Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.

Hedgefondsen maken zich klaar voor een correctie

hedgefondsen

Hedgefondsen bereiden zich voor op moeilijkere tijden ondanks dat er al enige tijd een rally heerst op de beurzen. Zo wisten Amerikaanse aandelen dit jaar al met 1,5 biljoen dollar ($1.500.000.000.000!) in waarde toe te nemen. Belangrijkste reden is misschien wel dat macrocijfers niet dezelfde positieve toon hebben als dat de aandelenmarkten laten zien. Gebaseerd op de posities van hedgefondsen dit lijken managers minder vertrouwen te krijgen in de houdbaarheid van de huidige niveaus. De hedgefondsen zijn met name terughoudend als het gaat om Amerikaanse bankaandelen en basismaterialen. Er is wel een kleine toestroom van investeringen in goud, dat door vele investeerders als veilige haven wordt gezien. De posities laten een omslagpunt zien ten opzichte van december. Toen werden recordniveaus bereikt wat betreft posities in Amerikaanse aandelen en dit pakte tot dusver goed uit.

Hedgefondsen worden voorzichtiger

De omslag van grote posities in Amerikaanse aandelen naar meer behoudend is niet vreemd. Zo maakten bijvoorbeeld Amerikaanse bankaandelen de langste rally in jaren mee. Overigens zijn Amerikaanse aandelen al veel duurder aan het worden dan bijvoorbeeld de Europese (zie bovenstaande grafiek). De grafieken laten de Shiller PE voor Amerikaanse en Europese aandelen zien. De Shiller PE is een methode waarbij een voortschrijdend gemiddelde van winst per aandeel helpt om toekomstige rendementen te voorspellen. Over de Shiller PE is hier meer te lezen.

Hedgefondsen nemen dus deels winst maar de managers zijn ook sceptisch over economische ontwikkelingen. Er zijn twijfels over politieke invloed op de economie en of beurzen de huidige toestand van de economie goed weerspiegelen. Naast winst nemen is het niet verkeerd om cashreserves op te bouwen bij weinig zicht op een vervolg van de stijging. Volgens analisten is er ook onzekerheid over consumentenbestedingen, welke lager uitkwamen dan eerder werd aangenomen. Een andere ontwikkeling die nauwlettend wordt opgevolgd is het verhogen van de rente door de FED. De Amerikaanse centrale bank zal zeer waarschijnlijk de rente op korte termijn verhogen. De onderstaande grafiek laat de kans op een renteverhoging in maart zien, dit is nu nagenoeg 100% zeker.

Volgens Mark Connors (Credit Suisse) is het mogelijk dat huidige waarderingen te ver voor lopen op macro- en bedrijfscijfers. Een meer defensieve houding zorgt ervoor dat hedgefondsen minder kwetsbaar zijn als er onverhoopt toch een correctie komt. Het is wel opvallend dat hedgefondsen juist bankaandelen in hun portefeuilles afbouwden. In aanloop naar eerdere renteverhogingen werden financials juist opgebouwd. De blootstelling aan goud werd wel sterk verhoogd. Sinds de Amerikaanse presidentsverkiezingen, begin november 2016, is de prijs niet meer op het niveau van dat moment gekomen. Goud is niet altijd een veilige haven maar desondanks verwacht men bij een correctie op de beurs een stijging van de goudprijs.

Bezoek het beursforum >>>

hedgefondsen goudprijs Dow Jones index

 Broker
Omschrijving
DEGIRO beleggingsfondsenZeer lage tarieven bij DEGIRO. Bespaar tot honderden euro's per jaar aan transactiekosten.

Info of klant worden >

Lynx beleggen

Zeer lage tarieven, tot 80% goedkoper dan andere brokers. Beste Broker 2018 volgens Beleggersbelangen.

Info of klant worden >


Bekijk hier het complete overzicht >