Aandeel Snapchat maakt zich klaar voor beursgang

aandeel snapchat beursgang maart 2017

Het aandeel Snapchat (SNAP) staat aan de vooravond van zijn beursgang en de meningen zijn verdeeld over de aantrekkelijkheid van dit bedrijf. Zal het de volgende Facebook worden of het toch wat teleurstellende Twitter? De onderstaande grafiek laat zien hoe Facebook en Twitter presteerden over de laatste jaren. Waar de één halveerde in waarde (Twitter) daar verdrievoudigde de ander (Facebook) bijna.

Aandeel Snapchat vergeleken met Facebook en Twitter
De prestaties van Facebook en Twitter over de laatste jaren

Wat is Snapchat?

Voor wie Snapchat niet kent, dit is een app voor de smartphone die snel in populariteit groeit… maar dan voornamelijk bij jongeren. Met de app kunnen foto’s worden gemaakt en tijdelijk worden gedeeld, de gebruiker kan de tijd voor het vertonen na verzending van de afbeelding zelf instellen. Een voordeel is daarbij dat privacy gevoelige foto’s maar tijdelijk te zien zijn. Daarna verdwijnen de bestanden van de smartphones van de verzender, ontvanger en van de servers. Iets meer uitleg? Bekijk dan onderstaand filmpje.

Snap Inc. is het bedrijf achter de wereldberoemde app Snapchat en de oprichters zijn Evan Spiegel en Bobby Murphy. Met een geplande beursintroductie van $16 per aandeel zullen de oprichters om en nabij 3 miljard dollar vermogen erbij krijgen. Na de beursgang van het aandeel Snapchat zal de beurswaarde ongeveer 22 miljard dollar zijn. Die verwachte waarde is aan de hoge kant als die wordt vergeleken met beursgangen van andere techbedrijven, zie onderstaande diagram. Voor een deel is ingecalculeerd dat Snapchat veel meer inkomsten zal gaan genereren door advertenties maar of dat de hoge waardering gaat rechtvaardigen is maar de vraag.

aandeel snapchat waardering IPO Facebook Twitter Alibaba Amazon Google Tesla Yelp Microsoft
Waardering Snapchat t.o.v. andere techbedrijven

Cijfers

Zowel de inkomsten als uitgaven nemen voor Snap toe, zo rapporteerde Snap over 2016 404,5 miljoen dollar aan inkomsten tegenover 58,7 miljoen dollar in 2015. De verliezen namen eveneens veel toe, van 372,9 miljoen dollar in 2015 naar 514,6 miljoen dollar in 2016. Er werd ook al gewaarschuwd dat de kans bestaat dat Snap mogelijk nooit winstgevend zal worden. Per gebruiker van het sociale medium werd $1,05 dollar verdiend en dat was $0,31 meer dan het jaar daarvoor. De advertenties zijn goed voor 98% van de inkomsten.

We have incurred operating losses in the past, expect to incur operating losses in the future, and may never achieve or maintain profitability.

Beursgang aandeel Snapchat vs. Facebook

Toen Facebook de stap naar de beurs maakte bestond het bedrijf ongeveer 8 jaar, tegen 5 jaar dat Snap nu bestaat. Facebook werd gewaardeerd op een price-to-sales ratio van 28, dat is 40% minder dan dat Snap voor ogen heeft. Klein detail daarbij is dat Facebook de introductieprijs van $28 tot $35 verhoogde tot $38 kort voor de beursgang. Ondanks die verhoging was Facebook lager gewaardeerd dan Snap nu. Ondanks de lagere waardering van Facebook toentertijd daalde het aandeel na de beursgang en duurde het ruim een jaar totdat het niveau van de beursgang werd bereikt. Of het aandeel Snapchat dezelfde weg gaat bewandelen zal snel genoeg duidelijk worden.

Een nadeel voor Snapchat kan de doelgroep zijn die nu het meest actief zijn met de app. Jongeren gebruiken de app veel maar of adverteerders hier veel aan willen besteden om deze doelgroep te bereiken is maar te betwijfelen. In vergelijking met Facebook zijn de gebruikers niet zo divers en dat kan nadelig zijn voor het aandeel Snapchat. Tot slot is er een grote uitdaging voor Snap om de afvlakking van het aantal dagelijkse gebruikers te keren en sterker te laten groeien. Momenteel gebruiken rond de 159 miljoen mensen dagelijks Snapchat.

Snapchat (SNAP) op het beursforum >>>

 

Kosten besparen en brokers vergelijken? Selecteer uw broker:

Brokers Belgie Populair in BelgiëBrokers Nederland Populair in Nederland
DEGIRO beleggingsfondsen
DEGIRO staat bekend om de zeer lage tarieven. Hierbij besparen beleggers tot honderden euro's per jaar aan transactiekosten. DEGIRO heeft al ruim 250.000 tevreden klanten.
Informatiepakket aanvragen
DEGIRO beleggingsfondsen
DEGIRO staat bekend om de zeer lage tarieven. Hierbij besparen beleggers tot honderden euro's per jaar aan transactiekosten. DEGIRO heeft al ruim 250.000 tevreden klanten.
Informatiepakket aanvragen
Lynx beleggen
LYNX (België) biedt u toegang tot meer dan 100 beurzen in 19 verschillende landen en geeft gratis beleggingstips. Beleg met één simpele muisklik in aandelen, opties of futures. Zeer lage tarieven.
Informatiepakket aanvragen
Broker Binck
Binck (Nederland) is al jarenlang één van de meest populaire brokers van Nederland. Start met zelf beleggen bij Binck en ervaar een website met veel mogelijkheden en een goede service.
Informatiepakket aanvragen

Bekijk het complete brokeroverzicht >