Beleggen in internet of things (aandelen en ETF’s)

internet of things

Internet of things wordt in het Nederlands ook wel internet der dingen genoemd en vaak afgekort met ‘IoT’. Internet of things is het verbinden van systemen en apparaten waardoor deze informatie kunnen verzamelen en uitwisselen en zo processen kunnen verbeteren of versimpelen. Enkele simpele voorbeelden van apparatuur in woningen zijn een thermostaat of bijvoorbeeld een koelkast. Dan hebben we het niet over de standaard thermostaat of koelkast maar eentje die ‘slim’ is. Zoals wanneer u op weg van werk naar huis gaat en de thermostaat registreert op afstand (met behulp van uw smartphone) dat u op weg bent en alvast de verwarming hoger zet. Of een koelkast die kan bijhouden wat op voorraad is of wat de houdbaarheidsdatum is van de gekoelde producten. In de transportsector worden voertuigvolgsystemen gebruikt om de efficiëntie te verbeteren. In een grotere opzet zijn er ook smart cities, hierbij kan informatie worden gedeeld over bijvoorbeeld de verkeersstroom in een stad door drukte te meten en de stoplichten hierop aan te passen.

De opmars van internet of things in cijfers

De laatste jaren maakt internet of things een sterke opmars en de mogelijkheden zijn zo divers dat internet of things eigenlijk nog in de kinderschoenen staat. Zonder smartphones en tablets mee te rekenen zullen er volgens Cisco in 2020 wereldwijd 50 miljard apparaten verbonden zijn met het internet, de markt is dus enorm. Gezien de uitgaven aan internet of things de komende jaren met bijna 20% per jaar blijven stijgen is het niet vreemd dat veel technologiebedrijven hier op in willen spelen en dat er veel bedrijven ontstaan die de focus hebben op internet of things.

internet of things in de toekomst verbonden apparaten

Internet of things is grofweg te verdelen in 3 productgroepen welke hieronder zijn genoemd met daarachter enkele voorbeelden:

 • Persoonlijk: producten die het leven makkelijker en veiliger maken, denk bijvoorbeeld aan de eerder genoemde slimme thermostaat of huishoudelijke apparatuur die zich af kan stemmen op de gebruiker.
 • Commercieel: efficiëntie verbeteren van processen en kosten op het gebied van logistiek, voorraden, verkopen en personeelskosten verlagen. Een simpel voorbeeld voor een commerciële toepassing is het gebruik van een ingebouwde zender in een auto om te kunnen betalen op tolwegen.
 • Sociaal: verbeteren van verkeersveiligheid en het gemak in het verkeer maar ook het in de gaten kunnen houden van infrastructuur zoals bruggen of spoorwegen. Andere oplossingen zijn er bijvoorbeeld ook in de gezondheidszorg.

Er is niet alleen lof over de ontwikkeling van internet of things omdat door de grote hoeveelheid apparaten welke data verzamelen er ook veel op straat kan komen te liggen van individuen. Een voorbeeld is de slimme thermostaat, als de data is uit te lezen wanneer iemand weg is dan is dat een uitgelezen moment voor een inbraak. Het is ook niet voor niks dat fabrikanten er alles aan doen om verzamelde data goed te beschermen.

ADVERTENTIE - LEES HIERONDER VERDER
Beleggen in internet of things: aandelen en ETF’s

Een aantal bekende beursgenoteerde bedrijven welke actief zijn met internet of things op een rijtje:

 • Alphabet – voorheen bekend onder de naam Google waarvan Alphabet nu het moederbedrijf is
 • Apple – wereldwijd bekend van onder meer de iPhone en iPad
 • Broadcom – fabrikant van hoogwaardige computerchips
 • Cisco Systems – fabrikant van netwerkapparatuur
 • Garmin – producent van navigatiesystemen en wereables zoals GPS-/sporthorloges
 • Fitbit – fabrikant van smartwatches/sporthorloges gericht op sport en beweging
 • Gemalto – fabrikant voor onder andere mobiele betaalsystemen en digitale beveiligingssystemen
 • Honeywell International – producent van onder andere slimme thermostaten
 • Intel Corp – producent van onder andere (hoogwaardige) computerchips
 • International Business Machines (IBM) – ontwikkelaar en verkoper van software
 • Qualcomm Inc – fabrikant voor computerchips die voornamelijk in smartphones en tablets worden toegepast
 • Samsung Electronics – producent van diverse elektronica zoals smartphones, televisies en huishoudelijke apparatuur
 • Sierra Wireless – fabrikant van onder andere netwerkapparatuur en draadloze toepassingen
 • TomTom – producent van navigatiesystemen en wereables zoals GPS-/sporthorloges

Voor wie niet voor één of meerdere van bovenstaande bedrijven wil kiezen en dus ook niet op één paard wil gokken kan een ETF kiezen. Een ETF volgt een ‘mandje’ aandelen en een ETF gericht op internet of things volgt dus een aantal aandelen die actief zijn in deze sector. Een eventuele tegenslag van een enkel aandeel zal u dan niet opbreken.

Global X Internet of Things Thematic ETF met de ticker SNSR (ISIN: US37954Y7803) is de eerste ETF welke zich richt op beleggen in internet of things. In het mandje aandelen zitten onder andere Garmin, IBM, Intel en Cisco (laatst 3 genoemden nog geen weging van 2% per aandeel).

Andere ETF’s welke niet specifiek gericht zijn op internet of things maar hier mogelijk wel van kunnen profiteren zijn First Trust Technology AlphaDEX Fund (ticker FXL / ISIN US33734X1761), VanEck Semiconductor ETF (ticker SMH / ISIN US92189F6768) en PowerShares Cleantech Portfolio ETF PowerShares (ticker PZD / ISIN US73935X2788).

Internet of things op het beursforum >>>

 

Bovenstaand artikel is geen beleggingsadvies en dient enkel ter informatie. Wanneer u overweegt één van de genoemde ETF's te kopen is het verstandig om de prospectus van het betreffende product te raadplegen in verband met kostenratio's en eventuele liquiditeitsrisico's.

 

Wilt u beter beleggen? 
Gratis beleggingsinspiratie (1 x per week)


Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.