Drie signalen waarom beleggers voorzichtig moeten zijn

Het jaar is vooralsnog voortvarend begonnen en in het eerste kwartaal stegen de AEX en Bel 20 +6,8% en +5,8%. De Amerikaanse beurzen vestigden de afgelopen maanden record na record maar dat geeft geen garanties voor de komende tijd. Er zijn diverse signalen dat beleggers voorzichtig moeten zijn. Mocht er dan eventueel toch een correctie komen dan geeft dat ook kansen voor elke belegger.

Shiller PE staat historisch hoog

Een bekende indicator die aangeeft of aandelen duur of goedkoop zijn is de Shiller PE index. De Shiller PE is een waarderingsmethode om toekomstige rendementen te voorspellen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een (lang) voortschrijdend gemiddelde van de winst per aandeel. In het verleden is het tweemaal eerder geweest dat er periodes waren van een hogere waardering dan nu. Momenteel staat de Shiller PE voor de S&P500 op een waarde van bijna 29. Het historisch gemiddelde ligt vlak boven de 16. De twee periodes met hogere waarderingen waren op z’n zachtst gezegd slecht voor de meeste beleggers. Black Tuesday was het keerpunt bij de eerste periode en het ploffen van de internetbubbel de tweede, zie onderstaande afbeelding. Lees hier meer over de Shiller PE.

Shiller PE S&P500 beurzen aandelen
Shiller PE voor de S&P500

Recordschulden om mee te beleggen

Één van de belangrijkste regels voor beleggers is niet beleggen met geleend geld, toch wordt dit veel gedaan. Dit is vaak onbewust of niet direct duidelijk. Wie bijvoorbeeld handelt met turbo’s of CFD’s leent ook een deel(-tje) en loopt daarnaast niet alleen meer risico. Er is ook een stukje rente verschuldigd aan de uitgever van de turbo. De margin debt (margin schuld) bij banken en brokers bereikt inmiddels recordniveaus. Beleggers kunnen aandelen of cash op hun rekening gebruiken als onderpand (margin) om geld te lenen voor grotere posities. Dat lenen doen ze bij hun bank/broker maar hier zijn risico’s aan verbonden. De risico’s zijn vanzelfsprekend ook groot voor de beurs als deze margin debt recordhoogtes bereikt. Wanneer posities verslechteren en het onderpand dus minder waarde krijgt kan de bank/broker vragen om bij te storten of posities te sluiten. Dit laatste kan bij een grote omvang extra druk op de beurzen geven. Onderstaande grafiek laat zien dat niet alleen de S&P500 records breekt, de schulden om mee te beleggen stijgen ook.

Autoverkopen en de beurs

In het artikel over Tesla’s recordkoers werd al aangehaald dat de autoverkopen in de VS in maart tegenvielen. De best verkopende autofabrikanten misten allen de verwachtingen van analisten op Nissan na. Misschien denkt u waarom dit van belang kan zijn voor de beurs maar er is een relatie tussen autoverkopen in de VS en de S&P500. Onderstaande afbeelding werd gepubliceerd op Bloomberg en laat zien dat de S&P500 en de autoverkopen nagenoeg elkaar volgen. Dit is eigenlijk geen verrassing omdat een goed draaiende economie zorgt voor hogere autoverkopen maar ook een hogere beurs. In de grafiek is bijvoorbeeld te zien dat een terugval in verkopen in 2011 en 2012 werd gevolgd door een dip voor de S&P500. De correlatie is niet één op één maar de sterke daling in verkopen afgelopen maand kan een waarschuwing zijn voor beleggers.

autoverkopen VS S&P500 aandelen beurs
autoverkopen in de VS in relatie met de S&P500

Reden voor paniek?

Nee, in ieder geval niet voor de belegger die een wat ruimere beleggingshorizon heeft. Op korte termijn kunnen overwaarderingen van aandelen/beurzen zorgen voor correcties. Echter op lange termijn en zeker historisch gezien verslaan aandelen onder meer huizenprijzen en sparen. Zie ook het artikel waarom men moet beleggen als alternatief voor sparen.

Poll over de beurzen in de komende maanden >>>

Bezoek het beursforum >>>