Uw advertentie hier?


Beleggen in een infrastructuur ETF, 4 voorbeelden

infrastructuur ETF

Één van de sectoren die goed kan profiteren van economische groei is de sector infrastructuur. Investeren in deze sector is niet zonder risico’s. Zo zullen er bij economische tegenslag projecten worden uitgesteld of worden afgeblazen. Wanneer u wilt investeren in infrastructuur en risico’s wilt beperken dan is een infrastructuur ETF een uitkomst. Door het investeren in een infrastructuur ETF speelt u niet in op een enkele onderneming uit deze sector. Met een infrastructuur ETF wordt uw investering verdeeld over een mandje infrastructuur aandelen. Er zijn diverse ETF’s die zich richten op infrastructuur maar onderling kunnen er grote verschillen zijn. Deze verschillen kunnen zitten in bijvoorbeeld de regio, omvang qua beurswaarde of specifieke verdeling binnen de infrastructuur sector.

Trump maakt investeren in infrastructuur actueel

Al voordat Donald Trump de presidentsverkiezingen won deed hij de belofte om te gaan investeren in infrastructuur. Nu hij president is geworden zijn de plannen nog niet geconcretiseerd… op de veelbesproken muur langs Mexico na. In detail is er nog niet veel duidelijk maar hij wil 1 biljoen dollar gaan investeren in de Amerikaanse infrastructuur. Investeringen zullen met name gaan naar luchthavens en wegen. Het mag duidelijk zijn dat dit veel zal betekenen voor Amerikaanse bedrijven die actief zijn in deze sector. Niet alleen bedrijven zullen profiteren van de investeringen maar ook de werkgelegenheid zal toenemen met miljoenen nieuwe banen. Wilt u inspelen op Amerika dan zult u een infrastructuur ETF moeten kiezen met veel blootstelling aan Amerika. In onderstaand overzicht staan een aantal voorbeelden van infrastructuur ETF’s.

Wilt u een infrastructuur ETF kiezen?

Door de bomen kunt u het bos misschien niet meer zien dus daarom zetten wij vier ETF’s op een rij. Er is een poging gewaagd om voor wat diversiteit tussen de ETF’s te zorgen. Deze verschillen zitten vooral in omvang van de ETF’s en de regio’s waar zij op richten.

infrastructuur ETF overzicht grafiek
De prestaties van een aantal infrastructuur ETF’s op een rij

IGF – iShares Global Infrastructure ETF heeft een omvang van 1,4 miljard dollar en is de grootste ETF in deze selectie. Sinds begin 2017 steeg de ETF met +4,6% en dagelijks worden gemiddeld 354 duizend effecten verhandeld. Deze infrastructuur ETF is maar liefst voor 94% gericht op ontwikkelde markten en slechts 6% voor opkomende markten. Dit zorgt voor een stabielere investering maar een sterke en soms wispelturige groei uit opkomende markten zal hieraan voorbij gaan. Kijken we naar regio’s dan zijn Amerika (48%), Europa (29%) en het Pacifisch Azië (17%) het sterkst vertegenwoordigd.

EMIF – iShares Emerging Markets Infrastructure ETF is kleinduimpje vergeleken met de omvang van bovenstaande ETF. De waarde is iets meer dan 45 miljoen en dikte sinds het begin van het jaar +8,8% aan. Deze ETF zal grilliger bewegen doordat het zich richt op opkomende markten: 86%(!). Binnen deze opkomende markten zijn China (29%), Brazilië (21%) en Mexico (12%) het sterkst vertegenwoordigd. Op de korte termijn moet u tegen een stootje kunnen. Voor de lange termijn kan het rendement bovengemiddeld zijn in vergelijking met de wat veiligere ETF’s.

INXX – EGShares India Infrastructure ETF is qua omvang te vergelijken met EMIF maar verder zijn overeenkomsten ver te zoeken. De reden hiervoor is dat deze ETF een blootstelling heeft aan India van maar liefst 80%. De sterke focus op India werpt vooralsnog zijn vruchten af gezien de stijging van +19% sinds begin 2017. Het kan echter ook snel gaan bij een correctie of bij wisselingen van beleid in de binnenlandse politiek.

Wilt u toch meer blootstelling aan Amerika dan is er naast IGF ook de ETF met de ticker TOLZ. De TOLZ DJ Brookfield Global Infrastructure ETF is niet zo globaal als de naam doet denken. Zo richt het zich voor 64% op Noord-Amerika, in totaal 48% op Amerika. Europa volgt met 23% en daarna Pacifisch Azië met 10%. Het beperkte volume in deze ETF spreekt ons minder aan en daarom krijgt IGF de voorkeur boven TOLZ.

Meer lezen over ETF’s? Volg de onderwerpen op het forum >>>

Wilt u beter beleggen? 
Gratis beleggingsinspiratie (1 x per week)Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.