Turbo beleggen, hoe werkt het en wat zijn aandachtspunten?

turbo beleggen

Turbo beleggen klinkt misschien vreemd of onlogisch maar het gebruik van dit product hoeft niet altijd speculatief te zijn. Een hefboomproduct zoals een turbo (of varianten met de namen sprinter of speeder) is een beleggingsproduct met een hefboom. Het hefboomproduct volgt een onderliggende waarde. Deze onderliggende waarde kan één van de volgende waarden zijn:

  • Aandelen, veelal de bekende en grote namen op de beurs maar ook op veel lokale aandelen zijn er tegenwoordig turbo’s
  • Indexen zoals de AEX, BEL20, DAX en Dow Jones, etc.
  • Valuta zoals valutaparen bestaande uit euro, Amerikaanse dollar, Japanse yen, Britse Pond, etc.
  • Grondstoffen (zoals olie maar ook graan, mais, etc.) en edelmetalen (denk aan goud, zilver en platinum)
  • Obligaties, met name op Amerikaanse en Europese
  • Volatiliteit op bijvoorbeeld VIX CBOE Volatility Index Futures of op de VSTOXX Futures

Van de bovenstaande waarden zijn de meest gebruikte waarden de turbo’s op aandelen en indexen.

Turbo beleggen, hoe werkt dat?

Een turbo volgt een onderliggende waarde en bijkomend voordeel is dat hiermee ook op een daling kan worden ingespeeld. Wilt u bijvoorbeeld inspelen op een daling van de AEX index dan koopt u hierop een turbo AEX short. Verwacht u een stijging van de AEX dan koopt u een turbo AEX long.

Op het moment dat u een turbo long koopt dan koopt de bank normaal gesproken de onderliggende waarde hiervan. Deels zijn er kosten voor de bank en deels voor de klant die de turbo koopt. Dit laatste deel is de waarde van de turbo. Het gedeelte dat de bank financiert (koopt) is het financieringsniveau. Over het financieringsniveau betaald de klant rente.

Vervolg na advertentie
De uitgever van het hefboomproduct zorgt ervoor dat de bied- en laatkoers mee bewegen met de onderliggende waarde. Dit gaat geautomatiseerd dus een stijging of daling van de onderliggende waarde ziet u direct terug bij de turbo. Mede door veel concurrentie onder de uitgevers van turbo’s is de spread vaak beperkt tot ongeveer €0,02. Dit is niet veel maar bij een order van 1.000 stuks is dit al €20. Koopt u bijvoorbeeld een turbo voor €1,02 dan moet de koers al met €0,02 stijgen totdat dit de bied wordt. Overigens is dat vaak in een mum van tijd al gebeurd aangezien de turbo een hefboom heeft. Een kleine verandering bij de onderliggende waarde geeft een grotere verandering bij de turbo.

Naast het financieringsniveau is de stoploss belangrijk om te begrijpen wanneer u begint met turbo beleggen. De stoploss is misschien wel het belangrijkste om op te letten wanneer u een turbo gaat kopen. Wanneer de eerder genoemde investering van de bank in gevaar dreigt te komen zal het stoploss-niveau geraakt worden. Het stoploss-niveau is aangegeven en dit moet u vergelijken met de waarde van de onderliggende waarde. Het is vanzelfsprekend dat een stoploss-niveau vlakbij de waarde van de onderliggende waarde erg risicovol kan zijn. Een turbo long op de AEX met stoploss-niveau van 495 bij een stand van 500 punten is een groot risico. Daalt de AEX met -1% naar 495 punten dan wordt de stoploss geraakt en bent u (grotendeels) uw geld kwijt. Wanneer het om een gewone turbo gaat is er een verschil tussen stoploss-niveau en financieringsniveau. Bij het raken van de stoploss krijgt u nog een beetje restwaarde terug. Gaat het om een limited of best turbo dan blijft er geen restwaarde over en verliest u uw gehele investering.

turbo beleggen stoploss niveau beleggen met turbo's
Het stoploss-niveau is geen vaste waarde

In dit stoploss-niveau zit ook een risico dat onderschat wordt, het stoploss-niveau is niet een vaste waarde. Wanneer u langere tijd een turbo in bezit heeft is de kans groot dat het stoploss-niveau aangepast zal worden. Het aanpassen van het stoploss-niveau kan plaatsvinden door: een dividenduitkering op het aandeel, doorrollen van een future (alleen van toepassing bij futures), corporate actions (zoals een aandelenemissie, een stocksplit of een reverse-stocksplit) en/of een aanpassing van de stop loss-buffer. Bijgaande grafiek geeft aan dat een gelijkblijvende koers op termijn toch er voor kan zorgen dat de stoploss geraakt wordt. De grafiek is ter verduidelijking maar wel extreem wat betreft het verhogen van de stoploss.

Is turbo beleggen riskant?

Ja, turbo beleggen is riskant wanneer u niet verdiept in het product en de risico’s. Daarnaast is het belangrijk om vuistregels te hanteren en grote risico’s te vermijden. Misschien wel de belangrijkste regel is het te investeren bedrag te beperken aan de hand van een simpele formule. Als u normaal gesproken voor €2.000 aandelen koopt en u koopt in plaats van de aandelen een turbo long met een hefboom van 5 dan moet u de €2.000 delen door de hefboom. In dit geval investeert u niet €2.000 maar €2.000 / 5 = €400. Zou het aandeel 5% stijgen of dalen dan is de impact €100 positief of negatief. In het geval van de turbo stijgt of daalt deze met 5% x 5 (de hefboom) = 25%. Omdat u €400 investeerde verliest u dus €100, hetzelfde bedrag als wanneer u aandelen zou kopen. Laat u dus niet verleiden door grote bedragen te gebruiken in turbo’s met hoge hefbomen. Stel u investeert €10.000 in een turbo met een hefboom van 20 dan staat dit gelijk aan een 1-op-1 investering in die onderliggende waarde van €200.000. Daalt de onderliggende waarde 1% dan verliest u €2.000(!).

Misschien vraagt u zich af waarom dan niet gewoon de aandelen te kopen en het turbo beleggen links te laten liggen? Omdat u een kleiner bedrag investeert heeft u meer over voor andere investeringen. U kunt op deze manier dus meer spreiden wanneer u een beperkt vermogen heeft om te beleggen. Naast spreiden is er ook het voordeel van kunnen inspelen op dalingen of kunnen beleggen in bijvoorbeeld indexen, valuta of grondstoffen.

Nog iets waar u rekening mee moet houden zijn de tijdstippen dat er bijvoorbeeld kwartaalcijfers komen van de onderliggende waarde als het een aandeel betreft of bijvoorbeeld belangrijke macrocijfers als de onderliggende waarde een index is. In beide gevallen kan er soms tijdelijk geen handel zijn of later handel dan gebruikelijk. In het geval van bijvoorbeeld een rentebesluit van de ECB kan dit een grote impact hebben. Dit besluit komt naar buiten tijdens de beursdag en dan kan het voorkomen dat u enkele minuten geen bied en laat ziet terwijl indexen vaak erg volatiel kunnen zijn op dat moment.

Meer weten over turbo’s of ervaringen en adviezen delen?

Bezoek het onderwerp hefboomproducten turbo’s/speeders/sprinters op het forum >>>

Wilt u beter beleggen? 
Gratis beleggingsinspiratie (1 x per week)


Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.