Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.

Aandeel Recticel, meer dan een overnamekandidaat

aandeel Recticel logo

Recticel is een Belgische beursgenoteerde groep, gespecialiseerd in producten op basis van polyurethaanschuim. In de achttiende eeuw ontstond de Koninklijke Buskruitfabriek Cooppal. In 1919 ontstond het bedrijf PRB (Poudrerie Réunie de Belgique). In 1967 fuseerden beiden en na nog enkele herstructureringen en overnames ontstond Gechem wiens naam uiteindelijk veranderde in Recticel. Het aandeel Recticel heeft een notering op de Brusselse beurs (ticker: REC / ISIN: BE0003656676).

Recticel heeft zijn businessplan toegespitst op vier afzonderlijke pijlers. Automotive ontwikkelt en commercialiseert voornamelijk dashboard- en deurbekleding. Recticel Bedding ontwikkelt dan weer matrassen, bedkaders en latten in hoogwaardige, brandvrije materialen. Recticel Foams steekt zijn energie in schuimproducten -al of niet samengesteld- die je kan terugvinden in luxeproducten. Dit is hun oudste tak, hun main business. Hun kleinste maar bekendste tak is de Recticel Insulation. Hun isolatieplaten vind men in vele gebouwen terug, zie onderstaande afbeelding. Alhoewel het de kleinste tak van de vier is, is het de snelstgroeiende tak.

aandeel Recticel isolatie van spouwmuur
Toepassing van Recticel isolatie in een spouwmuur

De hoofdzetel van het bedrijf is gevestigd in Brussel en de firma wordt geleid door CEO Olivier Chapelle. Van het aandeel Recticel zijn er 54 miljoen in omloop waarvan er bijna 39 miljoen bij het publiek zitten. Het dividend bedraagt 10,22 cent per aandeel wat op een koers van 6,5 euro bijna 2 % bedraagt. Dividenddatum is telkens 1 juni.

Recticel heeft er reeds een bewogen geschiedenis opzitten. Eerst was er de mislukte autodivisieverkoop in 2006. Voormalig CEO Luc Van Steenkiste had zwaar geïnvesteerd in auto-interieur in de VS maar dat mislukte. Nadat de huidige CEO de fakkel overnam, had men af te rekenen met een geval van kartelvorming (tussen Recticel, Vita, Carpenter en Eurofoam waren er prijsafspraken) waarbij Recticel 28 fabrieken met ongeveer 2000 werknemers moest sluiten. Op dit moment zijn er nog een 100 sites met meer dan 6.000 werknemers. De groep profileert zich in 27 landen. Recticel Insulation Nederland is gevestigd in Kesteren terwijl in België duurzame isolatieproducten zoals Eurowall, Powerroof, Eurofloor….. geproduceerd worden. Recticel heeft in België diverse vestigingen zoals in Wevelgem en Hulshout.

Allerhande aanmerkingen over het aandeel Recticel

Recticel is gevoelig voor een Brexit. Een daling van het pond met 10 procent leidt tot een daling van de nettowinst met 3 miljoen euro. Vooral de isolatiedivisie met hoge winstmarges is hier actief maar gelukkig voor Recticel worden veel kosten in het VK via een lokale fabriek gemaakt. In de laatste resultaten stond dat de daling van pond met 10 % de omzet met 10 miljoen weg knaagde maar anderzijds groeiden in het VK de verkopen met 2,8 %.

Recticel verhoogde onlangs zijn winstgroei van 10 procent naar minimaal 15 procent. De groei zat in alle divisies. Isolatie +4,3%, slaapcomfort +3,2%, auto +2,8% en soepelschuim +1,4%.

Het is nog even wachten op de volledige jaarcijfers over 2016 maar in het eerste halfjaar kon men alvast een nettowinst voorleggen van 15,5 miljoen euro (tegenover 5 miljoen euro een jaar voorheen). Per aandeel Recticel is dit 0,29 euro.

Half januari had Recticel te kampen met een grote brand in een van haar productiehallen in het Tsjechische Most. Omwille van de veiligheid werd de fabriek door de autoriteiten volledig gesloten. Er werken 390 mensen en de brand wordt gedekt door een standaardverzekering.

Het ergste voor het aandeel is nu wel degelijk achter de rug. Maandag 27 februari volgen de volledige jaarcijfers. Ondanks het feit dat het aandeel reeds een mooie weg aflegde het afgelopen halfjaar is er wel degelijk koerspotentieel. De koers/winst bedraagt 14 en de koers/boekwaarde is aan de huidige beurskoers van 6,78 euro amper 1,48.

Enerzijds is er de erg mooie winstgroei en de redelijke waardering van het aandeel Recticel en daarnaast is er ook de -mogelijke- interesse voor de autodivisie van het bedrijf.

Auteur: Maartenverhoeve

Volg Recticel op het forum >>>Broker
Omschrijving
DEGIRO beleggingsfondsenZeer lage tarieven bij DEGIRO. Bespaar tot honderden euro's per jaar aan transactiekosten.

Info of klant worden >

Lynx beleggen

Zeer lage tarieven, tot 80% goedkoper dan andere brokers. Beste Broker 2018 volgens Beleggersbelangen.

Info of klant worden >