Einde recordreeks Dow Jones in aanloop naar plannen Trump

Trump brengt Dow Jones naar recordhoogte

De recordreeks die de Dow Jones index inmiddels al 12 dagen op rij wist te behalen (zie onderstaande afbeelding) is voorlopig gestopt met een verlies van -0,12%. Dit is vrijwel onveranderd maar met name de Amerikaanse beurzen (Dow Jones index, S&P500 en de Nasdaq) laten al lange tijd erg beperkte uitslagen zien. De VIX-index, ook wel volatiliteitsindex of angstindex genoemd, lijkt voorlopig de bodem te hebben gezien. Een toename in de VIX-index wijst op een te verwachte toename in volatiliteit in de komende weken (zie onderstaande afbeelding). De vraag is wanneer volatiliteit en grotere uitslagen weer terugkomen maar dat moment kan komen wanneer de Amerikaanse president Donald Trump het congres gaat toespreken.

De reeks van 12 opeenvolgende records voor de Dow Jones index.

De VIX-index sloot op het hoogste niveau van 2017, tot nu toe…

Dow Jones in de ban van Trump en mogelijke renteverhoging

Dat de Amerikaanse beurzen afwachtend waren kwam waarschijnlijk niet alleen doordat president Trump nabeurs het Congres te woord zal staan maar ook omdat de kans op een renteverhoging toeneemt. De president van de Federal Reserve Bank of San Francisco John Williams liet tijdens de laatste uren van de beurshandel weten dat een renteverhoging bij de volgende FED vergadering serieus overwogen wordt. Deze vergadering zal op 14 en 15 maart plaatsvinden en een belangrijke motivatie voor een renteverhoging is het voorkomen van een sterk oplopende inflatie. Onderstaande afbeelding laat zien dat de kans op een renteverhoging in maart is toegenomen tot boven de 50%.

Beleggers in afwachting van Trump

Nadat de beurzen op Wall Street sluiten zal president Trump het Congres toespreken. Beleggers kijken al weken uit naar dit moment aangezien er meer duidelijkheid wordt verwacht over de plannen voor investeringen in infrastructuur en de aanpassing van met name belastingen voor bedrijven. Gezien president Trump al voor de presidentsverkiezingen liet weten dat hij de Amerikaanse economie een flinke stimulans wil geven zijn de Amerikaanse beurzen hier al deels op vooruit gelopen. Nu de eerste plannen bekend worden gemaakt kan dit beleggers meer duidelijkheid geven en laten zien of de recente records op Wall Street ook terecht zijn.

Bezoek het beursforum >>>


Direct het laatste beursnieuws: