Wisselkoers van de pond en invloed op aandelen

Wisselkoers van de pond

De wisselkoers van de pond kan veel invloed hebben op bedrijven nu de Brexit formeel start. De Brexit staat voor het Britse vertrek (exit) uit de EU. De Britse premier Theresa May heeft inmiddels een formele brief voor de EU getekend. Deze formele stap is het begin van het inwerking treden van de Brexit, inmiddels 9 maanden na het referendum. Het zogenaamde artikel 50 zal worden geactiveerd. Hiermee is er 2 jaar de tijd om de verschillende afsplitsingen tot een goed einde te brengen. Artikel 50 is nog niet eerder gebruikt en buiten de vertrekprocedure zijn details niet omschreven. De historische brief is hier in te zien.

Ondanks een toenemende onvrede en besef bij de Britse bevolking is de uitslag van het niet bindend referendum overgenomen. De gevolgen zijn niet bekend maar de wisselkoers van de pond ten opzichte van andere munten verzwakte sinds het referendum.

Gevolgen voor de economie

Over het algemeen verwacht men dat de Brexit een negatieve invloed gaat hebben op de Britse economie. Zo zullen er eerst over en weer nog openstaande vorderingen worden verrekend en nieuwe handelsafspraken moeten worden gemaakt. De voordelen voor de Britten zoals zeggenschap over het immigratiebeleid kunnen wel eens in het niet vallen met de nadelen. Sinds de uitkomst van het Brexit referendum staat de wisselkoers van de pond onder druk. Op zich geen nadeel aangezien dit Britse export kan bevorderen omdat goederen in Britse pond goedkoper worden in het buitenland. Een nadeel is dat het invoeren van goederen maar ook grondstoffen duurder wordt.

Invloed van de wisselkoers van de pond

Een aantal sectoren om te mijden zijn bijvoorbeeld de luchtvaart, industriële bedrijven en de vastgoedsector. Allen hebben een grote blootstelling aan de wisselkoers van de pond. Bedrijven als RyanAir en Easyjet hebben veel inkomsten in ponden. Buitenlandse investeerders zijn minder snel geneigd vastgoed te kopen in een munt die in waarde afneemt. Industriële bedrijven hebben dan weer hogere kosten doordat grondstoffen veelal in dollars worden verrekend. Een dollar die in vergelijking met de pond duurder is geworden. Onderstaande grafiek laat de wisselkoers van de pond ten opzichte van de euro zien. De dag van het Brexit referendum is hierin aangegeven en de gevolgen voor de pond spreken voor zich.

wisselkoers van de pond ten opzichte van de euro
wisselkoers tussen EUR/GBP

Er is wel een keerzijde voor bijvoorbeeld de luchtvaart en de industriële bedrijven. Zo wordt verwacht dat meer toeristen naar Groot-Brittannië gaan door de goedkopere pond en export voor industrie zal doorgaans toenemen. Een andere sector die te mijden is, is de retail. Supermarktketens Sainsbury en Tesco hadden al problemen met leveranciers omdat bijvoorbeeld producten van Unilever veelal niet in ponden werden betaald.

Als het om Belgische en Nederlandse bedrijven gaat is de impact op de omzet uit de pond redelijk beperkt. De volgende bedrijven hebben een redelijke blootstelling aan de pond:

  • BAM ca. 30%
  • Arcadis ca. 15%
  • Ontex ca. 15%
  • Ageas ca. 14%
  • Akzo Nobel ca. 8%

Analisten van Morgan Stanley tippen Britse cyclische aandelen omdat hier veel pessimisme is verwerkt in de koersen. Cyclische aandelen zijn gevoelig voor economische ontwikkelingen, denk hierbij aan staalbedrijven, exploitanten van mijnen en de chemie. Denk dan bijvoorbeeld aan Anglo American, BHP Billiton en Glencore wat betreft staalbedrijven. Let wel op, deze aandelen zijn al sterk opgeleefd door het herstel van grondstofprijzen. De wisselkoers van de pond zal waarschijnlijk minder schommelingen totdat er serieuze stappen worden genomen over de uittreding van Groot-Brittannië. Het is afwachten of de Brexit een vervolg krijgt in een ander EU-land en of de scheiding vriendelijk gaat verlopen.

Bezoek het beursforum >>>