Amerikaanse centrale bank onzeker en Soros verwacht onrust

koers omhoog pijl

Voorzitter Janet Yellen van de Amerikaanse centrale bank heeft gewaarschuwd dat het nieuwe beleid onder president Trump voor onzekerheid kan zorgen voor economische verwachtingen. Dit deed zij tijdens een zitting voor het Amerikaanse parlement. Zij liet ook weten dat de recente renteverhoging in Amerika afgelopen december gerechtvaardigd is gezien de economische ontwikkelingen in Amerika. Toen de FED (Federal reserve, ook wel centrale bank van Amerika genoemd) in december de rente verhoogde werd de verwachting al uitgesproken dat er meer renteverhogingen zouden volgen in 2017.

Voorzitter van de Amerikaanse centrale bank Janet Yellen
Voorzitter van de FED: Janet Yellen

Belangrijke factoren om de rente wel of niet te verhogen zijn de ontwikkelingen voor de arbeidsmarkt en de inflatie. Met name met deze laatste factor moet rekening worden gehouden wanneer president Trump zijn plannen voor lastenverlichtingen doorzet. De Amerikaanse centrale bank zal dan de inflatie willen beteugelen omdat deze niet te hard mag oplopen. In de onderstaande tabel staan de verwachtingen voor de renteverhogingen in 2017. Voor maart was dit nog 30% en dit is inmiddels gestegen naar 34%. Toch blijven de verwachtingen voor een renteverhoging later dit jaar (in mei of juni bijvoorbeeld).

Soros verwacht onrust voor financiële markten

Niet alleen de Amerikaanse centrale bank zal het beleid van president Trump nauwlettend volgen, ook grote investeerders waaronder miljardair George Soros volgt de ontwikkelingen op de voet. Soros werd met name bekend door in 1992 te speculeren op een waardedaling van de Britse pond waarmee hij ongeveer 1 miljard euro aan verdiende. Dat Soros geen fan van de nieuwe Amerikaanse president is, is nogal zacht uitgedrukt. Zo haalde hij al uit met opmerkingen als “een dictator als nieuwe president” en “oplichter” richting president Trump. Al is van Soros ook bekend dat hij zich op de achtergrond met politiek bezighoudt in bijvoorbeeld Oost Europa (denk dan aan Oekraïne) of zelfs Nederland om kieswijzers financieel te steunen waarbij de bedoelingen onduidelijk zijn.

De 86 jarige superbelegger verwacht veel onzekerheid nu Trump aan het bewind is gekomen maar daarnaast ziet hij ook gevaren in politieke onenigheid in Europa, de gevolgen van de aanstaande Brexit en China. De euforie kan volgens hem wel eens snel gaan omslaan in realiteitszin als beleggers inzien dat de nieuwe president niet zo goed is voor de financiële markten als dat tot op heden werd gedacht. Ondanks de woorden van George Soros blijven de Amerikaanse beurzen al weken achtereen records na records vestigen, zie onderstaande afbeelding.

Misschien zijn de woorden van Soros niet onbevooroordeeld want waar hij in 1992 nog veel verdiende aan het speculeren op een daling van de Britse pond verliest hij een kapitaal door de Trumprally. George Soros speculeerde op een negatieve impact op de beurzen wanneer Trump president zou worden maar tot op heden pakte dat verkeerd uit.

Naast het beleid van de nieuwe Amerikaanse president heeft Soros ook zorgen om de gevolgen van de Brexit die nu nog te licht worden opgevat door de Britse regering. Volgens de miljardair zal de invloed op de economische groei voor Groot Brittannië groot zijn. Een ander gevaar voor de aandelenbeurzen is China dat zich meer wil richten op een consumentengedreven economie dan een economie die het vooral van export moet hebben. De afhankelijkheid van de export is een zwakte en de Chinezen willen daarom de binnenlandse bestedingen bevorderen. Tot slot zijn er nog verkiezingen in Europa, onder andere Nederlandse, Franse en Duitse kiezers gaan dit jaar naar de stembus. De verdeeldheid binnen de Eurozone neemt toe en de kans is groot dat anti Europa partijen de verkiezingen gaan winnen.

Bezoek het beursforum >>>

 

Kosten besparen en brokers vergelijken? Selecteer uw broker:

Brokers Belgie Populair in BelgiëBrokers Nederland Populair in Nederland
DEGIRO beleggingsfondsen
DEGIRO staat bekend om de zeer lage tarieven. Hierbij besparen beleggers tot honderden euro's per jaar aan transactiekosten. DEGIRO heeft al ruim 250.000 tevreden klanten.
Meer info of klant worden >
DEGIRO beleggingsfondsen
DEGIRO staat bekend om de zeer lage tarieven. Hierbij besparen beleggers tot honderden euro's per jaar aan transactiekosten. DEGIRO heeft al ruim 250.000 tevreden klanten.
Meer info of klant worden >
Lynx beleggen
LYNX (België) biedt u toegang tot meer dan 100 beurzen in 19 verschillende landen en geeft gratis beleggingstips. Zeer lage tarieven, tot wel 80% goedkoper dan andere Belgische brokers.
Meer info of klant worden >
Broker Binck
Binck (Nederland) is al jarenlang één van de meest populaire brokers van Nederland. Start met zelf beleggen bij Binck en ervaar een website met veel mogelijkheden en een goede service.
Meer info of klant worden >

Bekijk het complete brokeroverzicht >