden:

“Cut your losses and let your profits run.”

(beperk uw verliezen en laat uw winsten verder renderen)

Beleggen en psychologie

Veel gemaakte fouten met beleggen zijn te herleiden naar psychologie. Denk maar eens aan (durven) winst of verlies te nemen of overmoedig raken na een aantal successen op de beurs. Een belegger kan bijvoorbeeld een trend mee hebben en daardoor denken dat hij/zij goed bezig is. Wanneer er echter een correctie of crash volgt kan de paniek toeslaan. Het hoofd koel houden kan dan een hele opgave zijn. Van nature willen mensen slechte ervaringen proberen te vergeten. Met beleggen zal een verlies van -20% op aandeel-A snel worden vergeten na een winst van +10% op aandeel-B.

Een aantal tips om veel gemaakte fouten met beleggen te voorkomen zijn:

  • Wie de eerste stappen op de beurs gaat zetten kan een goed boek gebruiken. Er zijn veel goede beleggingsboeken in zowel Nederlands als Engels te lezen die u fouten kunnen beperken.
  • Een beleggingsplan maken, hierin stelt u onder andere vast wat uw beleggingsdoel en beleggingshorizon is. Vooral een realistisch doel willen nastreven kan een goede houvast bieden.
  • Onderschat dividend niet op het uiteindelijke rendement, meer weetjes over dividend kunt u hier lezen.
  • “If it sounds too good to be true, it probably is.” Als iets te mooi is om waar te zijn dan is het vaak ook zo. Volg niet blindelings mooie beloftes maar gebruik het gezond verstand.
  • Het is natuurlijk voor de hand liggend maar een beursforum kan u ook helpen. Zo kunt u niet alleen kennis delen maar ook kennis opdoen en vragen stellen. Ons beursforum is gericht op de Belgische en Nederlandse belegger, de onderstaande link verwijst u hiernaar.

Bezoek het beursforum >>>

 

Kosten besparen en brokers vergelijken? Selecteer uw broker:

Brokers Belgie Populair in BelgiëBrokers Nederland Populair in Nederland
DEGIRO beleggingsfondsen
DEGIRO staat bekend om de zeer lage tarieven. Hierbij besparen beleggers tot honderden euro's per jaar aan transactiekosten. DEGIRO heeft al ruim 250.000 tevreden klanten.
Informatiepakket aanvragen
DEGIRO beleggingsfondsen
DEGIRO staat bekend om de zeer lage tarieven. Hierbij besparen beleggers tot honderden euro's per jaar aan transactiekosten. DEGIRO heeft al ruim 250.000 tevreden klanten.
Informatiepakket aanvragen
Lynx beleggen
LYNX (België) biedt u toegang tot meer dan 100 beurzen in 19 verschillende landen en geeft gratis beleggingstips. Beleg met één simpele muisklik in aandelen, opties of futures. Zeer lage tarieven.
Informatiepakket aanvragen
Broker Binck
Binck (Nederland) is al jarenlang één van de meest populaire brokers van Nederland. Start met zelf beleggen bij Binck en ervaar een website met veel mogelijkheden en een goede service.
Informatiepakket aanvragen

Bekijk het complete brokeroverzicht >