Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.

Aandeel Tesla bereikt hoogste koers ooit na record

aandeel Tesla record beurswaarde aandelen kopen

Het aandeel Tesla viel in het nieuwe kwartaal direct op door het bereiken van de hoogste koers ooit. Het bedrijf van topman Musk vestigde een record door 25.418 auto’s af te leveren in het eerste kwartaal van 2017. Nog niet eerder wist de fabrikant van elektrische wagens zoveel auto’s te verkopen. Het aandeel Tesla bereikte een koers van $298, het vorige record was $291,42 in september 2014.

Sommige analisten zijn sceptisch

Analisten hadden verwacht dat Tesla 24.200 wagens aan de man zou brengen. Dit werd dus overtroffen met bijna 5 procent. Het streven om 50.000 wagens in de eerste helft van 2017 te verkopen lijkt dus makkelijk haalbaar. Analisten zijn dan ook enthousiast met de komst van de nieuwe Model 3 later dit jaar. Model 3 zou de eerste auto zijn welke Tesla in massaproductie zal nemen. De ambitie is er om in 2018 een half miljoen wagens te verkopen en in 2020 1 miljoen. De groei is dus ongekend, zie ook de onderstaande grafiek.

Ondanks dat de koers een recordniveau bereikte zijn analisten verdeeld in hun verwachtingen. Het gemiddelde koersdoel van 17 analisten is ongeveer $250 en inmiddels is de koers al bijna 20 procent hoger. De laagste en hoogste waardering liggen mijlenver uiteen: $155 tegen $375(!). De sceptici wijzen er wel op dat het bedrijf inmiddels al torenhoge schulden heeft opgebouwd. Daarnaast kan het bij lange na niet de verkopen van de grote autofabrikanten benaderen.

Aandeel Tesla passeert Ford

Opvallend genoeg is de beurswaarde van Tesla inmiddels die van Ford voorbij gegaan. Tesla heeft inmiddels een beurswaarde van 48 miljard dollar en Ford schommelt rond de 45 miljard dollar. Tesla wist vorig jaar ‘ slechts’  76.000 auto’s te verkopen en heeft enorme schulden. Ford daarentegen wist bijvoorbeeld alleen al in China in 2016 bijna 1,3 miljoen auto’s te verkopen. De winst voor belastingen bedroeg in 2016 voor Ford maar liefst 1,9 miljard dollar. Het aantal verkochte Fords was maar liefst 6,6 miljoen. Men mag zich dan ook serieus afvragen hoe reëel en houdbaar de huidige waardering van Tesla is. Misschien zijn het niet cijfers die beleggers interesseren maar is het de combinatie ‘modern’, een charismatische topman en elektrisch rijden.

Opvallend weetje is dat Tesla dus wist te verrassen en veel andere fabrikanten teleurstelden. Onderstaande tabel laat de verkopen van autofabrikanten in de VS zien in de maand maart. Alleen Nissan wist in de VS te verrassen en de rest stelde teleur.

Bezoek het forum en bespreek Tesla >>>