Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.

Beginnen met beleggen als alternatief voor sparen (+statistieken)

beginnen met beleggen

Steeds meer mensen beginnen met beleggen aangezien sparen in veel gevallen er voor zorgt dat er verlies van koopkracht is. Met de huidige lage rente en inmiddels een inflatie die verder oploopt neemt de waarde van uw geld af. Wanneer u 1,0% rente ontvangt maar de inflatie is 2,0% dan verliest u ongeveer 1,0% aan koopkracht. Als alternatief voor het sparen met een lage spaarrente is er een toename van mensen die beginnen met beleggen. Afgaand op bezoekersstatistieken van Beursig.com was beleggen vooral populair in de leeftijdscategorie 45 tot en met 64 jaar. Deze categorie was maar liefst goed voor 50,9% van de bezoekers in het eerste kwartaal van 2015. De meest recente gegevens laten zien dat deze groep 41,1% van de bezoekers is. Naast een algehele groei in bezoekers kwam de meeste groei voor in de volgende leeftijdscategorieën:

  • 18-24 +114%
  • 25-34 +29%
  • 35-44 +48%

Deze groepen worden bewuster van de toekomst en hun spaar- en beleggingsdoelen. Deze doelen kunnen zijn: pensioen, studie van kinderen, aflossen van een woning of simpelweg als rendabeler alternatief voor sparen. Een voordeel voor ‘jonge mensen’ is dat zij een ruimere beleggingshorizon hebben om hun doelen te kunnen realiseren. Binnen uw beleggingshorizon wilt u uw beleggingsdoel halen. Wanneer u gaat beginnen met beleggen is het aan te raden om een beleggingsplan te maken.

Waarom nu beginnen met beleggen?

Historisch gezien is beleggen veel interessanter dan sparen en een doel is makkelijker te bereiken met een ruime horizon. Zoals hierboven aangegeven is er momenteel verlies van koopkracht omdat de inflatie hoger is dan de spaarrente. Afgaand op historische cijfers kan koopkracht beschermen het beste door te beginnen met beleggen. Let op, er zijn natuurlijk ook risico’s verbonden aan beleggen maar hierover later meer. Onderstaande grafiek laat de ontwikkeling van de Dow Jones index, Amerikaanse huizenprijzen en de spaarrente zien over de periode 1992-2013. De Dow Jones index is misschien wel de bekendste beurs ter wereld. De index is samengesteld uit bedrijven als onder meer IBM, Chevron, Apple, McDonalds, Visa en Coca-Cola.

beginnen met beleggen sparen vastgoed huizenprijzen

Toelichting: het uitgangspunt voor de Dow Jones index, spaarrente en huizenprijs is begin 1992 op een waarde van 100. Zoals u kunt zien is beleggen (Dow Jones index) het meest rendabel geweest tot en met 2013. Het was ook het meest grillig maar het rendement was ruim tweemaal zo hoog als de stijging van de huizenprijzen. De spaarrente was stabiel maar legde het ook nog af tegen de Dow Jones index. Kleine kanttekening is dat het rendement met sparen vanaf 2013 is afgenomen naar bijna de nulgrens. Daarentegen stegen de huizenprijzen wel en de Dow Jones bereikte record na record. Overigens is het effect van herbeleggen van dividend niet eens meegenomen in de grafiek van de Dow Jones index.

Beginnen met beleggen is niet vrij van risico

Beleggingsplan meerjarig rendement beleggen
Meerjarige rendementen van 7,5% (blauw) en 10% (oranje)

Dat beleggen niet vrij is van risico’s is te zien in bovenstaande grafiek. Zie het nogal grillig verloop van de oranje lijn van de Dow Jones index. Kocht u op de top in 2000 aandelen dan was de kans groot dat u jaren tegen verlies aankeek. Periodiek beleggen is dan een uitkomst, zoals maandelijks of per kwartaal een bedrag beleggen. Misschien wel de belangrijkste regel wanneer u gaat beginnen met beleggen is het voorkomen van geld verliezen. Dit klinkt simpel en dat is het ook, vermijd onnodige risico’s en de kans op verlies neemt af. Op één paard gokken of riskante producten gebruiken kunnen voor veel rendement zorgen maar rendement en risico gaan gelijk op. Vergeet niet dat als u 20% verliest u daarna 25% winst moet maken om het verlies te compenseren. Verliest u 50% dan moet u daarna zelfs 100% winst maken om weer uw oorspronkelijke investering te hebben. In de bijgaande grafiek kunt u zien dat een jaarlijks ‘beperkt’ rendement al snel kan oplopen tot een mooi bedrag. Risico’s nemen is dus nergens voor nodig.

Handige links voor (beginnende) beleggers

Kosten besparen is een eerste stap in het behalen van rendement, kijk hiervoor op het broker-overzicht (klik hier)

De aanschaf van een boek over beleggen is snel terugverdiend als het voorkomt om fouten te maken: beleggingsboeken (klik hier)

Tot slot natuurlijk de plek waar u kennis en informatie kunt delen met andere beleggers: het forum (klik hier)