Bel 20, koers, aandelen samenstelling en beleggen in deze index

Bel 20 de beurs in Brussel beursgebuw

De Bel 20 is de hoofdindex van België en is samengesteld uit de meest toonaangevende beursgenoteerde bedrijven van België. De aandelenindex bestaat uit maximaal 20 aandelen die op basis van een aantal criteria worden gekozen. Jaarlijks is in maart een herweging en daarnaast kan de index ook in juni, september of december worden gewijzigd. Eventuele veranderingen op de beurs in Brussel vinden altijd plaats op de derde vrijdag van deze maanden.

Er zijn een aantal criteria om in de hoofdindex van de Brusselse beurs opgenomen te worden. De marktkapitalisatie moet hoog genoeg zijn, daarnaast zijn liquiditeit en de verhandelbaarheid van de aandelen van belang. Een regel die tot voor kort nog redelijk onbekend was is de tewerkstelling van minimaal 15% in België. Zo verloor Ahold Delhaize de notering aangezien minder dan 15% van het personeel werkzaam is in België.

Vervolg na de advertentie

Lees verder na de tabel
Beleggen met zéér aantrekkelijke tarieven
(klik op broker en vraag vrijblijvend informatie aan)
MeXeMDEGIROLYNX
Inbev à €6.000€3,60€4,28€6,00
Extra's o.a.3 maanden
gratis coaching
Geen kosten bij ETF
en turbo kernselectie
Gratis tips en geen
wisselkoersmarge
bekijk hier meer brokers

Bel 20 index met en zonder dividend

Op 30 december 1990 werd de berekening gestart met een beginwaarde van 1.000 punten. De handel in de index begon op 18 maart 1991. Over de periode van 1990 tot op heden lijkt de stijging naar nu bijna 3.800 punten niet veel. De Bel 20 is geen herbeleggingsindex wat betreft dividend. Zo worden uitgekeerde dividenden niet herbelegd in de index en dit geeft een vertekend beeld voor het rendement. Het belang van dividend voor de lange termijn werd al eens uitgelegd in een artikel over dividend (klik hier). In de onderstaande grafiek is het grote verschil tussen de ‘gewone’ en de herbeleggingsindex te zien. Deze herbeleggingsindex voor de Bel 2o noemt men ook wel de Bel 20 total return index.

Bel 20 grafiek en Bel 20 total return index
Bel 20 grafiek en de grafiek voor de total return index

De oplettende lezer ziet dan ook meteen dat de total return index op een all-time hoogtepunt staat. Dit kan nog niet gezegd worden van de Bel 20 zelf. Een nadeel van de Bel 20 is de grote weging van een aantal fondsen. Zo maken de financiële waarden Ageas, KBC Group en ING al ruim 25% van de weging uit. Daarnaast zijn er nog zwaargewichten AB Inbev en Engie, welke respectievelijk 12% en 11% wegen. Zo is te zien dat een kwart van de index de helft van de weging voor rekening nemen. Andere aandelen met een grote weging zijn GBL, Proximus, Solvay, UCB en Umicore. Deze aandelen hebben een weging variërend van 3 tot 6 procent.

Samenstelling van de Bel 20

Onderstaand overzicht is de samenstelling van de Belgische sterindex per 17 maart 2017. In de toekomst kan deze samenstelling dus wijzigen.

AB Inbev – brouwerij
Ackermans & van Haaren – holding
Ageas – verzekeringen
Aperam – staalproductie
Bekaert – engineering
bpost – post
Cofinimmo – vastgoed
Colruyt – distributie
Engie – energie
Galapagos – chemie en farma
GBL – holding
ING Group -financiën
KBC – financiën
Ontex – distributie
Proximus – telecom
Sofina – holding
Solvay – chemie en farma
Telenet Group – telecom
UCB – chemie en farma
Umicore – non-ferro

In de Bel 20 beleggen

De belegger onder ons wil natuurlijk weten hoe men in deze index kan beleggen. Vanzelfsprekend kan een belegger één of meerdere aandelen uit de index kiezen om in te beleggen. Hier zijn wel risico’s aan verbonden. Een enkel aandeel beweegt volatieler dan een hele index. Natuurlijk is zo het rendement beperkt maar het risico ook. Stel u heeft net het aandeel dat slechte cijfers presenteerde en het aandeel verliest 5% aan waarde. De gehele index zal dat opvangen en de invloed van een enkel bedrijf is dus beperkt. Zoals eerder opgemerkt heeft de Bel 20 wel een grote weging in financials (Ageas, ING en KBC Group). Vanuit de financiële kant is de index dus wel wat kwetsbaar.

Als u overweegt te beleggen in de Bel 20 is de Lyxor BEL 20 TR ETF (ISIN: FR0000021842) een middel. Een ETF volgt een sector of bepaalde index, in dit geval de Belgische hoofdindex. Heeft u geen ervaring met ETF’s dan kunt u hier meer lezen over beleggen met ETF’s. In de naam van de ETF komt TR voor, wat staat voor Total Return. Deze ETF zal dus ook vrijgekomen dividenden herbeleggen en u kon hierboven al lezen welk voordeel dit heeft.

Wilt u over de aandelen in de Bel 20 of over de index zelf meer lezen? Volg dan hier de berichten op het forum.


Direct het laatste beursnieuws: