Nyrstar koers nog niet onder indruk van positieve ontwikkelingen

nyrstar logo

De Nyrstar koers staat al langere tijd onder druk maar recentelijk zijn er positieve ontwikkelingen. Vooralsnog lijken positieve berichten nog weinig indruk te maken op beleggers van het meest geshorte aandeel van de Belgische beurs. Volgens de laatste informatie van Shortsell.nl is de shortpositie momenteel 5,95%. Daarbij moet de kanttekening worden gemaakt dat posities kleiner dan 0,5% niet worden gepubliceerd door de FSMA. Buiten deze shortpositie zijn er ook positieve ontwikkelingen, zoals:

 • Betere verwerkingslonen dan eerder werd gevreesd
 • Recente verhoging van de kredietwaardigheid
 • Aankopen door insiders
 • Koersdoelen en adviezen van analisten

Nyrstar in het kort

Nyrstar is een metaal- en mijnbedrijf met vooral de focus op zink en lood, hierin zijn zij marktleider. Het bedrijf met het hoofdkantoor in Zwitserland heeft een beursnotering in Brussel/België met de ticker NYR en/of ISIN code BE0974294267. Naast focus op zink en lood is er een sterke groei op het gebied van edel- en basismetalen welke essentieel zijn in industrialisering en urbanisatie van de wereld. Nyrstar bezit mijnen en smelters in onder meer Europa, Australië, China, Canada, Zuid-Amerika en de Verenigde Staten. Qua geografische verdeling is de omzet als volgt:

 • Australië 30,1%
 • Europa (exclusief België) 27,9%
 • België 20,3%
 • Amerika’s 10,2%
 • Azië 10,1%
 • Overig 1,4%

Bron: Euronext.com

Daling verwerkingslonen valt mee

De Nyrstar koers stond eerder dit jaar onder druk omdat er werd verwacht dat verwerkingslonen onder druk zouden komen te staan. Dit nieuws zorgde eerder voor een eendaagse daling van om en nabij de -6%. Deze verwerkingslonen worden tussen mijnbouwgroepen en smelters afgesproken. Woensdag 29 maart kwam het nieuws dat Teck Resources en Korea Zinc een overeenkomst hadden gesloten voor een verwerkingsloon van $172 per ton. Dit werd door beleggers goed ontvangen en de koers steeg bijna +7%, het eerdere verlies werd hierdoor gecompenseerd. Analisten die Nyrstar volgen gingen met hun cijfers uit van $187 per ton. De vrees was er dat de verwerkingslonen nog lager zouden uitvallen dan $172. De impact op de ebitda zou 20 miljoen euro zijn tot een bedrag van 291 miljoen euro. Deze daling is niet positief maar het kon slechter uitpakken.

Kredietwaardigheid verhoogd

Ander positief nieuws kwam er van kredietbeoordelaar Moody’s. Een kredietbeoordelaar analyseert cijfers en ontwikkelingen bij bedrijven waarna een rating wordt gegeven. Doorgaans zorgt een gunstigere rating voor een lagere rente (en vice versa) op leningen zoals obligaties. Moody’s wijzigde de rating van Nyrstar van Caa1 naar B3 met een stabiele outlook. In woorden komt dit er op neer dat het van risicovol naar speculatief gaat.

Aankopen door insiders

Uit het overzicht van ‘insider transacties‘ bij de FSMA kwam naar voren dat Frank Rittner (Chief Operating Officer) en Hilmar Rode (Chief Executive Officer) recentelijk ieder voor bijna 1 miljoen euro aan aandelen kochten. Frank Rittner kocht 150.000 aandelen voor een prijs van €6,20. CEO, Hilmar Rode, kocht eveneens 150.000 aandelen maar deed dit tegen een gemiddelde prijs van €6,385. Hilmar Rode werkte eerder bij Anglo American, BHP Billiton en Glencore en volgde eind 2016 Bill Scoting op.

Nyrstar koers heeft opwaarts potentieel

Afgaand op de 5 meest recente adviezen en koersdoelen van analisten is er een behoorlijk opwaarts potentieel voor de Nyrstar koers. Zo geven Berenberg, Degroof Petercam, Goldman Sachs, ING en KBC Securities gemiddeld een koersdoel van €8,10. Met de slotkoers van maandag 10 april geeft dit een opwaarts potentieel van +47,8%.

datum adviesadvieskoersdoeldoor
30-3-2017kopen€9,00KBC Securities
30-3-2017houden€6,50ING
21-3-2017houden€7,00Degroof Petercam
3-3-2017kopen€10,00Goldman Sachs
24-2-2017kopen€8,00Berenberg

Nyrstar koers technische analyse april 2017

Technische analyse voor Nyrstar koers

Bovenstaande grafiek laat de ontwikkeling van de Nyrstar koers sinds september 2016 zien. De grafiek is op dagbasis en diverse steunen en weerstanden zijn hier af te lezen, zoals:

Steunen:

 • Diagonale lange termijn steun, momenteel ca. €5,41
 • Horizontale lange termijn steun €4,68

Weerstanden:

 • Diagonale korte termijn weerstand, momenteel ca. €5,97
 • Horizontale korte termijn weerstand €6,24
 • Horizontale middellange termijn weerstand €7,91

Uit de grafiek is te herleiden dat de laatste dagen (intraday) de diagonale lange termijn steun regelmatig is geraakt. Dit was ook eind februari het geval. Vooralsnog lijkt deze steun zijn werk te doen maar mocht de koers hier toch doorheen zakken dan is €4,68 (de horizontale lange termijn steun) de volgende steun. Interessanter voor de komende week/weken is het naderen van de dalende toppenlijn, in de grafiek aangegeven met de blauwe lijn. De opwaartse doorbraak hiervan kan een signaal zijn voor een trendomkeer, wat dus positief zal zijn voor de koers. Daarnaast vormen de dalende toppenlijn en de diagonale lange termijn steun een driehoek. De koers zal op korte termijn uit deze driehoek bewegen wat kan zorgen voor een sterke reactie op de koers. Het is nu opletten hoe de koers de driehoek gaat verlaten om het beeld voor de korte termijn aan te geven.

Samenvattend

De Nyrstar koers heeft telkens maar kort kunnen profiteren van positieve berichten en inmiddels staat de koers op ongeveer het laagste niveau in 5 maanden. De CEO en COO kochten aandelen voor een prijs die 16,5% en 13% boven het slot van maandag 10 april ligt. Aankopen met een omvang van 1 miljoen euro ieder zullen er niet alleen zijn om aandeelhouders vertrouwen te geven. Het gemiddelde koersdoel van de laatste 5 adviezen van analisten ligt met €8,10 ruim 47% boven de huidige koers. Beleggers kunnen nu met spanning uitkijken naar de technische uitbraak (uit de driehoek) van de koers want deze zal niet lang meer op zich laten wachten.

Lees meer en discussieer over Nyrstar op het forum >>>

Disclaimer: bovenstaand artikel is geen beleggingsadvies in de zin van kopen, houden en verkopen en dient ter informatie.

Wilt u beter beleggen? 
Gratis beleggingsinspiratie (1 x per week)


Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.