Zorgen om Griekenland kunnen de beurzen weer domineren

beurzen in de ban van Griekenland

De zorgen om Griekenland steken weer de kop op na een periode van relatieve rust en dit kan de komende maanden de beurzen weer beïnvloeden. Eind 2009 brak de staatsschuldencrisis (ook wel eurocrisis) uit binnen de eurozone en dit had zijn effect op de beurzen in met name Europa. Griekenland koerste af op het niet meer zelfstandig kunnen financieren van de schulden en dit was min of meer een nasleep van de kredietcrisis die twee jaar eerder uitbrak. De nieuwste zorgen komen nadat het IMF (Internationaal Monetair Fonds) met een rapport naar buiten kwam en daarin stelt dat Griekse schuld onhoudbaar is. Volgens de regels welke het IMF (intern) hanteert mag er dan geen financiële steun worden verleend aan Griekenland en daarmee komt het steunprogramma in gevaar. Het IMF is namelijk één van de grote geldschieters voor het steunprogramma.

Rente Griekse staatsleningen schiet omhoog

Als gevolg van het naar buiten gebrachte rapport stegen de rentestanden voor de staatsleningen van Griekenland. Dit is een indicatie dat beleggers van de schuldpapieren af willen en dat de risico’s toenemen voor investeringen in deze staatsleningen. Om een beeld te schetsen zijn in onderstaande afbeelding de rentestanden voor 10 jaarse staatsleningen van Griekenland en Duitsland geplaatst. De vlucht vanuit het Griekse staatspapier zorgde voor een stijging van de rente terwijl de toevlucht naar het veilige Duitse staatspapier zorgde voor een daling van de rente voor de Duitse 10 jaars staatslening.

rentestanden 10 jaars staatsleningen Griekenland en Duitsland
10 jaars staatsleningen voor Griekenland en Duitsland, bron: Investing.com

De Griekse minister van financiën uitte al snel kritiek op het in zijn ogen te pessimistisch rapport en kreeg bijval van andere landen uit de eurozone. Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem zorgde voor wat lichte onrust op de beurzen door te laten weten dat wanneer er geen steun meer komt van het IMF er ook vanuit Nederland geen steun meer komt. Aandelen van banken in Europa verloren na deze uitspraak wat terrein omdat dit een sector is die veel is blootgesteld aan Griekenland.


Onvoldoende herstel Griekse economie

De ontwikkelingen van de Griekse economie zijn het zorgenkindje van het IMF en het IMF wil daarom schuldenverlichting waar onder andere Duitsland en Nederland niet aan willen meewerken. Enkele economische cijfers over de Griekse economie zijn nog zo slecht dat daar op korte termijn geen beterschap wordt verwacht. Zo was in 2016 de werkloosheid met 23,2% nog erg hoog en was er nog een begrotingstekort van 2,3%. In 2018 zou er een begrotingsoverschot moeten zijn van 3,5% wat op dit moment onhaalbaar lijkt. De economische groei was met 0,4% wel een lichtpuntje maar is onvoldoende om veel hoop uit te putten.

Verkiezingen en zomer

Met verkiezingen in Duitsland, Frankrijk en Nederland in het verschiet lijkt er weinig ruimte voor de Grieken aangezien schuldenverlichting of meer steun geven niet goed liggen bij kiezers. Er zullen er weinig in de politiek zijn die zich in aanloop naar verkiezingen onpopulair willen maken en verkiezingsbeloften schenden lijkt ook uitgesloten. De Nederlandse kiezers mogen half maart naar de stembus, in Frankrijk volgen ze in mei en de Duitse kiezers gaan in september stemmen.

De meeste zorgen kunnen wel eens komen op het moment dat een aantal Griekse staatsleningen aflopen in juli. Particuliere beleggers en de ECB (Europese Centrale Bank) moeten dan grote bedragen uitgekeerd krijgen, 2,1 miljard euro voor de particuliere beleggers en 3,9 miljard euro voor de ECB. In de komende maanden (en waarschijnlijk de komende jaren) zullen de beurzen nog niet verlost zijn van de problemen rondom Griekenland. De eerste grote horde zal komende zomer zijn.

Discussieer mee over Griekenland op het forum >>>